IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети – правилната слънцезащита за мазна кожа

7 май 2023 10 30

Как да намерите точния крем за вашите проблеми

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Що се отнася до слънцезащитния крем, основният проблем за хората с мазна кожа е намирането на правилния продукт. Трудно може да се открие формула, която няма да ви накара да изглеждате още по-мазни или да запушите порите си. Пазаруването на слънцезащитен крем може да бъде трудно и за хора с кожа, склонна към акне, защото голяма част от формулите на пазара са тежки и комедогенни. Но ако знаете какво да търсите, това не би трябвало да ви създава проблеми. Всъщност задачата е доста лесна – просто трябва да имате предвид от какви формули и съставки е направен избраният от вас слънцезащитен крем.

Прилагането на слънцезащитни продукти, както знаете, не подлежи на обсъждане – трябва да се прави ежедневно. Това все още е най-добрата форма на защита от вредните UV лъчи на слънцето. За да ви помогнем да намерите подходящия слънцезащитен крем за вашия тип кожа, събрахме четирите най-важни неща, които трябва да запомните, когато търсите подобен продукт.

1. Търсете некомедогенни съставки

Слънцезащитният крем за мазна кожа трябва да е без мазнини и да е некомедогенен, което означава, че трябва да стоите далеч от всякакви тежки формули, които могат да запушат порите и да доведат до поява на пъпки. Според дерматолога Мариса Гаршик, трябва да търсите съставки, които помагат за успокояване на раздразнението и са полезни при акне, като ниацинамид.

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Дерматологът Денди Енгелман пък препоръчва да се избягват слънцезащитни продукти с алкохол. Те могат да увеличат производството на мазнини, което създава допълнителен себум, запушващ порите, който често причинява пъпки. Добре е да търсите формули, които успокояват кожата, както и слънцезащитни кремове с хиалуронова и млечна киселина, които допълнително ще хидратират и ексфолират кожата.

2. Минерална формула

слънцезащита, бански,

Снимка: iStock

Когато става въпрос за мазна кожа, д-р Енгелман препоръчва минерални формули по редица причини. Първата е, че минералните слънцезащитни продукти обикновено са по-леки от химическите, което ще помогне за избягване на запушени пори и пъпки. Второто е, че слънцезащитните продукти, съдържащи титанов диоксид или цинков оксид са супер нежни дори и за най-чувствителната кожа.

3. Матов слънцезащитен крем

слънцезащита, козметика,

Снимка: iStock

Някои слънцезащитни формули могат да бъдат мазни и да добавят още мазнина върху вече склонната ви към омазняване кожа. За да поправите това, д-р Гаршик казва да търсите продукти, които включват матиращи съставки, които помагат за намаляване на излишния блясък. Също така получавате и по-матов завършек на кожата, което е допълнителен бонус.

Слънцезащитен крем – минерален или химически?

Слънцезащита върху лицето – как и кога да я поставяте?

Лятна красота: 9 места, които задължително да мажете със слънцезащита

4. Слънцезащитна пудра

И д-р Енгелман, и д-р Гаршик казват, че прахообразният слънцезащитен крем би бил чудесен вариант за хората с мазна кожа, за да им помогне за намаляване на появата на допълнително омазняване. Допълнителният бонус е, че пудрите се нанасят лесно върху грима за още повече защита от слънцето. Тук отново трябва да търсите продукти с титанов диоксид и цинков оксид, които блокират UVA и UVB лъчите, както и синята светлина.

За още тенденции от света на красотата последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари