IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Помага ли биотинът за косата и кожата?

9 юли 2022 10 30

Всичко, което трябва да знаете

Снимка: iStock

Снимка: iStock

„Красотата идва отвътре“. Чували сме тази поговорка милиони пъти и в повечето случаи е вярна. Вземете например биотина.

Напоследък изглежда, че стотици козметични марки са пуснали на пазара продукти, съдържащи биотин. Всички те твърдят, че помагат за възстановяването на загубена коса, уплътняват кожата и укрепват ноктите. Експертите обаче казват, че няма достатъчно научни доказателства, които да подкрепят тези твърдения.

Какво е биотин?

Биотинът е витамин В комплекс, известен още като витамин В7. За разлика от други хранителни вещества, които се произвеждат естествено в тялото ни, биотинът се абсорбира чрез храната и течностите, които приемаме. Повечето хора поддържат здравословни нива на биотин, които стимулират космените фоликули, подхранват кожата и помагат на мастните жлези да функционират правилно благодарение на своя комплекс от мастни киселини.

биотин istock

Снимка: iStock

Когато някой има дефицит на биотин, той може да получи кожни обриви, чупливи нокти, изтъняване на косата и косопад. Недостигът на биотин обаче е твърде рядко срещан и никога не е докладван толкова тежък дефицит при здрави хора, които се хранят балансирано. Освен това, хората с дефицит на биотин изпитват много повече от изтъняване на косата – те имат конюнктивит, значителен обрив около очите, носа, перинеума и дори гърчове.

Помага ли биотинът на кожата?

Широко разпространено е вярването, че комплексът от мастни киселини в биотина може да подобри кожната бариера и следователно да действа като лечебна съставка. Това обаче не е така.

„За съжаление, ние го проучихме и няма никакви ползи от локалния биотин“, казва Дезире Стордал пред InStyle. Тя обяснява, че има по-малко от 2% подобряване на здравето на кожата след използване на локален биотин върху нея, което изобщо не е много. Добавя, че проучването е било доста задълбочено и ако е имало реални резултати за положителен ефект, те са щели да се видят.

масло за

Снимка: iStock

Стордал допълнително обяснява, че докато продуктът, в който се влива биотин, може да има ефект, това вероятно не се дължи на самия биотин, а по-скоро на меланжа от съставки за грижа за кожата, които работят синергично за подобряване на външния вид.

Помага ли биотинът на косата?

Мразим да сме носители на още лоши новини, но въпреки продуктите, за които се твърди, че влияят върху изтънялата коса и косопада с формули, богати на биотин, няма доказателства в подкрепа на това твърдение. Д-р Сена казва, че биотинът не помага на косата да расте. Независимо дали той се прилага локално или се приема през устата, той не работи.

Сена обяснява, че често срещана причина хората да изпитват загуба на коса е, когато преминават през телогенен ефлувиум – стъпка в цикъла на растеж на косата, която причинява косопад поради високи нива на стрес или заболяване. Това се случва три до четири месеца след първоначалния инцидент и човек може да загуби между 30 и 50% от кичурите си.

косопад istock

Снимка: iStock

Тъй като загубата на коса се случва месеци след травма или заболяване, д-р Сена казва, че много хора не свързват нещата и в отчаяние се насочват към приемането на добавки с биотин или други продукти. Когато косата в крайна сметка порасне отново, те вярват, че е благодарение на лечението, което са избрали. В действителност косата ще си порасне отново и без никакви добавки.

Д-р Сена обяснява допълнително, че убеждението, че добавките с биотин действат, произтича от факта, че дефицитът на биотин може да доведе до изтъняване на косата с прогресия до загуба на всички косми по тялото. Но вече установихме, че дефицитът на биотин е доста рядко срещан.

Освен това д-р Сена обяснява, че приемането на добавки с биотин всъщност може да има сериозен медицински страничен ефект, тъй като тези добавки могат да повлияят на резултатите от кръвни изследвания. Тя допълва, че съставката може да обърка тестове за функцията на щитовидната жлеза, витамин D, кръвен тест и някои хормонални изследвания като за нива на кортизол, паратироиден хормон и лутеинизиращ хормон.

увредена коса,

Снимка: iStock

Вместо да посегнете към биотин, за да подобрите косата си, д-р Сена предлага да се консултирате със сертифициран дерматолог, който е специалист по косопад. Той ще ви предложи лечение, което е безопасно и ефективно. По този начин ще помогнете на космените фоликули да останат във фазата на растеж.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари