IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокояващата и изсветляваща естествена съставка, от която кожата ви се нуждае

7 ноември 2021 15 00

Куркумата задължително трябва да присъства в ежедневната ви грижа

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Куркумата може да бъде малко объркваща съставка, като дори тук не говорим за правилното ѝ произнасяне. Какво прави тази вкусна подправка популярна в толкова много продукти за грижа за кожата? Как може нещо, което е пикантно по дефиниция, да успокоява? Защо, за бога, някой би искал да използва съставка, която може временно да оцвети кожата с жълт оттенък?

Въпреки че куркумата е била използвана в готвенето, билковата медицина и грижата за кожата от векове, разбираемо може да имате въпроси за това защо редица марки за красота я слагат във формулите си и безброй специалисти я смятат за съществена част от приготвянето на домашна козметика. Затова на помощ идват дерматолози и козметичен химик, за да ни разкрият повече за този отдавна обичан растителен екстракт.

Какво е куркума?

Куркумата е растение от семейството на джинджифила, но думата се отнася до жълтия прах, извлечен от коренището на растението. Тя е основен продукт в аюрведичната медицина. Ароматният екстракт – често се казва, че има земен или горчичен аромат – също се използва широко като подправка в кухнята на цяла Азия. Най-активният компонент в куркумата е съставка, наречена куркумин.

куркума pixabay

Снимка: Pixabay

Този биоактивен аспект на куркумата е ключът към това защо толкова много формулатори за грижа за кожата я включват в продукти за локално приложение. „Куркумата е пълна с противовъзпалителни компоненти и антиоксиданти“, казва дерматологът Джефри Фромовиц пред Allure. Нейният куркумин функционира като премахва свободните радикали и може да помогне за заздравяването на рани. Освен това куркумата може да помогне за повишаване на блясъка на кожата.

Как куркумата действа на кожата?

Козметичният химик Рон Робинсън казва, че куркумата може да помогне за успокояване на кожата, изравняване на тена и дори да насърчи производството на колаген. Проучванията показват, че куркуминът, открит в куркумата, може да помогне на раните да заздравеят по-бързо чрез намаляване на възпалението и окисляването.

куркума istock

Снимка: iStock

Но това всъщност е само началото. Д-р Де Ан Харис Колиър обяснява, че противовъзпалителните и антимикробните качества на куркумата могат да се насочат към порите на лицето и да успокоят кожата, като помогнат за почистване на акнето. Това също намалява белезите от акне и изгражда колаген, което позволява на стареещата кожа да изглежда по-стегната и жизнена. Според Колиър, е доказано, че куркумата намалява и хиперпигментацията.

С други думи, както казва д-р Колиър, жълтата съставка има свойства, които насърчават кожата да постигне естествения си блясък.

Има ли риск при използването ѝ?

Въпреки че куркумата се счита за много поносима, както д-р Фромовиц, така и д-р Колиър препоръчват да направите тест, преди да я нанесете върху лицето си. Вземете избрания от вас продукт със съдържание на съставката и нанесете малко количество върху предмишницата си. Изчакайте ден-два, за да видите да ли ще развиете алергична реакция. Ако забележите дразнене, зачервяване и подуване, значи не трябва да използвате куркума.

Най-голямото оплакване, ако не сте алергични, е че тя оставя жълт оттенък върху кожата. Но не се притеснявайте. Това обикновено се отмива лесно и бързо. Робинсън казва, че доброто измиване с обичайното ви почистващо средство за лице би трябвало да свърши работа, но д-р Колиър харесва няколко други метода за цялостно премахване на всеки задържащ се оттенък.

куркума istock

Снимка: iStock

„За да премахнете жълтите петна, използвайте леко топъл зехтин или кокосово масло, тъй като куркумата е маслоразтворима“, казва тя пред Allure. Потопете памучен тампон в маслото по ваш избор и го разтрийте внимателно върху засегнатите зони за 30 секунди, после изплакнете с вода.

Друг начин да премахнете жълтите петна е да разтриете кожата с напоена с мляко кърпа или памучен тампон и с кръгови движения да изсветлите засегнатите зони. След това изплакнете лицето си с мек почистващ препарат и вода.

Кои продукти съдържат куркума?

Въпреки че куркумата се използва от дълго време, Робинсън забелязва, че тя придоби още по-голяма популярност през последните години, която може да обясни защо може да я намерите в толкова много видове продукти. Освен това той допълва, че се комбинира много добре с други съставки.

И Робинсън, и Колиър отбелязват два специфични вида продукта, в които билката се среща често. „Куркумата най-често се използва в маски и серуми за намаляване на акне, възпаление и хиперпигментация“, казва д-р Колиър пред Allure.

маска за

Снимка: iStock

Не се изненадвайте обаче ако видите куркума в състава на слънцезащитните продукти. Поради последните иновации в локалното приложение и подобрената бионаличност, куркуминът също е обещаващ като нов слънцезащитен филтър. Така че може да започнем да виждаме активната съставка в слънцезащитните кремове и овлажнителите, използвани едновременно със слънцезащитните продукти.

Как куркумата може да бъде използвана у дома?

Куркумата е една от най-популярните съставки в рецептите за грижа за кожата с етикет „Направи си сам“. Д-р Колиър казва, че има няколко съставки, които може вече да са във вашия дом, които са подходящи за комбинация с куркума за създаването на безопасно лечение за грижа за кожата.

мед и

Снимка: iStock

„Куркумата се комбинира добре с мед, тъй като той е естествен овлажнител. Също така се комбинира добре с кисело мляко или йогурт, тъй като млечната киселина е естествен ексфолиант“, казва д-р Колиър пред Allure. Тя лично обича лесна за приготвяне маска, която включва супена лъжица мед, чаена лъжичка куркума и няколко капки розова вода. „Направете тази смес на паста. Дръжте маската за пет до десет минути и след това изплакнете добре с вода“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари