IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напукана кожа през зимата – как да решим проблема?

11 декември 2021 10 30

Последният сезон от годината може да е красив, но е и много опасен

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Напуканата и лющещата се кожа се причинява предимно от излагането на суха среда. Външният въздух е много по-сух през зимата, тъй като има много по-нисък капацитет за пренасяне на влага. Всъщност, въздухът при 30 градуса може да задържи до три пъти повече влага от този при 10℃. В допълнение към по-студения, по-сух външен въздух, този у дома често също е лишен от влага заради използването на отоплителни уреди.

Въпреки че обичаме красивите снежни дни, уютните пуловери и топлите напитки, сезонът идва и с някои не толкова забавни събития. Студените метеорологични условия създават неблагоприятна среда за кожата ни и тя започва да копнее за повече влага. Оттук се появяват и досадните люспи и напуквания.

Някои участъци от кожата са по-уязвими към сухота поради намалената способност за производство на естествени масла. Докато кожата на гърба и лицето съдържа значително количество жлези, произвеждащи масло, краката имат много по-малко, а устните изобщо нямат такива. Когато клетките на кожата изсъхнат, те не се отделят толкова бързо, което води до натрупване на по-дебели, люспести петна. Удебелената кожа не задържа вода толкова добре, колкото овлажнената, което причинява един вид порочен цикъл на сухота. Излагането на студен въздух, UV радиация, отразяваща се особено силно от снега, може допълнително да влошат проблема.

Опасности, създадени от зимната кожа

Измръзване

В допълнение към ежедневните неприятности от сухата кожа, има още някои състояния, които могат да се появят заради ниските температури и сухия въздух. Продължителното излагане на студа може да причини измръзване – вид трайно увреждане на кожата и подлежащите тъкани. Точно както водата може да счупи стъклен съд, ако остане във фризера твърде дълго, клетките на тялото, които имат високо съдържание на вода, ще се спукат и ще умрат, ако замръзнат.

Поради тази причина е изключително важно да вземете предпазни мерки срещу замръзване, ако планирате да бъдете навън за продължителен период от време при температура под 2 градуса. Обърнете специално внимание на ръцете и краката си, тъй като те са най-отдалечени от топлината на ядрото на тялото и ще замръзнат преди други области.

кожа, зима,

Снимка: iStock

Някои от първите признаци на измръзването включват болка във върховете на пръстите на ръцете и краката, когато тръгнете да ги затопляте. Този стадий на увреждане от студ е обратим и е известен като изстиване. При по-нататъшно излагане, изстиването може да се превърне в измръзване и в екстремни случаи може да изисква ампутация на увредената тъкан.

Увреждане от слънцето

Ултравиолетовото лъчение от слънцето може да причини слънчево изгаряне и увреждане на кожата дори през зимата, особено когато лъчите се отразяват от снега. Често срещано погрешно схващане е, че слънцезащитен крем е необходим само при топло време и ясно небе. Излагането на радиация може да се случи по всяко време на годината, дори в облачни дни.

Без да предпазвате очите си от UV лъчите, можете също да получите слънчево изгаряне, често известно като „снежна слепота“. Разбира се, честото излагане на UV лъчение без защита увеличава риска от рак на кожата.

Инфекция

Друго усложнение на сухата кожа е потенциалната инфекция. Кожата обикновено е колонизирана с бактерии, които са безвредни, освен ако не попаднат в тъканите и кръвния ни поток. Напуканата кожа може да осигури вход за бактериите, през който те да нахлуят и това се влошава допълнително от надраскването, което се среща често, когато кожата е суха и сърбяща. Ако забележите болка или зачервяване, развиващи се в област, където сте се чесали или имате напукана кожа, това може да е признак на бактериална инфекция, известна като целулит.

тренировка, сняг,

Снимка: iStock

Лечението на целулит е с антибиотици, така че е важно да се свържете с вашия лекар, ако смятате, че имате кожна инфекция.

Как да лекуваме кожата си през зимата?

Овлажнители

Има голямо разнообразие от опции за грижа за кожата, които помагат за предотвратяването на напукване и сухота през зимата. Процедурите обикновено са предназначени да овлажняват и/или ексфолират сухата кожа, докато някои продукти също комбинират слънцезащитни съставки или съставки против поява на петна. Не забравяйте да проверите етикета на продуктите без рецепта, за да разберете дали в тях има активни съставки.

лосион за

Снимка: iStock

Общо правило е, че овлажняващите кремове са най-добри за лека, маслата за умерена и мехлемите за силна сухота. Обичайните овлажняващи съставки включват масла – минерално, рициново, жожоба, бадемово, слънчогледово, соево, маслиново, от гроздови семки, кокос, арган и други; глицерин; вазелин; диметикон; орехови масла – какао и ший; и восъци – палмови, соеви, пчелни и ланолин. Повечето овлажнители съдържат няколко добавки, за да се запази срокът им на годност по-дълго време.

Ексфолианти

Тъй като сухата кожа се отстранява по-бавно, овлажнителите могат да включват киселинен продукт, който може да помогне за премахването на мъртвите кожни клетки. Съставки като млечна киселина, стеаринова киселина, гликолова киселина и хиалуронова киселина могат да помогнат при ексфолиране. Някои кремове включват микрозърна или смлени кайсиеви черупки или кора от дървета, за да помогнат за премахването на мъртвите кожни клетки. Луфа или мрежести гъби за тяло и пемза също често се използват за премахване на нежеланата мъртва кожа.

Чувствителна кожа

Що се отнася до чувствителната кожа, има продукти, направени специално без аромати, оцветители, ланолини, парабени и формалдехиди. Ако имате кожни алергии към определени съставки, опитайте да потърсите продукти, които са без аромати, дерматологично тествани са и са хипоалергични или недразнещи. Повечето етикети ще показват тези твърдения, така че четете внимателно.

Как да предотвратим сухата кожа?

Съвети за къпане

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Най-доброто време за нанасяне на овлажнител е веднага след душ или вана. Това помага за задържането на влагата, която все още обгражда клетките в кожата. Избягването на груби сапуни също е важно, когато страдате от сухота през зимата. Потърсете средства за измиване, които са по-щадящи и по-меки.

Съвети за облеклото

Облечете се добре, за да предпазите кожата си от студения вятър и сухия въздух. Шаловете могат да се носят върху лицето и шията, за да се предпазят деликатните области, докато ръкавиците и ботушите са важни за предпазване на пръстите на ръцете и краката. Дръжте дразнещи тъкани, като вълна, далеч от пряк контакт с напукана или суха кожа.

Останете хидратирани

вода, тренировка,

Снимка: iStock

Дехидратацията причинява увисване на кожата и отдръпване от подлежащия мускул. Сухият въздух може да дехидратира тялото чрез изпаряване, без дори да сте наясно с това. Клетките на кожата процъфтяват в богати на влага тъкани и затова питейната вода е един от най-добрите начини да хидратираме кожата си.

Кога да се обадите на лекар?

Важно е незабавно да се свържете с вашия лекар, ако смятате, че може да имате опасно състояние на кожата през зимата като целулит или измръзване. Офталмолог може да прегледа очите ви и да разбере дали имате увреждане от UV лъчите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари