IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцезащитен крем с фактор 100 – защитава ли на 100% от слънцето?

21 юни 2022 08 30

Ето какво трябва да знаете, преди да тръгнете на плаж

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Нека си го признаем – етикетите на слънцезащитните продукти са объркващи. По-специално, има известни неясноти относно това дали слънцезащитен крем с по-висок фактор, да речем 100, всъщност означава по-голяма защита от слънцето в сравнение с друг слънцезащитен крем, който е само 30 или 50 фактор. Със сигурност звучи логично по-големият фактор да предлага по-голяма защита, но невинаги е така.

Само напомняме, че слънцезащитният фактор (SPF) е мярка за това колко добре слънцезащитният крем предпазва кожата от UVB лъчите. Слънцето излъчва UVB, UVA, HEV (Видима светлина с висока енергия) и IR (инфрачервени) лъчи. UVB лъчите са парещите лъчи, които проникват в горния слой на кожата и са отговорни за зачервяването, беленето и болката, които съпътстват слънчевото изгаряне.

Въпреки това, защитата на слънцезащитния крем може да не е очевидна от SPF фактора на етикета. Идеята, че продукт със 100 SPF означава, че сте на 100% защитени от слънцето, е категорично невярна. И ако разликата в нивото на защита между SPF 30 и SPF 100 е само два процента, това наистина ли влияе толкова много на кожата ви? В крайна сметка нито един слънцезащитен крем не е на 100% ефективен.

Ето няколко неща, които трябва да знаете за слънцезащитата, преди да пазарувате за морето

Какво означава слънцезащитният фактор?

Изглежда логично, че слънцезащитен крем с по-висок фактор би означавало повече защита, нали? Донякъде, но нещата са малко по-сложни от това.

Нека първо ви кажем как работи системата. Крем с SPF 15 предпазва от 93% UVB лъчи, SPF 30 предпазва от 97%, SPF 50 е около 98% предпазващ, а SPF 100 блокира 99%. Тоест, колкото е по-голям факторът, толкова повече време може да прекарате навън, без да изгорите. Ако използвате продукт с SPF 15, то „имате право“ да стоите на пряка слънчева светлина само 15 минути, преди да започнете да изгаряте.

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Тъй като нито един продукт не може да бъде на 100% ефективен, няма голяма разлика на защитата след 97 или 98%, но учените са решени да разберат дали използването на крем с SPF 100 прави осезаема разлика в намаляването на щетите от слънцето.

По-високият фактор защитава ли ни повече?

В по-голямата си част – да. Тези, които подкрепят използването на по-голям фактор на слънцезащита, често се позовават на проучване от 2018 година, в което група от 199 възрастни участници са използвали два различни слънцезащитни крема – с фактори 50 и 100 – на по една от страните на лицето. След това те прекарват ден, изложени на пряка слънчева светлина.

На следващия ден изследователите измерват щетите от всяка страна на лицето. Оказва се, че SPF 100 наистина има по-голяма защита. „Няма значение вашият тип кожа, възраст или пол, SPF 100 винаги е по-добър“, казва дерматологът Даръл Риджъл пред Allure. Той и неговите съавтори установяват, че 55% от участниците са по-изгорели от слънцето от страната, на която са поставили крем със защита от 50 фактор.

слънцезащита, бански,

Снимка: iStock

Като се имат предвид резултатите, учените стигат до заключението, че SPF 100 е значително по-ефективен за защита срещу слънчево изгаряне, в сравнение със SPF 50. Въпреки това, изборът на слънцезащитен крем е много повече от просто защитен фактор.

Има ли минуси в използването на по-висока защита?

Има няколко уловки, когато става въпрос за слънцезащитен крем с по-висок фактор. Първо, докато SPF над 60 може да предложи по-добра защита от UVB поради фотохимията, той обикновено има по-малко UVA защита. И повярвайте ни, трябва да се притеснявате и за двата вида лъчи.

UVA лъчите проникват още по-дълбоко и са отговорни за повечето ефекти като стареене на кожата, хиперпигментацията, увреждане на колагеновите влакна и по-агресивни ракови заболявания на кожата, включително меланоми. Поради тази причина, в някои държави се обмисля вариант най-високата защита, предлагана на пазара, да бъде SPF 60.

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Съществува и опасност по-високият SPF фактор да придаде чувство за фалшиво спокойствие, когато сте изложени на слънце. Това, че на етикета пише SPF 100, не означава, че може да оставате под лъчите по-дълго време, без да нанасяте отново крема.

Ако не е широкоспектърен, не го купувайте

Когато избирате слънцезащитен крем, всички експерти съветват да търсите надписа „широк спектър“ на бутилката.

Това означава, че вашият слънцезащитен крем предлага както UVB, така и UVA защита. Това е един от начините да гарантирате, че получавате адекватна UVA защита, тъй като не всички слънцезащитни продукти имат PA рейтинги. Експертите казват, че е по-добре да използвате крем с нисък фактор и широкоспектърна защита, отколкото с висок фактор и лоша защита.

слънцезащита, козметика,

Снимка: iStock

Рейтингът PA е допълнение към стандартния SPF. Това показва степента на защита от постоянно потъмняване на пигмента и измерва на колко UVA може да бъде изложен човек, без да се сдобива с тен. Системата PA варира от РА+ до РА++++, така че колкото по-голям е броят на плюсовете, толкова по-добро е нивото на защита срещу UVA лъчи.

По-добър ли е SPF 100 от SPF 30?

До голяма степен да, но дерматолозите са съгласни, че най-важното е да търсите продукт, който защитава едновременно от UVA и UVB лъчи. Разбира се, другото основно правило е да нанасяте правилно слънцезащитния крем и да го правите често. Ако не се мажете старателно и обилно, стойността на SPF намалява, защото се разпределя на твърде тънък слой върху кожата.

грижа за

Снимка: iStock

В крайна сметка, най-добрият слънцезащитен крем е този, който нанасяте често. Не си мислете, че фактор 100 ви предлага защита през целия ден само с едно използване.

Каква е перфектната слънцезащитна рутина?

Добрата новина е, че всеки слънцезащитен крем е по-добър от никакъв. Все пак има и начини за оптимизиране на защитата от слънцето.

1. Прочетете внимателно етикетите

Независимо от слънцезащитния фактор, винаги избирайте продукт с надпис „широк спектър“, за да сте сигурни, че получавате защита от UVA и UVB лъчите.

2. Използвайте по-висок SPF, ако сте дълго време на открито

Ако ежедневието ви е свързано с чести излизания или прекарване на дълго време на открито, не забравяйте да използвате по-висок фактор на слънцезащита. Също така носете със себе си крем, който да прилагате след 2 часа, за да осигурите по-голяма защита от слънцето.

3. Нанесете го като последен продукт

Слънцезащитният крем е последната стъпка в рутината ви за разкрасяване. Той трябва да е отгоре на кожата ви, защото ако го нанесете като първи, ще попречи на другите козметики да проникнат в кожата.

4. Нанасяйте внимателно

Имайте предвид, че ефективността на SPF, независимо колко е висока, зависи от това колко старателно и добре прилагате продукта. За тялото трябва да използвате количество, приблизително колкото една чаша за шот, а за лицето – равно на монета от 1 лев. Също така е добре да носите слънцезащитно облекло, особено ако ще сте дълго време на открито.

5. Прилагайте крема често

Нанасяйте слънцезащитен крем на всеки два часа и обръщайте внимание на често пропускани зони като клепачи, скалпа и линията на косата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари