IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазва ли гримът от слънчево изгаряне?

16 август 2019 14 30

Експерти съветват да използвате продукти с по-висок SPF фактор

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вече сме към края на лятото, но пък за сметка на това жегите продължават да ни тормозят. В последно време се наблюдават температурни рекорди, а съветът на лекари е да не излизаме в най-горещите часове на деня и да използваме слънцезащитни кремове, независимо дали сме на морето, или отиваме на работа.

Затова дерматолозите винаги препоръчват да използвате слънцезащитни кремове по време на цялото лято. Дори и когато има облаци. Те обясняват съветите си с това, че дори да виждате, че небето не е кристално синьо, то слънцето отново има начин да достигне до кожата и да я изгори без дори вие да разберете.

За почитателите на гримове, има козметични продукти, които съдържат в себе си т. нар. SPF фактор, който показва точно колко сте защитени от слънцето. Излагането на UV лъчите без правилната защита, може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително и рак на кожата.

Може да смятате, че гримът ви, съдържащ SPF фактор е добър заместител на слънцезащитните кремове, може да не ви предпазва толкова добре, колкото мислите. Повечето продукти за красота съдържат фактор 15 или 20, а повечето дерматолози препоръчват да се излиза на слънце след като сте се намазали с крем, съдържащ поне 30 фактор.

Ако все пак не можете да си харесате грим, който е с по-голям фактор от 15 или 20, то трябва да сложите слънцезащитен крем преди да нанесете фон дьо тена си. Кремът обаче трябва да е с поне 30 фактор защита, за да имате по-голям успех срещу слънцето.

Д-р Карън Кемпбел споделя пред Insider, че по този начин ще се предпазите от UVA и UVB лъчите. „Първите причиняват по-бързо стареене, а вторите причиняват лошите изгаряния“, казва тя. Дерматоложката съветва да нанесете близо 30 грама от слънцезащитния крем както на лицето, така и на другите открити части на тялото.

Повторенията също са много голям фактор за защита, но хората често ги забравят. Д-р Папри Саркар съветва, че ако сте на басейн или на море, веднага щом излезете от водата, трябва да се намажете. Ако сте в града, но се потите често, трябва да повтаряте на всеки два часа.

Ако все пак не излизате от водата и не се потите често, Саркар споделя пред Insider, че е добре да повтаряте мазането със слънцезащитен крем на всеки 6 часа, за да се предпазите от слънцето. Ако носите грим и не искате да го изтриете от лицето си с крема, и двете дерматоложки съветват да използвате прахообразен слънцезащитен крем, който да нанасяте с четка през целия ден.

Д-р Саркар признава пред Insider, че факторите на слънцезащитните кремове и гримовете не трябва да се събират. Тоест, ако носите грим с 15 фактор и го сложите върху крем с 30 фактор, това не прави защита от 45 фактор. „Независимо колко пъти го нанасяте и какво имате под него, не можете да получите по-висок фактор от този на бутилката“.

И д-р Кепбел, и д-р Саркар признават, че гримовете със слънцезащитен фактор предпазват от вредните лъчи, но съветват хората да слагат и слънцезащитен крем на лицето си. Той трябва да съдържа фактор не по-малък от 30, за да получите максимална защита от изгаряне.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари