IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата – Седемте съставки, от които имате нужда

4 юни 2023 10 30

Разберете за магията на ретиноидите, витамин С, хиалуроновата киселина и още много

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички мечтаем за здрава и блестяща кожа, но при толкова много продукти за грижа за кожата и ключови съставки може да ни отнеме много време, за да решим в кои да инвестираме. Когато избирате съставки за грижа за кожата, които да добавите към рутината си за красота, е изключително важно да вземете предвид вашите индивидуални проблеми. Добрата новина е, че независимо дали искате да намалите признаците на стареене, да се борите с акнето или да подобрите нивата на хидратация, има съставка, която да ви помогне.

Днес ще ви представим седем от най-ефективните и често използвани съставки за грижа за кожата – ретиноиди, витамин С, пептиди, серамиди, ниацинамид, хиалуронова киселина и алфа-хидрокси киселина. Всяка от тях има уникални предимства и може да бъде включена във вашата рутинна грижа за кожата по различни начини.

Седемте съставки, които да добавите към кожата си

1. Ретиноиди

Ретиноидите са клас съединения, извлечени от витамин А, които се използват широко в грижата за кожата. Те предлагат много ползи, което ги прави популярна съставка в продуктите против стареене. Едно от основните предимства на ретиноидите е способността им да стимулират метаболитните процеси в кожата, известно още като увеличаване на клетъчния обмен и насърчаване на растежа на нови клетки.

Съставката ускорява обновяването на клетките и подпомага синтеза на колагенови и еластинови влакна, като по този начин насърчава по-гладка и стегната текстура на кожата и прави признаците на стареене, като фини линии и бръчки, по-малко забележими.

Ретиноидите регулират производството на себум, което означава, че мазната и смесена кожа ще се „радват“, когато се запознаят с тази съставка. По-конкретно, ретиноидите се свързват със специфични рецептори в кожните клетки, които увеличават обмяната на клетките, като по този начин предотвратяват натрупването на мъртви кожни клетки и излишната мазнина, които могат да запушат порите и да доведат до акне. Накратко, те правят чудеса за предразположената към акне кожа, като се борят с възпалението, намаляват обривите и ексфолират мъртвите клетки, за да предотвратят запушването на порите.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Едно нещо, което трябва да се отбележи, е че има няколко различни форми на ретиноиди, включително ретинол, третиноин, тазаротен, адапален и алтернативи, извлечени от растения, като бакучиол. За растителната форма е доказано, че е най-подходяща за чувствителна кожа и за употреба по време на бременност.

Когато използвате ретиноиди, се препоръчва да започнете с едно до две приложения на седмица. Това ще гарантира, че кожата ви няма да изпита странични ефекти като сухота или раздразнение. Освен това ретиноидите трябва да бъдат запазени за вашата рутинна грижа за кожата през нощта, защото са чувствителни към ултравиолетови лъчи, което може да причини дразнене на кожата при излагане на слънчева светлина.

2. Витамин С

Въпреки че витамин С е ключова съставка в ежедневната ви чаша фреш, водоразтворимият витамин играе съществена роля за поддържането на здравето на кожата. Като мощен антиоксидант, изобилстващ в човешката кожа, витаминът я предпазва от свободните радикали, за които е известно, че ускоряват признаците на стареене. Това го прави още един отличен избор за предотвратяване на преждевременните старчески петна.

Редовната употреба на витамин С също насърчава синтеза на колаген, подобрявайки текстурата на кожата, стегнатостта и цялостната устойчивост. Освен това може да ви озари, като направи тена ви по-равномерен и сияен.

серум витамин

Снимка: iStock

Витамин C като цяло е безопасен за всички типове кожа, включително чувствителна кожа, въпреки че е важно да се отбележи, че са възможни алергии към съставката. Когато използвате продукт с витамин С, съхранявайте го на тъмно и хладно място, за да запазите ефикасността му.

3. Пептиди

Известни като градивни елементи за протеини в кожата, пептидите са аминокиселини, които се използват за подобряване на еластичността, борбата срещу стареенето, чрез насърчаване на производството на колаген и намаляване на появата на фини линии и бръчки. Те също така укрепват кожната бариера, подобрявайки способността на кожата да се самолекува, като същевременно намалява възпалението и раздразнението.

бръчки, жена,

Снимка: iStock

За хората, които страдат от суха или дехидратирана кожа, ще се радвате да знаете, че пептидите осигуряват дълбока хидратация. Независимо дали използвате съставката сутрин или вечер, тя е безопасна и ефективна. Най-често се среща в серуми, които можете да включите в рутинната си грижа, като ги нанесете след тоник и преди овлажнител.

4. Серамиди

Серамидите са липиди в най-външния слой на кожата, които спомагат за поддържането на здрава бариера. Известно е, че те предотвратяват загубата на вода, като блокират влагата, за да насърчат дълбоката хидратация, като същевременно намаляват лющенето и беленето. Серамидите също укрепват способността на кожата да се защитава срещу стресови фактори на околната среда и могат да подобрят компрометираната кожна бариера.

С напредването на възрастта естествените нива на серамиди в кожата ни намаляват, което води до развитие на фини линии и бръчки. Продуктите с тази съставка могат да помогнат в борбата с признаците на стареене, като подхранват кожата с мастни молекули, подобрявайки нейната еластичност, устойчивост и гладкост. Установено е също, че серамидите облекчават симптомите на екзема и псориазис, състояния, свързани с отслабени кожни бариери и намален имунен отговор.

пачи крак,

Снимка: iStock

За да извлечете пълните предимства на тази звездна съставка, нанасяйте продуктите два пъти на ден – сутрин и вечер – след почистване и тонизиране. Идеалното време за използване на серамиди е веднага след душ, тъй като те са най-ефективни, когато задържат допълнителна влага. За още по-добри резултати се препоръчва наслояване на серамиди с хидратиращи съставки като хиалуронова киселина или колаген.

5. Хиалуронова киселина

Говорейки за хиалуронова киселина, да отбележим, че тази ключова съставка придоби огромна слава преди дълги години и не излиза от върха в козметичната индустрия по много причини. Тя е естествено срещащ се овлажнител, който привлича и задържа вода. По-специално, в грижата за кожата, този „магнит“ за вода помага за поддържане на здравословни нива на хидратация и предотвратява загубата на овлажняване, осигурявайки незабавни резултати.

Подобно на серамидите, производството на хиалуронова киселина намалява с напредването на възрастта, което води до загуба на плътността на кожата. Включването на тази така популярна съставка в рутинната ви грижа може да ви помогне да стегнете кожата и да намалите признаците на стареене.

хиалурон, хиалуронова

Снимка: iStock

Хиалуроновата киселина може да се намери в различни продукти, включително почистващи продукти и серуми. Те обаче трябва да се избират според индивидуалните проблеми и предпочитания на клиента. Като цяло продуктите за локално приложение, съдържащи хиалуронова киселина, нямат известни странични ефекти, но както при всяка нова съставка или продукт за грижа за кожата, който въвеждате в рутината си, е добре да направите тест.

Типове кожа – как да определите вашия?

Диета за блестяща кожа – какви храни да ядете?

Захар – как нейното количество влияе на кожата?

6. Ниацинамид

Ниацинамид, производно на витамин В3, е мощна съставка, която предлага широк набор от предимства, включително защита срещу стареене и UV защита. Освен това, той е отличен вариант за хора с мазна кожа, склонна към акне, тъй като може да регулира производството на себум и да намали зачервяването и възпалението. Известно е също, че ниацинамидът подобрява синтеза на колаген, повишава стегнатостта и устойчивостта на кожата, като също така избледнява хиперпигментацията.

колаген istock

Снимка: iStock

Като цяло ниацинамидът е подходящ за повечето типове кожа. Въпреки това се препоръчва да се започне с по-ниска концентрация, максимум 5%, за мазна кожа. Комбинираната кожа може да се опита да толерира и до 10%. Също така си струва да се отбележи, че подобно на други водоразтворими витамини, тялото ви не съхранява ниацинамид и трябва да си го набавяте чрез диетата си от животински източници, зелени зеленчуци и зърнени храни.

7. Алфа-хидрокси киселини

Тази група киселини се извлича предимно от растителни източници и действа като химически ексфолиант за кожата. Най-често срещаните форми включват гликолова киселина, млечна киселина, лимонена киселина, бадемова киселина, винена киселина и ябълчена киселина. Те са известни като супергерой в премахването на мъртви кожни клетки, почистване на порите и намаляване на производството на себум, което ги прави отличен вариант за мазна и склонна към акне кожа. Също така могат да освежат и изравнят тена и да намалят белезите от акне по повърхността.

хиалуронова киселина

Снимка: iStock

Използването на алфа-хидрокси киселини може да има значителни ползи за вашата кожа, но е важно да ги употребявате правилно. Те могат например да повишат чувствителността към ултравиолетовите лъчи, така че е най-добре да ги използвате през нощта и да продължите със слънцезащитните продукти през деня. Също така е важно да имате предвид концентрацията и честотата на употреба, тъй като прекомерното количество може да причини лющене и зачервяване, особено при хора с чувствителна и суха кожа.

За още съвети за здрава и красива кожа последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари