IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 задължителни продукта преди да легнете на плажа

9 август 2022 10 30

Пазете кожата и косата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лежането на плажа означава релакс, прохлада и красив тен. Но в стремежа си да подобрите визията си с нежен загар, може да си причините и някои щети. От само себе си се разбира, че преди излагане на слънце задължително трябва да се намажете със слънцезащитен крем. И макар той да е най-важната плажна козметика, има и други продукти, които трябва да поставите на лицето и тялото си, за да се предпазите от нежелани ситуации.

4 задължителни продукта преди да легнете на плажа

Антиоксиданти

Антиоксидантите са от решаващо значение за предотвратяването и минимизирането на увреждането на кожата, причинено от слънцето. „Антиоксидантите са важни, защото дават на тялото тласък в дезактивирането на вредни химикали, известни като свободни радикали, които са нестабилни съединения и могат да атакуват и наранят структурата на клетката“, казва дерматологът от Ню Йорк Дейвид Банк.  Когато антиоксидантите се използват в комбинация със слънцезащитни продукти, те повишават защитата срещу UV лъчите, твърд още той.

Овлажнител

Ако кожата ви е суха, излагането й на слънце само ще я дехидратира допълнително. „Слънцето изсушава кожата, поради което винаги е добра идея да нанасяте овлажнител, преди да излезете навън. Той ще поддържа кожата хидратирана и балансирана“, казва д-р Банк. Изберете такъв, който е съвместим с вашия тип кожа, както и формула без мазнини, която също има SPF в себе си. „Опитайте да намерите такъв с цинков оксид и титанов диоксид в него, които са минерални слънцезащитни съставки“, съветва още експертът.

Защита за косата

Кожата ви не е единствената част от тялото, която се нуждае от слънцезащита. Слънцето може да изсуши косата ви, правейки я трудна за разресване, склонна към накъсване  увреждане.

„Протекторите за коса предпазват косата и скалпа от топлината и слънцето. Те също така запазват цвета ви и не ѝ позволяват да изпръхне и да стърчи неконтролирано", казва д-р Банк, който предлага да нанесете продута 30 минути преди да излезете на открито.

Защитно средство за устни

Устните са свръхчувствителни към слънцето. Ако не ги защитите, вие увеличавате риска от рак на кожата, както и появата на бръчки. Д-р Банк обяснява, че има и състояние, наречено актиничен хейлит, което може да се развие от увреждане на устните от слънцето. „Това кара устните да се възпалят и изсъхват, оставяйки люспести лезии около устата". Трябва да вземете същите предпазни мерки с устните си, както с останалата част от тялото и лицето си и да ги защитите с продукти като балсами за устни, които съдържат слънцезащитен фактор. 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари