IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контуриране на лицето със слънцезащита – опасно или иновативно?

10 юли 2022 15 00

Дерматолозите споделят своето мнение

Снимка: iStock

Снимка: iStock

На тези от нас, приковани към клипчетата в TikTok за красота и грим, намирането на най-новите трикове за улесняване на живота може да ни вдигне адреналина доста бързо. Някои от тези хакове са абсолютни „скъпоценни камъни“ и осигуряват незабавно удовлетворение, като стиковете за слънцезащита, които правят повторното нанасяне на крем лесно в движение, или пък добавянето на руж към вашия коректор за по-ярък тен.

Но само защото един хак става популярен, това не означава, че е ефективен или дори безопасен. Има много значителна разлика между разработките, създадени, тествани и одобрени от действителни професионалисти в грижата за кожата, и хаковете, създадени от обикновения потребител. Например, може да изглежда гениално да добавите слънцезащитния си крем в празната кутия от сенки, но науката казва, че не е толкова брилянтно решение. Една скорошна тенденция, за която дерматолозите предупреждават, е контурирането със слънцезащитен крем.

Този „слънцезащитен трик“ умишлено създава линии с тен по лицето, така че потребителите да могат да пропуснат сутрешния си контур и да търсят по-естествен грим през лятото. Практиката може да изглежда странна в момента – създателите на съдържание публикуват видеоклипове с бели ивици слънцезащитен крем, нанесени върху челата, носовете и скулите им – но след това се показва изсечен контур в следващите публикации.

Дерматолозите имат какво да кажат по този въпрос, споделяйки дали контурирането със слънцезащита си струва да се опита.

Какво е контуриране със слънцезащитен крем?

Контурирането със слънцезащитен крем, известно още като SPF контуриране, се основава на стратегическото разположение на слънцезащитния крем, за да се създадат линии с тен, които контурират лицето или други части на тялото, като корема. Слънцезащитен крем с фактор 30 или по-нисък се нанася върху зоните, където обикновено се използва бронзант, което позволява на тези части на лицето да придобият тен.

@stopiteli I am convinced this works! #tutorial #contour #summer #lifehack #hack #beautyhack #snatched #tiktokwellness #hiddentalent ♬ original sound - Eli Withrow

След това, за завършване на ефекта на контуриране, се прилага слънцезащитна формула с по-висок фактор, където коректорът или хайлайтърът обикновено се нанасят на слоеве, оставяйки тези зони по-светли след време, прекарано на слънце. Идеята е, че чрез създаване на линии с изкуствен тен по лицето, потребителят ще остане с естествен контур от силата на слънцето – всичко това без използването на грим.

Безопасна ли е тенденцията?

Разбира се, нищо в социалните мрежи не трябва да се приема за чиста монета, докато не бъде доказано от професионалисти. Именно затова от Allure се свързват с няколко дерматолози, които споделят мнението си относно контурирането със слънцезащитен крем. Те обаче не са много развълнувани от идеята, популяризирана в TikTok.

Ултравиолетовите лъчи, отговорни за вашия летен тен, са същите лъчи, които причиняват увреждане на кожата, включително бръчки, старчески петна и повечето от кожните ракови заболявания. „Пациентите излагат кожата си на опасност, когато решат да излязат на слънце без защита. Когато оформяте контур със слънцезащитен крем, излагате кожата си на радиация“, казва дерматологът д-р Жана Граф пред Allure.

Съществува и често погрешно схващане, че тенът на кожата помага за предотвратяване на слънчеви изгаряния и следователно ще предотврати и другите вредни ефекти на слънцето. Това е още един мит, който дерматолозите могат лесно да развенчаят.

„Простата истина е, че никой тен не е безопасен за вашата кожа. Всеки тен означава, че вашето ДНК е увредено“, казва дерматологът Шейла Магуинес. По думите ѝ, зоните, които почервеняват, са увредени и ще бъдат по-податливи на фотостареене и рак на кожата в дългосрочен план.

Да, някои привърженици на SPF контура нанасят основен слой слънцезащитен крем с фактор 30 върху цялото си лице и технически отговарят на минималните препоръки за защита. Така че, дали тази техника е одобрена от лекарите? Накратко – повечето дерматолози все още биха били против.

@cocokindskincare BRB putting on an extra layer of spf. Please don’t use sunscreen to contour ? #cocokind #sunscreencontour #funnyweird ♬ original sound - szasgrandchildren

Магуинес казва, че използването на слънцезащитен крем с по-нисък фактор върху цялото лице със сигурност е по-добре от нищо. Въпреки това, ако умишлено придобивате тен с помощта на продукта, все пак ще получите фотощети. Това фотоувреждане може в крайна сметка да доведе до бръчки, слънчеви петна и дори рак на кожата. Допълнителен проблем с тази тенденция е, че повторното нанасяне на слънцезащитен крем за поддържане на контура през целия ден не е съвсем удобно за потребителя.

„Слънцезащитният крем трябва да се нанася отново на всеки два часа, докато сте изложени на слънце, или по-често, ако се изпотявате или плувате“, казва д-р Магуинес. Според нея, повторното нанасяне на слънцезащитен крем в тези специфични контурни зони може да възпре хората да направят повторно нанасяне, което отново води до повишен риск от слънчево изгаряне.

Работи ли тенденцията?

Ако опасностите от слънцето не са достатъчни, за да ви разубедят да опитате тази тенденция, може би някои прозрения от гримьорката Хилари Кларк са. „Вероятността за постигане на контурен ефект е нула или никаква“, казва тя пред Allure. Според нея, не може да контролирате начина, по който слънцето ще озари лицето ви, защото в околната среда има много неща, от които може да се получи отражение под различен ъгъл. Допълва, че някои области са по-податливи на образуване на меланин от други, така че постигането на желания контурен ефект е невъзможно.

Още по-лошо, контурирането със слънцезащитен крем за дълъг период от време би оставило по-тъмните зони на лицето със слънчеви петна, отпуснатост, фини линии и бръчки, както и с повишен риск от рак. Кожата, защитена със слънцезащитен крем, ще изглежда по-млада и сияйна в сравнение с тази, която е била изложена без защита.

Може ли да контурираме с автобронзант?

Сега знаем, че SPF контурирането е категорично забранено, но има начин да се събудите с контур, без да използвате грим. Това е много по-лесно, отколкото да се справяте с повторното нанасяне на различни слънцезащитни продукти и най-важното, не носи риск от меланом и слънчеви изгаряния.

„Използвайте автобронзант, за да ви придаде контур под скулите и на слепоочията, като може дори да го използвате, за да контурирате врата си“, казва Кларк. Може дори да използвате два интензитета на тен – един за светли и един за по-тъмни тонове на кожата – за да създадете градиент или да контролирате дълбочината на контура.

Важно е да запомните, че всеки един трик за красота или грижа за кожата трябва да бъде обсъден с дерматолог. Той ще ви обясни доколко е полезен за вашата кожа и дали въобще си струва да го опитате. Помнете, че здравето на кожата е също толкова важно, колкото и цялостното здраве.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари