IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижата за кожата през зимата: Какво трябва да правите?

14 ноември 2021 10 30

Стъпките, които не трябва да пропускате

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато температурите навън паднат, ние веднага вадим дебелите якета, ботушите и шаловете, но забравяме, че оставяме едно нещо открито – лицето си! От решаващо значение е да дадете на кожата си малко повече внимание, защото това е единствената част от тялото ни, която почти постоянно е подложена на външни дразнители. Ето защо е толкова важно да имате правилна рутинна грижа за кожата през зимата.

В зависимост от вашия тип кожа, някои сезони и климатични условия може да работят във ваша полза или вреда. Ако например имате суха кожа, може да предпочитате влажен пред сух климат. Въпреки това почти всички типове изпитват трудности през зимата, което изисква план за действие, специфичен за по-студените дни.

През зимата и температурата, и влажността намаляват. На места пък зимните условия са доста по-екстремни и някои хора се борят с градуси много под нулата. Когато работата ни налага да излизаме навън, независимо от времето, трябва да се погрижим не само за топлината на тялото, но и за здравето и защитата на кожата.

Как зимата влияе на кожата?

Кожата ви взаимодейства с околната среда всеки ден. Това включва температурни промени, климатични условия, замърсяване, токсини в околната среда и дори борба със сухия въздух, създаден от климатиците или други отоплителни уреди в офиса и дома. Така че, когато сезонът се смени от есен към зима, кожата ви усеща това, тъй като е органът, който директно взаимодейства с външните елементи.

кожа, зима,

Снимка: iStock

През зимата бариерата за влага, известна още като Stratum Corneum или кожна бариера, е изключително крехка и вероятно ще бъде компрометирана. Това се дължи на липсата на влага във въздуха. Когато нивата на влажност са ниски, кожата е изложена на риск от дехидратация, тъй като в атмосферата няма вода, която да бъде прихваната.

Сухотата и дехидратацията са едни от основните проблеми, когато става въпрос за кожата през зимата, което има смисъл, тъй като ниската влажност изсушава. В съчетание с ниските температури, които притискат повърхността на кожата, проблемите се влошават още повече.

Кожни проблеми през зимата

Подобно на начина, по който може да откриете, че кожата ви е по-мазна през лятото, може да забележите пристъпи на сухота през зимата, които се появяват при по-студено и по-сухо време. Така се създават проблеми като сухота, дехидратация, напукване, възпаление, сърбеж, зачервяване, чувствителност и стегнатост.

Тези основни проблеми на кожата, с които тя се бори през зимата, възникват поради промяна на температурите. Въпреки че може да страдате от тях целогодишно, те са особено изострени през суровите студени месеци.

суха кожа

Снимка: iStock

Когато сте навън през зимата, кожата ви е изложена на ниски температури и почти нула влага. За да влоши нещата, замърсяването е в доста по-големи количества, увеличавайки вероятността от увреждане от свободните радикали, причиняващи преждевременно стареене.

Ако всичко това ви звучи като огромен проблем преди празничния сезон, не се притеснявайте. Правилната зимна грижа за кожата може да се справи с всички предизвикателства, които искате да избегнете.

Грижата за кожата, която трябва да спазвате

Вероятно си имате рутинна грижа за кожата, което е страхотна новина. За да поддържате инерцията, направете няколко корекции, за да отчетете нуждите на кожата през зимата. Може да приложите хидратираща и предпазваща зимна грижа само в шест стъпки.

1. Хидратиращо почистващо средство

Почистващите препарати на водна основа са чудесни за мазна кожа, но през зимата кожата ви се нуждае от цялата налична влага, тъй като няма такава във въздуха. Това е най-доброто време за експериментиране с почистващи масла и кремообразни почистващи препарати, които помагат за възстановяването на естествените масла в кожата, като същевременно почистват замърсяванията.

суха кожа,

Снимка: iStock

Ако имате мазна кожа и се притеснявате, че това може да причини още повече омазняване, опитайте почистващ препарат с гел, който използва както вода, така и маслени съставки за почистване, без да отстранява влагата.

2. Скрабове за лице, четки и ексфолианти

Вашата зимна грижа за кожата не би била пълна без редовно ексфолиране. Тъй като функцията на кожната бариера се забавя през студените месеци, мъртвите кожни клетки е по-вероятно да се натрупат. Това създава сух, лющещ се външен вид, който е популярен за зимата.

скраб за

Снимка: iStock

Използването на ексфолираща четка или скраб е чудесен начин за нежно ексфолиране на дневна база, за да премахнете натрупването на мъртви кожни клетки през зимата. За тези, при които лющенето е особен проблем, опитайте да използвате химически ексфолиант със съставки като алфа- и бета-хидрокси киселини, за да постигнете по-гладка кожа.

3. Серум или масло за повече хидратация

Нанасянето на подхранващ серум, преди да го запечатате с овлажнител, се превърна в стъпка в грижата за кожата през зимата, която не може да пропуснете. Използването на серуми или масла преди вашия крем е чудесен начин да осигурите допълнителна влага и ключови съставки за кожата, която ще се възползва от техните ползи през зимата.

маска за

Снимка: iStock

Ако имате естествено суха кожа или се страхувате, че сте на ръба на дехидратацията, може да замените серума с масло за лице. Освен това двата продукта обикновено са с високо съдържание на витамини, антиоксиданти и други подхранващи и хидратиращи кожата съставки, които ще засилят бариерата ви през зимата.

4. Погрижете се за зоната около очите

Както сигурно знаете, кожата около очите ви е изключително тънка. Така през зимата тази област на лицето е особено засегната от суровите зимни условия. Ако обикновено не нанасяте околоочен крем, зимата е моментът да го направите.

крем за

Снимка: iStock

Кремът за околоочния контур не само намалява тъмните кръгове и торбичките под очите, но също така има известно действие против стареене, за да предпази от пачи крак. Потърсете продукти с пептиди, серамиди и плодови масла като масло от авокадо.

5. Регенеративен крем

Зимата е времето, когато кожата ви се нуждае от малко повече от всичко – хидратация, овлажняване, защита и подхранване. Като цяло тя има нужда от регенерация. Тъй като зимата изтрива повърхността, създавайки натрупване на мъртви кожни клетки и причинява дискомфорт от сухота до зачервяване, кожата се нуждае от известно облекчение.

бръчки, крем

Снимка: iStock

Тук идва овлажнителят. Вероятно сте чували, че през зимата имаме нужда от по-тежки кремове. Това може да е вярно за някои хора, но обърнете по-голямо внимание на съставките, отколкото на тежестта. Потърсете кремове за лице, съдържащи съставки, от които кожата се нуждае през зимата – хиалуронова киселина, серамиди, масло от жожоба и масло от шеа.

6. Слънцезащитен крем

Макар температурите през зимата рядко да надвишават 10 градуса, имаме дни със слънце и топлина. Дори ако лъчите не парят така, както през лятото, слънцезащитният крем е сигурно средство да предотвратим увреждане от радиация и свободни радикали. Също така по този начин се борим и с преждевременното стареене.

слънцезащитен крем,

Снимка: iStock

Може да се наложи да защитавате кожата си със слънцезащитен крем всеки ден, независимо от това дали слънцето е високо в небето или се крие зад облаците.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари