IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятна грижа за кожата: Как да лекуваме слънчевото изгаряне?

5 май 2022 08 30

Според дерматолози, само алое няма да реши проблема

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако има нещо, което няма да ни писне да хвалим и препоръчваме, това е слънцезащитният крем. Трябва да го носите всеки ден и да го нанасяте от главата до петите на всеки два часа в дните, когато сте навън. Но разбираме, дори стриктната употреба на слънцезащитен крем не ви прави напълно имунизирани срещу вредните слънчеви лъчи. Именно затова ще ви дадем няколко съвета за справя със слънчевото изгаряне.

Слънчевото изгаряне е резултат от твърде многото излагане на кожата ви на вредни ултравиолетови лъчи, особено опасните UVB лъчи. „Слънчевите изгаряния могат да изглеждат временни, но могат да причинят дълготрайно увреждане на кожата, като значително увеличават риска от рак на кожата и слънчеви петна“, казва дерматологът д-р Шари Марчбейн пред Allure.

слънце, слънцезащита,

Снимка: iStock

Тъй като слънчевите изгаряния са сравнително често срещано явление, лесно е да си помислите, че те не са толкова лошо нещо. Но изследванията показват, че дори да изгорите само веднъж през целия си живот, това има значително влияние върху риска от развитие на рак на кожата. „Наличието на пет слънчеви изгаряния с мехури може да увеличи риска от развитие на меланом, който е най-смъртоносната форма на рак на кожата, с цели 80%“, добавя д-р Марчбейн.

Слънчевите изгаряния могат да доведат до вторични проблеми, като инфекция, дехидратация и преждевременно стареене. В един перфектен свят бихме могли да предотвратим подобни проблеми, но тъй като нашият не е такъв, ще ви дадем няколко съвета как да излекувате слънчевото изгаряне, ако получите такова.

1. Лосион за хидратация на кожата

Когато получите слънчево изгаряне, UV светлината причинява възпаление на кожата, подобно на това, което може да получите от термично изгаряне от фурната. Ето защо е важно да се хидратирате и да помогнете за възстановяването на кожната бариера по възможно най-бързия начин. Най-лесно това се постига отвън навътре. За успокояващи кожата ефекти потърсете овлажнител, съдържащ алое, което помага за успокояване на изгорената кожа.

2. Не белете кожата

Подобно на често повтаряния съвет на дерматолозите никога да не стискате пъпките си, не забравяйте да оставите лющещата се кожа на мира.

„Нашата кожа постоянно преминава през много фин, невидим процес на отделяне, при който мъртвите клетки падат от повърхността й“, казва дерматологът Лорета Сиралдо пред Allure. Когато сме изложени на слънчеви лъчи, те преждевременно убиват горните слоеве на кожните клетки, така че тези клетки умират и започват да се отделят в по-масивни, видими количества и затова се получава белене на кожата.

слънцезащитен крем

Снимка: iStock

Когато премахнете мъртвите кожни клетки преждевременно, новата кожа може да падне с тях. Това може да причини забавяне в заздравяването, както и да повиши дразненето и възпалението, като дори може да създаде възможност за инфекция. Седнете си на ръцете, нанесете повече алое – направете каквото е необходимо, за да спрете да се белите.

3. Направете си вана с овесена каша

Колоидната овесена каша е класика в лечението на слънчево изгаряне. Според д-р Сиралдо, съставката се използва от потребителите в продължение на десетилетия. Въпреки че няма да ви защити от слънчевото изгаряне, тя е много полезна за намаляване на зачервяването и сърбежа, свързани с излагането на UV лъчи.

овесена каша

Снимка: iStock

За да успокоите кожата си, д-р Сиралдо препоръчва да си направите хладна вана с овесена каша. Не забравяйте да избягвате горещата вода, която ще увеличи зачервяването и подуването. Ако нямате вана, използвайте хладен компрес върху кожата и завършете с крем с овесени ядки.

4. Не пипайте мехурите

Ако при изгаряне се образуват мехури, важно е да не ги пукате. Оставете ги непокътнати, не ги разкъсвайте и не ги белете. Изгарянето само ще заздравее по-бързо, като ще намали и риска от получаване на инфекция. Ако проблемът е по-сериозен, посетете дерматолог, който може да ви предпише различни лекарства.

5. Витамин С за по-дълга защита

Докато изгарянето ще заздравее в рамките на няколко дни, щетите от свободните радикали, причинени от UV лъчите, са завинаги. „UV светлината насърчава производството на свободни радикали, които увреждат колагена и еластина, както и ДНК-то на клетките на кожата“, казва д-р Джошуа Зейхнер пред Allure. Това увреждане причинява преждевременно стареене и повишава риска от рак на кожата.

лице, кожа,

Снимка: iStock

Прилагането на серум с витамин С може да помогне. Антиоксидантите могат да помогнат за минимизиране на вредните ефекти.

6. Защитете кожата от повторно изгаряне

И както винаги, най-доброто лечение е превенцията. Докато изгорялата от слънцето кожа заздравява, е изключително важно да я предпазите от по-нататъшни проблеми. Стойте на сянка и разбира се, носете слънцезащитен крем. За да позволите на кожата ви да се излекува напълно, дерматолозите препоръчват да носите дрехи, които покриват тялото, когато сте на открито.

слънцезащита, бански,

Снимка: iStock

Д-р Марчбейн съветва да използвате слънцезащитен крем с минимум 30 фактор, нанасяйки количество, равно на чаша за шот. Също така е важно да повтаряте на всеки два часа. Независимо дали предпочитате минерални или химически формули за слънцезащитни продукти, просто не излизайте от вкъщи, без да ги нанесете по откритите си части.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари