IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как да изберете правилните продукти за вашата кожа?

14 ноември 2021 18 00

Съветите идват от дерматолози

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Освен ако имате опит в латинския език или диплома по химия, четенето на списъка със съставки в продуктите за грижа за кожата може да бъде като учене на нов език. Това обаче не са измислени неща, които да объркват хората, а система със собствено име – Международна номенклатура на козметичните съставки. Тя съществува, за да помогне за създаването на стандартизиран език на имената на съставките, който да се използва върху етикетите по целия свят. За съжаление обаче понякога написаното не е толкова разбираемо за потребителите.

Понякога производителите ще се опитат да помогнат на ежедневния купувач, поставяйки по-често срещаното име в скоби до научното, като например токоферол (витамин Е). Но без този малък пищов, списъкът със съставките често изглежда просто като низ от дълги непознати думи, разделени със запетая.

слънцезащита, козметика,

Снимка: iStock

Вместо да се занимават с детективска работа при закупуването на козметика, много хора разчитат на съвети, получени от инфлуенсъри или обикновени потребители в социалните мрежи. Това обаче невинаги е правилният път за действие. Колкото и да е неприятно за научаване, няма универсално решение за грижа за кожата. „Това, което действа при най-добрия ви приятел, може да не е подходящо за вас“, казва дерматоложката д-р Дженифър Дейвид.

Индивидуалният подход е от решаващо значение за намирането на правилните продукти за грижа за кожата с точните съставки за вашия тип. Това отнема малко повече време и да, включва четене на списъка със съставки, но си заслужава.

Ето какви са съветите на дерматолозите

Научете типа на кожата си

Според козметичния дерматолог д-р Мишел Грийн, типът на кожата е най-важният фактор за определяне кои продукти за грижа за кожата ще ви действат най-добре. „Няма непременно лоши продукти, но понякога хората с различни типове кожа използват грешния продукт за тях“, казва д-р Грийн.

суха кожа,

Снимка: iStock

Може би вече сте се досетили, но тези с предразположена към акне и с чувствителна кожа трябва да бъдат по-внимателни с различните съставки в своите продукти. За хората с мазна кожа, вие всъщност сте големите победители. Вашият тип може да се справи с по-широк набор от съставки, които понякога да предизвикат появата на пъпки или дразнене на други типове кожа.

Това са съставките, които д-р Грийн предлага за различните типове кожа:

За мазна кожа: Потърсете продукти, съдържащи алфа-хидрокси киселини (гликолова или салицилова), бензоил пероксид и хиалуронова киселина. Те са ефективни при контролиране на излишното производство на себум, докато хиалуроновата киселина ще осигури хидратация само в необходимите зони.

За суха кожа: Потърсете продукти, съдържащи масло от шеа и млечна киселина. Тези съставки осигуряват хидратация и леко ексфолиране, за да поддържат сияен вид на кожата.

За чувствителна кожа: Потърсете продукти, съдържащи алое вера, овесени ядки и масло от шеа. Те са добри овлажнители и обикновено не причиняват появата на пъпки.

Ако не сте 100% сигурни какъв тип кожа имате, трябва да се консултирате с дерматолог. След като получите резултатите, можете да започнете да избирате продуктите си с по-голяма точност.

Не разчитайте на популярността

„Опаковката и популярността понякога са лесни капани, в които попадаме“, казва д-р Дженифър Дейвид. Ако ще закупите продукт въз основа на препоръка на приятел или инфлуенсър, не трябва да обръщате внимание само на това колко добре изглежда кожата им сега, а вместо това какъв тип е тя. Това ще ви даде надежден индикатор дали продуктът ще е ефективен и при вас.

Съставки, които да търсите

Глицерин – Д-р Дейвид го нарича основата на хидратиращите продукти.

Серамиди и хиалуронова киселина – И двете съставки са важни овлажнители, които се съдържат в кожата. Д-р Дейвид казва, че предпочита хиалуроновата киселина във формулите на серуми, но пък търси глицерин и серамиди в лосиони и кремове.

L-аскорбинова киселина (витамин С) – Витами С, по-специално формата на L-аскорбинова киселина, е антиоксидант, който действа за обръщане на щетите на UV радиацията и стимулира производството на колаген.

избор на

Снимка: iStock

Токоферол (витамин Е) – Витамин Е предлага подобни ефекти като витамин С и работи най-добре, когато двете се комбинират като мощен дует за грижа за кожата.

Ретинол – Ретинолът е ключова съставка, която трябва да търсите в продуктите за вашата нощна рутина. Работи за обновяване на кожните клетки и стимулира колагена.

Ниацинамид (витамин В3) – Тази съставка е чудесна за контролиране на омазняването, като същевременно хидратира кожата и изравнява тена ѝ.

Съставки, които да избягвате

Аромати/парфюми – Добавените аромати имат висока честота на причиняване на кожни алергии и дразнене и е особено важно да ги избягвате, ако имате чувствителна кожа.

Сулфати – Сулфатите са почистващи агенти, които често се срещат в продукти за измиване на тялото и шампоани. Те премахват естественото масло от косата и кожата и от своя страна могат да причинят дразнене.

шампоан, жена

Снимка: iStock

Парабени – Парабените обикновено се поставят в продуктите като химически консервант за предотвратяване на образуването на бактерии. Дерматолозите казват, че те могат да имат вреден ефект с течение на времето, като нарушават хормоналния баланс. Д-р Дейвид и д-р Грийн предупреждават, че това може да бъде особено проблематично за малките деца и хората, изложени на риск от рак на гърдата.

Формалдехид – Вече рядко се среща формалдехид в списъка на съставките, тъй като е класифициран като известен канцероген. Но д-р Дейвид обяснява, че често се заменя с различно наречени химикали (квантериум-15, DMDM ​​хидантоин, диазолинг урея, имидазолидин урея), които отделят формалдехид с течение на времето, за да действат като консерванти. Тя допълва, че не е потвърдено дали тези съставки са вредни в това си качество, но си струва да ги смятаме като потенциални алергени.

Естественото невинаги означава по-добро

Познатите думи в списъка със съставки могат да бъдат утешителни за гледане, но невинаги показват най-безопасния път, по който да поемете. Д-р Дейвид обяснява, че например отровният бръшлян е естествено масло, но не е такова, което бихте искали да разтривате по цялата си кожа.

шкаф с

Снимка: iStock

Тя също предупреждава, че виждането на термините „естествено“ и „органично“ на етикета на продукта понякога е по-скоро маркетингов трик, отколкото нещо друго. Тъй като тези условия не са регулирани и няма специфични индустриални стандарти за тях, те могат да предлагат празни обещания. Освен това, понякога продуктът ще бъде етикетиран като натурален по отношение само на една или две от съставките в списъка.

Внимавайте за подредбата на съставките

След като разберете кои основни съставки искате да избягвате или следите, ще трябва да обърнете внимание къде попадат те в списъка на продукта. Като добро правило, д-р Дейвид препоръчва да разгледате първите пет съставки, тъй като те често представляват 80% от основата на продукта.

Съставките ще бъдат изброени в ред от най-висока към най-ниска концентрация, така че ако има проблемна или потенциално дразнеща съставка сред първите пет изброени, ще е добре да избягвате този продукт. По същия начин, ако търсите конкретни съставки, но те са изброени накрая, тогава този продукт не си струва парите. С толкова малък процент на съдържание, няма да изпитате ползите от съставката.

Не се страхувайте от дългия списък

Когато става въпрос за храната, която слагаме в тялото си, честно ни учат да търсим по-кратък, по-познат списък със съставки. Въпреки че по-съкратеният списък може да бъде по-лесен за дешифриране, той невинаги ще ви помогне да разберете дали продуктът е правилен за вас.

козметика istock

Снимка: iStock

Когато търсите свойства против стареене или инвестирате в медицински продукти за грижа за кожата, списъкът със съставките ще стане малко по-дълъг. И д-р Дейвид казва, че това не трябва да ви възпира. Вместо това се обадете за малко съдействие от дерматолог, за да определите дали продуктът е добър избор за вас.

Винаги изпробвайте

Тестът на малка зона от кожата е интелигентна практика във вашия процес на елиминиране на неправилните продукти. Той може да помогне да се определи дали козметиката или съставките, които ползвате причиняват алергични реакции, ще подразнят кожата или ще запушат порите ви. Тестването на всички съставки преди да се ангажирате с тях отнема малко време в началото, но в крайна сметка може да ви спести много пари и неприятности.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари