IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: 10 задължителни неща за всеки тип кожа

5 януари 2022 10 30

Дерматолозите споделят своите съвети

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки има съвет за грижа за кожата, в който се кълне и е готов да сподели. Научен от мама, от най-добрата приятелка, от инфлуенсър в социалните мрежи, той е това, според което голяма част от нас ръководят живота си. Предложенията са безкрайни, но може да е доста трудно да се определи кои са най-добрите и безопасни стратегии за поддържането на по-добра кожа.

Ако не сте от типа хора, които обичат да разчитат на метода „проба-грешка“, когато става въпрос за кожата, напълно ви разбираме. Ето защо от InStyle се свързват с няколко дерматолози, които дават най-добрите си съвети за поддържането на здрава и блестяща визия. Най-хубавото е, че те споделят лесни начини за по-добра кожа, които не изискват огромни инвестиции в продукти, чиито имена трудно произнасяме.

Ето какво трябва да правите за по-здрава кожа, независимо от нейния тип

1. Не пропускайте слънцезащитата

Дерматологът д-р Кори Хартман казва, че прилагането на слънцезащитен крем, независимо от тена, типа или цвета на кожата, е единствената най-важна превантивна стъпка, която всеки може да предприеме, за да се предпази от сериозни проблеми. Ултравиолетовата светлина причинява фотостареене, свързани със слънцето пигментни промени, увисване на кожата от разпадането на колаген, и рак на кожата.

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Освен защитните ползи по отношение на рака на кожата, слънцезащитният крем е единствената добра съставка против стареене, която може да използвате. Дерматологът д-р Ранела Хирш казва, че ако навън е достатъчно светло, за да виждате добре, тогава трябва да нанесете слънцезащитен крем, преди да излезете. Така че, по същество продуктът е необходим всеки ден.

2. Антиоксидантен серум

Дерматологът д-р Рита Линнър препоръчва използването на серум на базата на антиоксиданти всеки ден, за да се предпазите от ежедневните агресори от околната среда. Трябва да го прилагате под слънцезащитния крем всяка сутрин. Един от най-популярните антиоксиданти е витамин С, който изчиства увреждащите свободни радикали в кожата, както и засилва слънцезащитния ефект на слънцезащитния крем.

3. Ексфолиране

Д-р Хартман казва, че всеки един от нас трябва да ексфолира лицето си с химически ексфолиант поне три пъти седмично. Химическите ексфолианти осигуряват по-нежна форма на ексфолиране, което е подходящо за повече типове кожа, включително чувствителната. Честото ексфолиране може да предложи по-гладък, по-чист и по-ярък тен.

ексфолиант за

Снимка: iStock

Друга форма на ексфолиране е химическият пилинг, който, според д-р Кенет Марк, е невъзпетият герой на дерматологията. Той казва, че това придава на кожата по-сияен блясък, стимулира колагена и намалява появата на бръчки и фини линии.

4. Използвайте ретинол

Ретинолът е мощна съставка, която може да помогне за предотвратяването на признаци на ранно стареене и появата на тъмни петна. Д-р Алстър казва, че прилагането на ретинол преди лягане всяка вечер може да помогне за възстановяването на кожата докато спите. Д-р Линнър се съгласява и казва, че няма по-добър начин за справяне с вредите от слънцето и акнето.

5. Избягвайте горещите душове

Въпреки че горещият душ осигурява огромно блаженство и успокоение, той може да изсуши кожата и да я лиши от естествените ѝ масла, което потенциално причинява появата на сърбеж. Най-здравословната температура на водата е хладка или близка до стайната.

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Ако имате суха кожа, може да използвате хладките душове за рехидратиране. Добро правило е да стоите под душа докато върховете на пръстите ви започнат да изглеждат набръчкани. Това е резултат от значително усвояване на вода, което е сигурен признак, че кожата ви вече е достатъчно хидратирана.

6. Поддържайте добра кожна хидратация

Поддържането на добра кожна хидратация е от ключово значение за постигането на гладък, плътен и младежки изглеждащ тен. Д-р Хирш казва, че най-добрият начин за хидратация е да нанесете овлажнители върху влажна кожа. Този метод на приложение предотвратява трансепидермалната загуба на вода и прави овлажнителите най-ефективни.

вода, тренировка,

Снимка: iStock

Друг начин да поддържате кожата хидратирана е да пиете много вода през целия ден. Хидратираната кожа изглежда по-гладка, по-мека и сияйна, като има и по-младежки вид.

7. Изберете продукти на водна основа

Д-р Хирш препоръчва използването на продукти за грижа за косата на водна основа. Да, точно така, грижа за косата. Грешната рутина може да доведе до пъпки, особено около линията на косата и ние виждаме това твърде късно.

8. По-внимателно с новите продукти

Не променяйте рутинната си грижа за кожата изведнъж. Започнете внимателно с няколко продукта, които отговарят на вашия тип кожа или проблеми. Всеки има нужда от нежно почистващо средство, слънцезащитен крем и овлажнител. Важното е да добавяте по един нов продукт. По този начин ще можете да определите всички продукти, които причиняват раздразнения или промени в кожата.

9. Разберете какво работи за вас и се придържайте към него

Само защото нещо е модерно, не означава, че е подходящо за вас. Д-р Хирш казва, че ако имате рутина за кожата, която работи за вас, придържайте се към нея и адаптирайте формулата за промени през сезоните.

крем, лице,

Снимка: iStock

„Грижата за кожата трябва да е забавна, но не трябва да е прекалено сложна“, казва д-р Хиблер пред InStyle. Някои хора могат да се разминат със сложен, многоетапен режим на грижа за кожата, но за много други, като тези с чувствителна кожа, продуктите трябва да се фокусират върху тяхната конкретна грижа. Това не само предотвратява потенциално дразнене или запушване на порите, но също така прави режима по-лесен за следване и ангажиране.

10. Бъдете търпеливи

Подобренията в кожните състояния като акне или хиперпигментация се наблюдават постепенно, често за седмици до месеци. Хората често се разочароват от липсата на подобрение, след като използват лечение в продължение на една или две седмици, и го отхвърлят като неефективно, но в действителност те просто трябва да му дадат повече време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари