IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как да използваме тонер за лице

17 април 2022 18 00

Не трябва да пропускате тази стъпка в грижата за кожата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тонерът е като новия лак за коса. Знаем какво ще кажете – едното е за косата, другото е за кожата, така че по същество нямат нищо общо. С изключение на факта, че и двете са продукти, които някога бяха поставени на заден план в красотата.

Навремето лакът за коса имаше лоша репутация, тъй като се смяташе, че оставя косата суха и начупена. В днешно време формулите не само поддържат косата докосваема и гладка, но също така могат да помогнат за добавяне на обем и борба с накъдрянето.

По същия начин тонерът е получил модерно преобразяване през годините. В един момент това беше основна препоръка за тийнейджъри с мазна кожа, които трябваше да се справят с пъпките и да добавят повече блясък, въпреки че общ недостатък беше, че някои формули съдържаха алкохол, който в крайна сметка изсушаваше кожата. Оттогава тонерите изминаха дълъг път и сега можете да намерите различни формули, предназначени за различни типове кожа.

„Тонерите за лице се завърнаха благодарение на широката популярност на корейските 10-степенни режими за грижа за кожата“, казва д-р Кристин Чой Ким пред Women's Health. Дори и да не се интересувате от култивиране на рутинна грижа за кожата от десет стъпки, тонерът все още има някои основни предимства за вашия тен, независимо от типа или тона на кожата ви.

Какво точно е тонер?

Тонерът за лице е основно междинната стъпка в грижата за кожата. Предназначен е да се използва след измиване на лицето ви, но преди да нанесете серума или овлажнителя.

„В историята тонерите са били използвани като начин за балансиране на pH на кожата след измиване с алкален сапунен продукт за почистване“, казва дерматологът д-р Ребека Казин пред Women's Health. Сега, тъй като нашите почистващи средства обикновено са по-балансирани и нежни към pH-то, тонерите се превърнаха в собствена категория в грижа за кожата.

тонер, освежаващ

Снимка: iStock

Д-р Казин добавя, че продуктът вече не се смята само за стягащо средство. Според нея, вече има тонери, които осигуряват различни ползи. Що се отнася до тяхното съдържание на алкохол, днешните продукти обикновено са на водна основа.

Какви са ползите от употребата?

Тонерите за лице подготвят кожата за овлажнителите и серумите, като същевременно я отървават от излишната мазнина и упоритите замърсявания или остатъци от грим по лицето ви. Но те не са заместители на измиването на лицето. Просто помислете за тонерите като за допълнително измиване, а не за пряко почистване.

тонер istock

Снимка: iStock

Преформулираните тонери днес се използват и за атакуване на различни кожни проблеми – от акне до сухота и стареене. Подобно на своите предшественици, някои тонери са формулирани за мазна кожа. „Тонер с комбинация от гликолова и салицилова киселини може да поддържа мазната кожа матова през целия ден“, обяснява д-р Ести Уилямс.

Сега има и тонери за по-сух тип кожа, които съдържат хидратиращи съставки. Някои по-нови формулировки са добри хибриди между тонер и серум с по-значителни текстури на гел или лосион.

Кой трябва да използва тонер?

На практика всеки. Изборът ви зависи от съставките и способностите на конкретния тонер.

Как да използвате тонер?

За щастие, използването на тонер е наистина лесно. Напоете памучен тампон с тонер, след което го прокарайте по цялото лице, шия и гърди. Трябва да използвате продукта след измиване на лицето и преди серум или овлажнител. Ако нямате памучен тампон у дома, може да поставите няколко капки от тонера на ръцете си и след това да го втриете в лицето.

тонер istock

Снимка: iStock

Използвайте тонер сутрин и вечер. Ако кожата ви започне да изсъхва, намалете употребата на веднъж на ден или през ден. Не забравяйте, че тези продукти съдържат мощни съставки. За по-стягащите формули, предназначени за мазна или склонна към акне кожа, се препоръчва използването на всеки два дни преди постепенното увеличаване.

Какви съставки да търсите?

Д-р Ким предлага да търсите съставки, специфични за вашите проблеми. Ето няколко примера:

► Розова вода за хидратация

► Лайка за успокояване

► Масло от чаено дърво за борба с омазняването и бактериите

► Алое вера за успокояване на възпалението и зачервяването

► Витамин Е за хидратация

► Растителни стволови клетки за антиоксиданти и свойства против стареене.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари