IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как да използвате маслото за лице

20 декември 2021 14 30

И кои са най-добрите продукти на пазара

Снимка: iStock

Снимка: iStock

В наши дни всичко се върти около това да бъдем с чиста кожа и да ядем здравословно. Независимо дали става дума за храните, които ядем, почистващите продукти или кремовете и маслата за лице, които нанасяме върху кожата си. Естествените съставки и нулевите отпадъци са актуални теми, както и маслата за лице. Последните станаха супер популярни напоследък както заради чистотата на изцяло натуралните съставки, така и заради тяхната ефикасност.

„Като цяло маслата за лице са изключителни и трябва да се използват редовно“, казва дерматологът д-р Ава Шамбан. Тя съветва да не изхвърляте серумите си, но също така е добре да се запасите с няколко различни масла за лице, които да служат за различни цели в зависимост от нуждите на кожата във всеки един момент.

За да научим всичко, което можем за тези невероятни находки в грижата за кожата, на помощ идват топдерматолози, които отговарят на най-важните въпроси.

Какво са маслата за лице и каква е разликата със серумите?

Маслата за лице са козметични масла, които обикновено се извличат от растителни източници, които служат за конкретна цел за облагодетелстване на кожата. Те имат по-гъста консистенция от серума и действат като бариера на повърхността на кожата, вместо да се абсорбират от нея.

масло за

Снимка: iStock

За производството на едно масло материалът – независимо дали става дума за листа от чаено дърво или семена от жожоба – преминава през процес на екстракция, поради което те са едни от най-естествените продукти. Серумите, от друга страна, са химически създадени рецепти, които са проектирани да бъдат леки и да доставят активни съставки в мощни концентрации.

Докато и серумите, и маслата за лице са полезни за кожата ви, вторите са по-естественият продукт.

Причиняват ли акне?

Краткият отговор? Не. Маслото на повърхността на кожата не причинява появата на пъпки или акне. Маслото, което вашите жлези произвеждат под повърхността на кожата обаче, го прави.

„Много проблеми всъщност произлизат от използването на продукти, които лишават кожата от естествените масла, създавайки сухота и дразнене“, казва д-р Шамбан. По тосзи начин кожата няма друг избор освен да реагира като произведе допълнително масло, за да компенсира липсата, като по този начин запушва порите и създава появата на пъпки.

масло за

Снимка: iStock

Маслото за лице, нанесено върху кожата, няма да причини акне. Въпреки това, ако кожата ви вече е с пъпки, действайте по-леко и използвайте масла, предназначени за изчистване на акне.

Как да използваме маслото за лице?

Най-често маслата за лице се нанасят вечер, за да могат да свършат работата си докато спим. По това време кожата върши по-голямата част от възстановителните си процеси и маслата ѝ помагат в това начинание. Те образуват бариера, така че е добре да ги нанесете след овлажнителя си. Може дори да смесите няколко капки масло с овлажнителя и да ги нанесете заедно. Ако не искате да причинявате тежест на кожата, може да използвате само маслото, стига то да има хидратиращи свойства.

Най-добрите масла за лице

Повечето масла овлажняват и хидратират горните повърхностни слоеве на кожата, защото са липофилни и улавят влагата, като същевременно премахват токсините и други вредни неща от порите. Все пак различните продукти служат за различна цел и някои не са идеални за козметика. С други думи, не всички масла са полезни за кожата.

масло за

Снимка: iStock

Въпреки че можете да нанесете почти всяко масло – помислете за зехтин, минерално масло и бебешко олио – върху кожата си, за най-добри резултати използвайте продукти с доказани ползи за кожата. Ето няколко препоръки от дерматолозите:

Масло от чаено дърво

Говорейки за акне, дерматологът д-р Мраз Робинсън препоръчва масло от чаено дърво заради неговите антибактериални свойства, което го прави чудесно средство срещу упорито акне и предотвратяване на повече пъпки.

Масло от жожоба

Друг добър избор за предразположена към акне кожа е маслото от жожоба. То има способността да успокоява и овлажнява, като същевременно убива бактериите, които причиняват появата на пъпки.

Масло от маракуя

Богато на есенциални мастни киселини и витамин С, д-р Робинсън препоръчва това масло за по-стегната, по-ярка и по-гладка кожа. Витаминът е мощен антиоксидант, който предпазва кожата от увреждане на свободните радикали и помага за възстановяването ѝ.

Масло от шипка

Д-р Шамбан хвали това масло заради способността му да помага за заздравяването на белези и намаляване на фините линии и бръчките.

Арганово масло

Експертите обичат това масло заради неговите противовъзпалителни свойства. То съдържа високи концентрации на витамин Е и е едно от по-бързо абсорбиращите се масла. Това е чудесен избор за хора с розацея, екзема и акне.

Съставки, които да избягвате

Водата никога не трябва да бъде първата съставка, изброена в маслото за кожа. Ако продуктът е силно разреден, той няма да има толкова силен ефект. Ако водата е първата изброена съставка, по дефиниция маслото няма да е с правилната консистенция. Освен това, уверете се, че няма аромат, тъй като това може да предизвика дразнене.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари