IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арганово масло - помага ли при слънчево изгаряне?

19 август 2021 10 30

Съставките му помагат срещу свободните радикали

IStockphoto

Какаово и кокосово масло. Това са основните натурални средства, които помагат на жените в желанието има да постигнат по-хубав тен и сияйна кожа на плажа. Но понякога те се фокусират толкова много в това, че забравят да добавят слънцезащита и изгарянето е налице. Тогава, освен мазането с кисело мляко и гел от алое вера, има и друг естествен продукт, който е ефикасен. Става дума за аргановото масло, което е чудесно за третиране на кожата след излагане на слънце! 

Маслото е богато на мастни киселини и антиоксиданти. Те са полезни не само за по-мека и блестяща коса, както и нежно почистване, но и за овлажняване на кожата. Според дерматолога Уитни Боу, то помага възстановяването на клетките след изгаряне. 

Защо аргановото масло е толкова полезно при изгаряне от вредните слънчеви лъчи?

арганово масло  

IStock

Благодарение на антиоксидантната си активност, то се използва от векове за тази цел. Според проучване, цитирано от Mbg, продуктът защитава от увреждане от UV лъчи и хиперпигментация. Но това не го прави на 100% заместител на традиционните спрейове и кремове със слънцезащитен фактор. 

Аргановото масло има успокояващо кожата действие след изгаряне, освен това че я омекотява. Някои негови съставки действат противовъзпалително и намаляват сърбежа и зачервяването, които се появяват понякога. По този начин и кожната бариера се възстановява по-бързо. 

Проучване върху животни установява, че прилагането на маслото върху кожата им може да помогне за зарастването на рани при изгаряния от втора степен. То е пълно с мастни киселини, които повишават влажността в кожата. А всички знаем, че само след няколко дни на море, тя става по-суха, камо ли след като изгори и започне да се бели. 

Как да ползвате аргановото масло? 

зачервена кожа

IStock

Във видеото със съветите на д-р Уитни Боу успоредно с това жена показва как ползва продукта при изгорена кожа. Тя намазва обилно засегнатите участъци и си ляга с маслото, без да го отмива, като така то действа през нощта. Премахва го на сутринта, като лицето й изглежда видимо по-добре. 

@drwhitneybowe

#duet with @rclbeauty101 #thatboweglow #sunburn #sunburnhack #arganoil #skincare #summervibes #dermatologist

♬ original sound - rclbeauty101

Според дерматолога, все пак трябва да внимавате при избора на арганово масло. Ориентирайте се към био продукт, който не съдържа добавен аромат, защото иначе има риск да раздразни кожата, особено ако е по-чувствителна. 

Задължително обърнете внимание на това, че не бива да мажете току що изгорялата кожа, която е твърде топла непосредствено след прибиране от плаж. За целта изчакайте малко да се охлади, като я третирайте с подходяща козметика, предназначена за кожата след излагане на лъчи. Дори може първо да ползвате специален крем, препоръчан ви от аптеката, а на следващия ден да продължите с аргановото масло за да подпомогнете процеса на възстановяванерегенерация на кожните клетки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари