IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бързо да се справим със слънчевото изгаряне?

15 май 2021 15 00

Когато сте забравили за слънцезащитата и сериозно съжалявате

Снимка: iStock

Всички сме го правили – нанасяме слънцезащитен крем, но пропускаме няколко места и точно там слънцето намира начин да огрее. Болезненото следствие? Слънчево изгаряне. Много е лесно да забравим за слънцезащитата, особено ако излизаме за първи път след изолацията. И тъй като изглежда, че пандемията забавя ход, всички ние се надяваме да имаме все повече забавления навън. Именно затова трябва да внимаваме какво използваме, за да попречим на вредните слънчеви лъчи.

Понякога обаче колкото и да се опитваме да се предпазим, няма как да избягаме от изгарянето. Забравяме да сложим крем преди да излезем на разходка или пък след топване в морето. Често много от нас не мислят, че могат да изгорят, защото са с по-тъмна кожа или пък вече са хванали тен. Истината е, че слънчевото изгаряне се случва на всеки и последиците от него могат да бъдат много сериозни.

Затова от Harper's Bazaar се обръщат към дерматолози, за да намерят начини, по които да се справим със слънчевото изгаряне.

1. Болкоуспокояващо

Първо и най-важно: Знайте, че слънчевите изгаряния значително увеличават риска от рак на кожата в по-късен етап от живота, така че превенцията със слънцезащитни продукти е от ключово значение. Слънчевите изгаряния се появяват, когато кожата е била изложена на твърде много ултравиолетова светлина от слънцето. След като започне да се появява зачервяване или тъмночервени линии, това означава, че щетите вече са нанесени.

слънцезащита, бански,

Снимка: iStock

Дерматоложката Валери Харви казва пред Harper's Bazaar, че веднага трябва да започнете да приемате болкоуспокояващи без рецепта на всеки четири часа. Според нея, това ще облекчи всяко възпаление, което се е появило до този момент.

2. Понижете температурата

Следващата ви стъпка трябва да бъде справяне със самото изгаряне. Нанесете студен компрес, за да успокоите кожата, след което използвайте овлажнител, за да заключите водата. Също така е много важно да пиете достатъчно количество вода през целия ден, за да не дехидратирате кожата. Дерматологът Орит Марковиц казва на пациентите си да покрият възпалената кожа с охладен гел от алое вера, смесен с бензокаин. Също така може да постигнете този ефект, като нанесете крем с 1% хидрокортизон, смесен с прамоксин, за да успокоите кожата и понижите температурата ѝ.

3. Коктейл от успокояващи съставки

Ключът към лечението на слънчево изгаряне е използването на мощни съставки за грижа за кожата. Въпреки че първо може да посегнете към гела от алое вера, който все още се счита за златен стандарт в тази ситуация, може също така да приложите мед и овес за успокояване на кожата, както и цинк за насърчаване на заздравяването.

слънцезащитен крем,

Снимка: iStock

Разбира се, трябва да стоите далеч от слънцето след изгаряне, но приема на витамин D всъщност може да бъде от полза. Говорим за хранителни добавки или таблетки с тази съставка, а не излагането на пряка слънчева светлина. „Проучване показва, че високите дози витамин D, приемани един час след получаване на слънчево изгаряне, могат значително да намалят зачервяването, подуването и възпалението в кожата“, обяснява Харви.

4. Оставете изгарянето на мира

Може да е изкушаващо и донякъде удовлетворяващо да започнете да белите кожата си веднага щом имате тази възможност. Но експертите съветват да не го правите, тъй като това може да причини белези. „Много е важно да оставите изгарянето си на мира“, казва Марковиц. Той допълва, че ако забележите мехури или неестествено лющене, трябва веднага да посетите дерматолог, който да ви помогне в процеса на заздравяване.

слънцезащитен крем,

Снимка: iStock

Времето, необходимо за излекуването на изгарянето, зависи от няколко фактора – тежест на изгарянето, местоположение, тип на кожа и предишно излагане на слънце. Повечето експерти обаче са единодушни, че средно слънчево изгаряне отнема до 10 дни, за да се излекува напълно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари