IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раздразнена кожа: 6 съставки, с които да я успокоите

27 ноември 2021 21 00

Ето как да спасите ситуацията

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Възпалението може да означава много различни неща, но кожното възпаление е особено трудно да се определи. Като за начало, то може да се прояви по различни начини – като зачервяване, тъмни петна, сърбеж, пъпки и/или подуване. И дори да не сте добавили нови козметични продукти към рутината си, има огромен брой фактори на околната среда, които могат да предизвикат възпаление на кожата, което прави елиминирането му доста трудно.

Ако възпалението ви е хронично и възниква само при почистване на лицето, може да имате чувствителност към твърдата вода. Това е термин, използван за описване на чешмяна вода, която е с високо съдържание на разтворени минерали, предимно калций и магнезий. В зависимост от това къде живеете, водата има по-висока или по-ниска твърдост.

С течение на времето тези кожни остатъци могат да нарушат кожната бариера. Това причинява запушване на порите ви, което, от своя страна, може да доведе до акне и да влоши кожни състояния като екзема и дерматит. Ако сте забелязали, че кожата ви се подобрява драстично, когато не сте у дома, има голям шанс причината за проблемите ви да е водата.

лице, вода,

Снимка: iStock

Първо, експертът Хана Хонг препоръчва да вземете добър минерален филтър за вашия кран на мивката или за душ главата. Това може да помогне за филтриране на минералите, които предизвикват дразненето ви. Можете също да опитате почистване с мицеларна вода, когато е възможно, която ефективно почиства кожата без да се налага да миете лицето си. Когато все пак миете лицето си под душа или на мивката, винаги използвайте хладка вода, а не гореща.

И разбира се, има и допълнителни стъпки, които можете да приложите по време и след измиване, за да противодействате на дразненето. Не забравяйте, че поддържането на проста рутинна грижа за кожата, която се фокусира по-малко върху ексфолирането и повече върху овлажняването/успокояването, е от съществено значение за лечение на възпалението. Каквото и да правите, не трупайте куп продукти (особено ароматизирани), тъй като това най-вероятно ще влоши нещата.

И така, какви съставки трябва да използвате за борба с дразненето? Правилните противовъзпалителни съставки действат чрез инхибиране на негативната реакция на тялото и блокират ефектите на определени ензими, които допринасят за възпалението.

Ето няколко съставки, които да изпробвате, ако имате чувствителна кожа

1. Невен

Невенът е натурално масло, извлечено от цветовете на растението невен, характерно за средиземноморския регион. Този сладък сок съдържа флавоноиди с антисептични свойства и има противовъзпалително действие, което помага за заздравяването на рани и успокояване на екзема.

невен istock

Снимка: iStock

Успокояващите кожата ползи на невена могат да се дължат на способността му да ограничава трансепидермалната загуба на вода, което, от своя страна, укрепва защитните сили на кожата срещу потенциални дразнители.

2. Алое вера

С алое вера има много дълъг опит като успокояващ кожата агент. То не само овлажнява и предпазва, но също така е богато на незаменими аминокиселини, мастни киселини и витамини А, С, Е и В-12, които създават защитна бариера и блокират влагата, без да допринасят за омазняването на кожата. Дерматологът д-р Рейчъл Назарян казва пред Real Simple, че алое вера намалява химикала, наречен тромбоксан, за който е известно, че забавя заздравяването на рани.

3. Масло от морски зърнастец

Маслото от морски зърнастец е невъзпят герой в индустрията за грижа за кожата. Според проучванията, той съдържа палмитолеинова киселина (омега-7), която стимулира клетъчната регенерация в епидермиса. Ето защо често се прилага локално в болниците, за да успокои изгаряния на кожата, раздразненията и рани от залежаване.

морски зърнастец

Снимка: iStock

Ежедневното използване на морския зърнастец помага за подхранване на тъканите в кожата и тялото, хидратира тена и предотвратява образуването на бръчки. Той също така е много добър за лечение на розацея и други подобни кожни заболявания.

4. Ниацинамид

Ниацинамидът, известен още като витамин В3, е противовъзпалителна съставка, която намалява зачервяването и минимизира появата на суха кожа. Той помага и за изсветляване на кожата, борейки се с хиперпигментацията чрез блокиране на трансфера на пигмент от меланоцитите към клетките на повърхността на кожата.

5. Лайка

чай от

Снимка: Pixabay

Можете да пиете чай от лайка, за да ви помогне да се успокоите, но билката има същия ефект и върху кожата, ако се прилага локално. Тя има високи нива на антиоксидант, известен като апигенин, който успокоява зачервяването. Според дерматолози, има изследвания, които показват, че лайката помага за блокиране на сигналите в тялото, известни като простагландини, които са отговорни за възпалението.

6. Тигрова трева

Известно е, че тигрите в Индия лекуват травмираните си рани и инфекции чрез търкаляне в тигровата трева, която е родом от влажните зони в Азия. Известна също като цика, тя има растителен екстракт центела азитика като активна съставка. Познато със своите антиоксидантни свойства, растението е богато на аминокиселини, бета-каротин и мастни киселини. Тази комбинация е чудесна за възстановяване на кожната бариера, защита срещу външни замърсители и увеличаване производството на колаген.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари