IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Опитайте орехово масло за кожата

2 юли 2022 10 30

То има потенциал да успокоява сухата и раздразнена кожа

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Що се отнася до ядките, орехите не се славят с огромна популярност, когато става въпрос за грижа за кожата. Използвана основно като физически ексфолиант – някои продукти използват малки фрагменти от орехови черупки, за да изстържат мъртвата кожа, наред с други неща – съставката отдавна е изправена пред критики от експерти поради своята груба, абразивна текстура. През 2016 година дори имаше съдебно дело заради твърденията, че ядката причинява дразнене, възпаление и ускорява процеса на стареене.

Но все още не отписвайте орехите. Докато черупките им нямат почти никакво значение в грижата за кожата, ореховото масло всъщност донякъде е невъзпят герой, който обича красотата. То се използва за борба с бръчките и като хидратиращо средство от около XVI век. Още по-рано пък лечебните свойства на ореховите масла са били възхвалявани в много гръцки и римски писания.

Макар че не е придобило известността на, да кажем арганово или бадемово масло, ореховото бавно се очертава като първокласна съставка благодарение на успокояващите и антимикробни ефекти върху кожата.

Какво е орехово масло?

Ореховото масло е масло, получено от ядките на орехите. Орехите са широко признати като едни от най-здравословните ядки и някои проучвания показват, че дори само поглъщането на орехово масло може да насърчи по-добро здраве на кожата. Когато се прилага локално, ползите от него са още по-големи.

Ореховото масло е преди всичко омекотяващ, подхранващ кожата агент, което означава, че има омекотяващ и успокояващ ефект върху кожата. Проучванията показват, че то насърчава по-добро здраве на кожата, помага за по-бързото заздравяване на рани и лекува някои кожни заболявания, като екзема.

Според дерматолога д-р Ранела Хирш, ореховото масло е богато на антиоксиданти, благодарение на огромната доза витамин Е, и омега-3 мастни киселини, като линолова, която ефективно възстановява и омекотява кожата. Орехите също имат значително количество витамин В5, по-известен като пантенол, който предлага противовъзпалителни, овлажняващи и възстановяващи ползи. Той също така съдържа високи нива на линоленова и олеинова киселина, които осигуряват отлични ползи за овлажняване и възстановяване на кожната бариера.

орехово масло

Снимка: iStock

Тъй като ореховото масло съдържа високи нива на олеинова киселина, която може да причини запушване на порите и да насърчи появата на обриви, д-р Джошуа Зайхнер предупреждава да не се използва върху мазна и склонна към акне кожа.

В търговската мрежа се предлагат два вида чисто орехово масло – студено пресовано и рафинирано. Първото обикновено е по-скъпо, тъй като запазва повечето хранителни вещества. В резултат на това изглежда се използва повече за готвене, отколкото за грижа за кожата. И докато може да използвате чисто орехово масло върху кожата, то обикновено се намира като съставка в предварително формулирани масла или кремове.

Ползите от ореховото масло

С високо съдържание на витамини и минерали, ореховото масло предлага предимства за почти всички типове кожа.

Овлажнява кожата: Зайхнер отбелязва, че ореховото масло е богато на емолиенти, което го прави идеален овлажнител, който омекотява кожата и подобрява бариерната ѝ функция.

Предотвратява загубата на вода: Ореховото масло е гъвкав агент, който помага за предотвратяване загубата на вода, благодарение на своите омекотяващи свойства.

Защита от стресови фактори на околната среда: Ореховото масло е богато на витамин Е, което означава, че има някои сериозни антиоксидантни свойства. Най-вече, то помага за защита на повърхността на кожата от стресовите фактори на околната среда, като замърсяване и излагане на слънце.

масло за

Снимка: iStock

Намалява признаците на стареене: Както при всички антиоксиданти, защитата срещу стресовите фактори на околната среда има тенденция да върви ръка за ръка с намалените признаци на стареене. Повишената хидратация и влага също допринасят за по-младежкия блясък.

Бори се със сухотата и сърбежа: Заради функцията си да омекотява кожата, ореховото масло служи чудесно за подобряване на сърбежа и сухата кожа.

Увеличава хидратацията: Хирш пък предлага орехово масло на всеки, който търси по-добра хидратация.

Възстановява кожната бариера: Благодарение на огромната доза емолиенти и омега мастни киселини, ореховото масло е невероятно ефективно за възстановяване на кожната бариера, като по този начин подобрява влагата и еластичността.

Има ли странични ефекти?

Според Зайхнер и Хирш, ореховото масло е безопасна и ефективна съставка, която трябва да работи за повечето типове кожа, оценявайки го като нискорисково. Като се има предвид това, те предлагат на хората с мазна и/или склонна към акне кожа да действат с повишено внимание, тъй като олеиновата киселина, намираща се в ореховото масло, може да запуши порите.

Ако имате алергия към дървесни ядки, трябва да бъдете внимателни, когато използвате орехово масло, тъй като нерафинираните маслени фракции могат да предизвикат алергична реакция.

масло за

Снимка: iStock

Друго притеснение, когато става въпрос за орехово масло, е неговата склонност да се окислява. За щастие, правилното му съхранение може да предотврати този процес. Потърсете вакуумиращи или поне ограничаващи въздуха калъфи, както и непрозрачни опаковки.

Как да го използвате?

Докато Хирш отбелязва, че кога и как да приложите продукт зависи изцяло от неговата формула, обикновено трябва да нанасяте масла след овлажнител, като последна стъпка през нощта или преди слънцезащитния крем сутрин.

Бързи факти за ореховото масло

Тип съставка – неароматно растително масло.

Основни предимства – хидратира и укрепва повърхността на кожата, предотвратява загубата на вода, защитава от стресовите фактори на околната среда, намалява признаците на стареене и елиминира лющещата се, дехидратирана кожа.

Кой трябва да го използва – благодарение на неговата „гъвкавост“, повечето хора, търсещи хидратация на кожата, могат да използват орехово масло. Въпреки че винаги е най-добре да говорите с вашия лекар, д-р Хирш предлага да избягвате съставката, ако имате алергия към ядки. Междувременно д-р Зайхнер съветва хората с мазна или склонна към акне кожа да действат с повишено внимание.

масло за

Снимка: iStock

Колко често да го използвате – като цяло ореховото масло е безопасно за ежедневна употреба. Хирш обаче подчертава, че честотата на употреба зависи от формулата на продукта, както и от това каква друга козметика използвате.

Работи добре с други хидратиращи продукти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари