IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцезащитен крем - какво става, ако е по-стар?

13 юли 2022 10 30

Не е добре да ползвате миналогодишния

IStockphoto

IStockphoto

Слънцезащитен крем е продуктът, който задължително да присъства в плажната чанта. Да не говорим, че в градска среда, независимо дали навън пече или е облачно, също е необходим. Но колко от вас следят срока му на годност?  

Има хора, които държат на своя слънцезащитен крем, защото са с много светла кожа. И за да бъдат предпазени от изгаряне на 100%, залагат на качество и конкретна марка всяка година. Ала има и такива, които пазят един от миналия сезон и смятат да го довършат през този. Все пак, ако повечето от нас намерят миналогодишния в шкафа, ще го използват, преди да купят нов. 

Както повечето козметични продукти, SPF има срок на годност и лошата новина е, че той обикновено не е много дълъг. Така че вашият слънцезащитен продукт, който сте купили на плажа миналото лято, не е съвсем надежден. И може да изложи кожата ви на риск. 

Слънцезащитен крем - каква е трайността му? 

слънцезащита, SPF,

IStock

„Слънцезащитните продукти имат различен срок на годност след отваряне, в зависимост от продукта или марката, както и начина на съхранение“. Това обяснява д-р Бейбей Ду-Харпур. 

Един стандартен слънцезащитен крем издържа около 12 месеца. Като по-рядко на пазара има такива, които са с трайност около 18 месеца или две години. „Важно е да проверите опаковката заетикет, който съдържа времевата рамка. И не бих препоръчал да го използвате след това време“, казва специалистът. По думите му, 12M означава, че SPF е годен за една година, 24M  за две и така нататък...

Също така мястото, на което съхранявате вашия слънцезащитен крем, има огромно влияние върху неговата стабилност. „Неправилното съхранение - при екстремни температури, особено топлина, също може да дестабилизира продукта по-бързо от очакваното“, казва още дерматологът. Така че, ако сте забравили да се погрижите за слънцезащитата, не купувайте от места по морето, където продуктите бивта огрявани от слънцето по цял ден. Пряката слънчева светлина променя тяхното действие и не предпазва на 100%. 

Как да разберете, че вашият слунцезащитен крем е развален? 

слънцезащита, плажна

IStock

Ако продуктът има странна миризма, променил е своята текстура или цвят, то е с изтекъл срок на годност. Някои SPF, които вече са изтекли, миришат странно, като на развалено олио. 

„Ако видите необичайно разделяне – например ако формулата се разделя на вода и маслени компоненти – това може да означава, че вече не е стабилна и не бих препоръчал да я използвате“, обяснява д-р Ду-Харпур.

Какво се случва, ако използвате слънцезащита с изтекъл срок на годност?

Дори и да знаете, слънцезащитният ви крем вече не е годен, може да го ползвате, все пак пари сте давали. Но това би довело до слънчево изгаряне, защото след изтичане на срока той няма същите филтри за вредните лъчи. 

По думите на д-р Ду-Харпур, ако вашият слънцезащитен крем е с изтекъл срок на годност, вероятно няма да получите UV защитата, от която се нуждаете, може да изложите кожата си на риск от стареене и рак. 

слънцезащитен крем

IStock

„Сроковете на годност на продуктите за красота обикновено са свързани със системите за консервиране, които предпазват продукта от бактерии“, казва д-р Ду-Харпур. „Следователно е важно и от гледна точка на безопасността да използвате продукти за грижа за кожата (не само слънцезащитни продукти!) в препоръчания период от време. В противен случай може да сте изложени на риск от кожна реакция“, казва още дерматологът. 

Преди да отидете на почивка, внимателно проверете етикетите на вашия слънцезащитен крем. Ако се налага, си купете нов, като отново четете добре и следете срока на годност. 

Този текст има информативен характер. То не замества консултацията ви със специалист. 

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари