IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата: 6 стъпки, които да правите всеки ден

30 ноември 2021 08 30

Когато нямате време за повече

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тъй като пътищата към съвършена красота са осеяни с предполагаеми „задължителни неща“, дешифрирането на рутинна грижа за кожата е по-трудно от всякога. Претрупаните рафтове в магазините и твърденията, че всеки един продукт е по-добър от другия, често правят пазаруването по-скоро объркващо, отколкото полезно.

Всички знаем, че грижата за кожата ви е необходима както за цялостното ви здраве, така и за намаляване на признаците на стареене. Но с толкова много продукти и нови тенденции за красота, които се появяват отвсякъде, намирането на проста рутина за грижа за кожата, камо ли придържането към нея, изглежда почти невъзможно.

Но дори и да изберете да поддържате ежедневната си грижа за кожата проста, все пак трябва да спазвате няколко правила. Няколко експерти споделят своите съвети за това какво трябва да правите всеки ден, за да имате гладка и сияйна кожа.

6 стъпки, които трябва да следвате всеки ден

1. Мек почистващ препарат

От момента, в който се събудите, до момента, в който заспите, кожата ви поема сериозни удари. Излагането на вредно замърсяване с UV лъчи и ежедневните ви задачи увреждат кожата и създават предпоставка за преждевременно стареене. „Измийте лицето си, преди да си легнете. Трябва да премахнете мръсотията, за да помогнете на кожата да се възстанови и да се подготви за следващия ден“, казва дерматологът д-р Хедър Роджърс.

2. Винаги носете слънцезащита

UV увреждането засяга кожата през цялата година, не само през лятото. Чували сте го отново и отново, но твърдението си остава вярно – слънцезащитният крем е необходим, когато става въпрос за вашата рутинна грижа за кожата. Не овлажнител със защитен фактор или фон дьо тен, който включва SPF, а истински слънцезащитен продукт.

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

„Слънцето е отговорно за 90% от стареенето на кожата, така че фактор между 30 и 50 е най-доброто решение, което може да си купите“, казва кожният терапевт Алекс Серън. Допълва, че продуктът трябва да се носи всеки ден, независимо от сезона или това дали сте вън или вътре. Не забравяйте, че UVA лъчите, които причиняват стареене на кожата могат да проникнат през прозорците.

Дерматологът Шерин Индрис казва, че не бива да се заблуждавате от факта, че фон дьо тен с 15-и фактор на защита от слънцето ще ви предпази от вредните лъчи. В рутината си трябва задължително да имате слънцезащитен крем, който да не е много тежък за кожата и да попива бързо.

3. Овлажняване два пъти на ден

Кожата ви губи хидратация през целия ден, което ви ограбва от пухкавостта и младостта на външния вид. Нанасяйте овлажнител два пъти дневно – сутрин и вечер. Тази рутина ще гарантира, че почиствате кожата си, като в същото време помагате за жизнения цикъл на кожните клетки, което прави визията ви по-здрава, по-хидратирана и по-защитена.

4. По-внимателно с ексфолирането

След известно време върху кожата ви могат да се натрупат остатъци от мръсотия. Ексфолирането освобождава кожата ви от натрупване на мъртва кожа, което може да причини дразнене и акне. Въпреки че не трябва да се ексфолирате всеки ден, направете го част от рутинната си грижа, включвайки го няколко пъти седмично.

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

Д-р Идрис препоръчва да използвате химически ексфолиант, който ускорява премахването на повърхностните мъртви кожни клетки, позволявайки на активните съставки на козметичните продукти да проникнат по-добре. В крайна сметка, това води до по-здрава и по-гладка кожа.

5. Продукт против стареене

Добавянето на първите четири стъпки е необходимо за установяване и поддържане на здрава кожа. Въпреки това, за да оптимизирате дори и най-простата рутина за красота, трябва да включите продукт против стареене, който да помогне за предотвратяване на износването, генерирано от агресорите в околната среда.

бръчки, крем

Снимка: iStock

Ретинолът е звездната съставка, тъй като е един от онези редки продукти, които могат да проникнат дълбоко в дермата, за да стимулират производството на колаген. С течение на времето е научно доказано, че той помага за изравняването на текстурата, фините линии, бръчките и дори намалява размера на порите.

6. Не го мислете много

Предполага се, че грижата за кожата трябва да е забавна, така че не се оставяйте да се стресирате от целия шум за красота. Основите на добрата грижа за кожата остават същите. Освен това, след като се почувствате комфортно в текущата си рутина, винаги можете да добавите нещо ново.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари