IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Типове кожа – как да определите вашия?

1 юни 2023 10 50

Грижата за всеки един е специфична

IStockphoto

IStockphoto

Различните типове кожа се нуждаят от специфична грижа. Понякога ни препоръчват продукт, от който са доволни и ние го купуваме. Но това е грешка. Защото може да не е най-подходящия за нея и сезона.

Познаването на вашия тип кожа и подходящата козметика за нея е от съществено значение, за да я поддържате здрава, свежа и сияйна. Все пак, ако не сте сигурни как да определите вашия тип, то ние идваме на помощ с няколко съвета.

Как да познаете вашия тип кожа?

Можете да го откриете чрез лесен домашен тест. Просто наблюдавайте лицето си след измиване. Разбира се, преди това трябва да почистите кожата с лек препарат, след това да я подсушите с потупване с кърпата. След около тридесет минути, ако кожата ви е лъскава, вероятно имате мазна кожа. В случай, че тя е стегната и лющеща се, тогава не можете да я сбъркате – суха е! Кожата ви може да е комбинирана, ако е мазна само в някои области, например по носа, челото и брадичката.

За да се погрижите за кожните проблеми, то трябва да познавате вашия тип. Така ще знаете от какви точно продукти се нуждае тя. Например на сухата кожа ѝ трябва често овлажняване. Затова един овлажняващ крем преди лягане е задължителен. По същия начин мазната кожа трябва да се почиства често. Можете да поставите лицето си на пара, за да отворите порите и да се избавите от мръсотията.

Уверете се, че използвате слънцезащитни продукти всеки ден, за да предпазите кожата си от слънцето, дори когато навън е мрачно.

кожа, слъгинг,

IStock


Колко типа кожа има?

1. Нормална

Ако погледнете в огледалото и забележите, че кожата ви е гладка и стегната, но еластична, със здравословен кръвен поток, малки пори и розов оттенък по бузите, то сте късметлии. Вие сте с нормален тип.

Ако поддържате кожата добре хидратирана и чиста, ще си гарантирате нейното добро здраве.

Как да се грижите за нормална кожа?

Използвайте овлажнител, създаден за обикновена кожа, за да я запазите еластична. Винаги използвайте леки масажни движения, когато нанасяте крема за лице. Така ще увеличите притока на кръв. Ексфолирайте веднъж или два пъти седмично. Като допълнение използвайте меки почистващи продукти за отстраняване на мъртвите клетки и всякакви потенциални замърсители.

суха кожа,

IStock

2. Суха кожа

Сухотата е налице, когато забелязвате загрубяване и лющене на кожата. Обикновено причината е липсата на хидратация и здравословни мазнини. Този тип кожа обикновено е суха, опъната и дразнеща. Ето защо температурата и вятърът навън са основните рискови фактори.

Как да се грижите за сухата кожа?

Можете да я успокоите и овлажните с продукти, които включват натурални масла. Например овлажняващ дневен крем със слънцезащитен крем, който да нанасяте всеки ден. Да се храните здравословно и да не забравяте да сте добре хидратирани. Пийте поне два литра вода всеки ден, за да намалите или елиминирате сухотата.

3. Мазна кожа

Имате мазна кожа, ако лицето е лъскаво и естествено генерира повече себум, отколкото обичайно. Този тип кожа се характеризира с големи, видими пори. Те често се запушват с мръсотия и причиняват акне.

Как да се грижите за този тип кожа?

Използвайте стягащо и антибактериално почистващо средство – поне два пъти на ден. Вместо да миете кожата с гореща или студена вода, използвайте такава, която е по-топла от стайната температура, след редовното си почистване. Наблегнете на продукти за грижа за кожата и грим, които не са комедогенни.

блестяща кожа,

IStock

4. Смесена

Имате този тип кожа, ако определени участъци са от нормални до сухи. Например по бузите и шията, докато други области като Т-зоната, която включва челото, носа и брадичката, е лъскава. По нея може да има и черни точки, точно като при мазната кожа.

Как да се грижите за този тип кожа?

Хората със смесена кожа трябва да използват специализирана козметика. Преди употребата на каквато и да е, трябва да се уверите, че кожата ви е без петна. За измиване на лицето не избирайте нито топла, нито студена вода. Използвайте всеки ден овлажнител за смесена кожа.

5. Чувствителна кожа

Имате този тип, когато дори леко раздразнение кара лицето ви да се зачерви, да усещате парене и сърбеж. Освен това този тип кожа е по-уязвима към агресори от околната среда, включително вятър, студ и слънчева светлина. От друга страна някои тежки съставки или ароматът на козметиката я дразнят много лесно.

Как да се грижите за чувствителната кожа?


След като измиете лицето си, подсушете го с потупване, вместо да го търкате с кърпата. Използвайте защитен крем, за да се предпазите от въздействието на замърсяването и други опасности от околната среда. Пазете кожата си и за предпочитане не ползвайте силно ароматизирани продукти. Също така избягвайте да ядете нещо твърде горещо или пикантно.

Този текст има информативен характер за типовете кожа. Той не замества консултацията с дерматолог.

За още съвети за грижа за кожата последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари