IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Направи си сам: Маска за лице с тиква

3 ноември 2021 10 40

Ето защо плодът е полезен за кожата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

През последните няколко години октомври се свързва с празника Хелоуин. Децата нямат търпение да облекат страшните си костюми или тези на принцеси и принцове и да обикалят из съседите за лакомства. Празникът все повече се настанява и в нашите ширини, като в кината на 31 октомври може да си направите маратон на ужасите, да похапнете интересни пуканки или бонбони, а навсякъде около вас да виждате паяжини, вещици и духове.

Разбира се, да не забравяме и един от най-важните елементи на Хелоуин, а именно тиквата. От нея се правят фенери, които имат за цел да плашат злите духове и да предпазят къщата. Плодът обаче има много повече свойства от просто декор и се използва дълго време след 31 октомври. Освен известните си здравословни ползи, тиквата притежава и ефекти за кожата.

Тиквата е пълна с ензими и алфа-хидрокси киселини, които увеличават оборота на клетките, изсветляват и изглаждат кожата. Плодът съдържа още витамин А и витамин С, които са антиоксиданти и помагат за успокоение на кожата, както и увеличават производството на колаген, което предотвратява преждевременното стареене.

4 ползи от тиквата в грижата за кожата

1. Бори се със стареенето

Тъй като тиквата има толкова много витамин С и бета-каротин (който се получава от витамин А), тя е пълна с мощни антиоксиданти. Те работят заедно, за да помогнат за намаляването или дори за обръщането на UV увреждането и щетите, причинени от свободните радикали. И двете играят огромна роля в развитието на бръчки и могат да доведат до рак на кожата, ако не се контролират.

суха кожа,

Снимка: iStock

Друг начин, по който тиквата се бори срещу стареенето, е че работи за омекотяване на кожата и увеличаване на производството на колаген, което директно намалява няколко признака на стареене като фини линии, бръчки и тъмни петна.

2. Може да лекува акне

Много от нас или са се борили с акне или ще се борят в даден момент от живота си. Проблемът може да бъде ужасно стресиращ, но отново любимото ни есенно лакомство е тук, за да помогне. Тиквата има няколко страхотни трика в ръкава си, когато става въпрос за лечение на акне.

Сред многото полезни витамини и минерали в тиквата са витамините от група В – рибофлавин, ниацин, фолиева киселина и В6. Всеки един от тези полезни витамини играе специфична роля в подобряването на кожата и борбата с акнето. Фолатът и ниацинът подобряват цялостната ви циркулация, а по-доброто кръвообращение увеличава скоростта на клетъчния оборот, като помага да поддържате кожата си по-свежа и без акне.

пъпки, акне,

Снимка: iStock

Тиквените семки съдържат много цинк, който помага да се регулират нивата на хормоните и производството на масло, като и двете играят роля в развитието на акне. Цинкът също така помага на кожата ви да се лекува по-добре! Тиквата съдържа и витамин А, който помага за намаляване на белезите от акне.

Тиквените семки също съдържат голямо количество есенциални мастни киселини и витамин Е. Тази комбинация помага за защита на кожата и помага на тялото ви да регулира производството на масло. Ако се борите с мазна кожа и акне, тиквата всъщност може да ви помогне да намалите нивата на омазняване, което води до по-чиста и здрава кожа.

3. Бори се със свободните радикали

По-горе споменахме, че тиквата може да се бори със свободните радикали във вашия организъм. Те са опасни, защото ускоряват процеса на стареене и дори могат да бъдат свързани с по-висок риск от рак.

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Витамин С и бета-каротинът, съдържащи се в тиквата, действат като антиоксиданти и спират свободните радикали. Съставките могат да обърнат вредите от слънцето и да работят срещу признаците на стареене.

4. Изсветлява кожата

Кой не иска ярка и блестяща кожа? Тиквата не само може да поддържа кожата ви да изглежда по-млада и чиста от акне, но също така може да помогне за изсветляването ѝ. Плодът съдържа ензими и алфа-хидрокси киселини, които насърчават клетъчния оборот. Това означава, че кожата ви по-бързо премахва мъртвите или увредени клетки, което води до по-ярък и по-младолик вид.

тиква istock

Снимка: iStock

Тъй като молекулярната структура на тиквата всъщност е доста малка, ако използвате локално, като част от маска за лице, тя може да проникне по-дълбоко в кожата ви. Ако се опитвате да озарите матовия си тен, да намалите ефектите от стареене и да подобрите пигментацията си, тогава тиквата има всичко, от което се нуждаете!

Как да си направим домашна маска с тиква?

И тъй като толкова много похвалихме тиквата, е време да покажем и как можете да я използвате. В домашни условия е изключително лесно да си направите маска за лице, която да ви достави всичките положителни ефекти, изброени по-горе. Това, от което се нуждаете, е тиква, мед и мляко.

Ето и рецептата:

Необходими съставки:

2 супени лъжици пюре от тиква или една малка тиква

1/2 чаена лъжичка органичен мед

1/2 чаена лъжичка бадемово или соево мляко

Начин на приготвяне:

1. Започнете с почистване на кожата. Премахнете грима и измийте лицето с почистващо средство.

2. Комбинирайте тиквеното пюре, меда и млякото в малка купа и разбъркайте добре. Ако използвате прясна тиква или остатъци от издълбан фенер за Хелоуин, изстържете вътрешностите и отстранете семките. Разбийте лепкавите вътрешности до кремообразна каша и разбъркайте с меда и млякото.

3. Нанесете маската, използвайки пръстите или средна по размер четка за грим. Внимавайте със зоните около очите. Може да нанесете маската върху лицето и деколтето, но затова най-вероятно ще ви трябва двойна доза от съставките.

4. Оставете маската да престои за 20 минути.

5. Внимателно измийте маската с топла влажна кърпа и нанесете овлажнител.

Ето още няколко маски за лице с тиква:

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари