IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рициново масло за лице – какви са ползите му?

17 юни 2022 08 30

То е отличен овлажнител

IStockphoto

IStockphoto

Рициново масло или овлажняващ крем? Кое бихте избрали за хидратацията на вашето лице? Натуралният продукт може успешно да замести химиите в продукта. То прониква по-добре в кожата, задържа влагата и е много полезно при някои кожни проблеми.

Нарича се така, защото е извлечено от семената на растението Ricinus communis. То се отглежда предимно в Африка, Южна Америка и Индия. Последната държава е световен лидер в производството на рициново масло, докато САЩ и Китай са основните му вносители.

Произведено чрез студено пресоване на семена, след това то се подлага на топлинна обработка. Може да се използва за приготвянето на някои ястия. Полезно е и за здравето на косата.

Рициново масло – основни ползи за кожата

рициново масло

IStock

Предотвратява бръчки

Маслото е богато на рицинова киселина, която е мощен антиоксидант. Той се бори със свободните радикали в тялото. А те са отговорни за процеса на стареене, което кара бръчките да се появят по-рано.

Ако имате зряла кожа, може да мажете лицето с рициново масло. Така ще я освежите, ще подобрите еластичността и ще намалите появата на мимически бръчки.

Борба с акне

Може да се възползвате от антибактериалните свойства на рициновото масло, като намажете лицето си с него. То ще намали възпалението, предизвикано от бактериите, попаднали в кожата.

Намаляване на подпухналостта с рициново масло

Продуктът има силни противовъзпалителни свойства. И те са ефикасни не само при акне, но и за намаляване на отока и подпухналостта на лицето. Особено в областта около очите.

рициново масло,

IStock

Овлажняващо средство

Колкото повече влага има във вашата кожа, толкова по-млада, блестяща и здрава ще е тя. Маслото от растението Ricinus communis е естествен овлажнител и може да го ползвате вместо лосион за тяло или крем за лице поне веднъж седмично.

Успокоява след слънчево изгаряне

Носете си рициново масло с вас на почивката. Дали на басейна или плажа, може да изгорите лесно. Заради неговите противовъзпалителни свойства, то облекчава болката, причинена от слънчево изгаряне. А и омекотява кожата, което също подобрява нейното състояние.

Става за балсам за устни

Рициновото масло е много често срещана съставка както в червилото, така и в някои гланцове за устни. Ако вашите са твърде сухи, мажете ги с продукта преди лягане, след измиване. Може да го смесите с малко кокосово или какаово масло за по-добър вкус.

напукани устни

Pixabay

Насърчава цялостното здраве на кожата

То е богато на мастни киселини, които са от съществено значение за поддържането на доброто здраве на кожата. Затова може да го включите съвсем спокойно във вашата рутинна грижа.

Рициново масло за лице – как да го използвате?

Това масло е гъсто, подобно на някои други. По-добре е да го смесите с масло носител. Това може да бъде кокосово, бадемово или пък зехтин. За екстра-овлажняващ ефект добавете масло от ший.

Нанесете малко от сместа преди лягане, като предварително почистите лицето от грим и замърсявания. Може да го оставите така за една нощ или да го избършете с топла кърпа след като минат 5 минути.

масло, маска,

IStock

Може ли използването на рициново масло за лице да има странични ефекти?

Локалното приложение на маслото може да дразни кожата, например при такива с дерматит. Ако имате това или друго кожно заболяване, се консултирайте с лекар, преди да го нанесете на лицето си.

По данни на Helathline, понякога рициновото масло може да дразни очите, затова не нанасяйте в близост до тях.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари