IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рициново масло – помага ли за растежа на косата?

15 май 2021 13 30

Истината за популярната съставка

Снимка: iStock

Рициновото масло е малката съставка, която всеки човек иска да вижда в продуктите си за красота. Искате ли косата ви да расте по-бързо? А какво ще кажете за по-дебели, по-лъскави и по-здрави кичури? Тогава ще попаднете на човек, който ще препоръча да опитате рициново масло. Но дали наистина съставката работи или славата ѝ е незаслужена? Има ли нещо, от което трябва да се притесняваме и заслужава ли си покупката?

За да разберем отговорите на тези въпроси на помощ идват Ан Кохацу, която е разработчик на различни продукти и Псише Тери – основател на козметична компания. Те споделят всичко което знаят за рициновото масло и дават съвети за това как да го използваме.

Какво е рициново масло?

Рициновото масло е растително масло, получавано от семената на растението рицин. Има два начина, по които се извлича – чрез студено пресоване или чрез топлинна обработка. „Студеното рициново масло се получава от рицинови семена, подложени на голям натиск. Това води до по-лека и по-тънка форма на масло, тъй като не преминава през процеса на печене. Термично обработеното рициново масло, често наричано и черно рициново масло, се пече и се обработва при високи температури. То е с по-плътна консистенция и обикновено е тъмнокафяво на цвят“, казва Ан Кохацу пред Harper's Bazaar.

Според нея, най-голямата разлика между двата вида е точно в начина им на обработка. Въпреки това продуктите не се различават по ползите за косата и скалпа.

Какви са ползите от рициновото масло за косата?

Рициновото масло наистина е вълшебно и има много начини да се възползвате от ефектите му. Кохацу казва, че то може да действа като почистващо масло за коса, да предотврати загубата на влага или избледняване на цвета, както и да подобри текстурата на къдрава коса. В добавка към това маслото е антибактериално и противовъзпалително.

рициново масло

Снимка: iStock

„Когато бяхме в началните етапи на формулирането на нова колекция за грижа за косата, искахме основната ни съставка да може да прави всичко. Рициновото масло има антибактериални и противогъбични свойства, които помагат за предотвратяване на пърхот и инфекции на скалпа“, казва Тери пред Harper's Bazaar. Допълва, че маслото също така помага за подобряване растежа на косата, бори се с изтощените краища и помага против накъсването на кичурите.

Това прави рициновото масло идеално за всеки с мазна или суха коса, както и за онези, които искат да се сдобият с по-дълги и силни кичури.

Помага ли за растежа на косата?

Има ограничени проучвания, които показват прякото влияние на рициновото масло върху растежа на косата. Съществуват и много индикатори, които показват, че то със сигурност би могло да играе непряка роля, допринасяйки за здравословния ѝ растеж. Рицинолеиновата киселина в маслото увеличава кръвния поток в скалпа, което може да насърчи по-здрава и по-дълга коса, като същевременно намали възпалението.

рициново масло,

Снимка: iStock

„Рициновото масло има и антимикробни свойства, които се борят с вредни бактерии и предпазват скалпа от болести и инфекции. Всичко това предполага, че то със сигурност може да помогне за оптимизирането на здравето на скалпа, което, разбира се, води до по-здравословен растеж на косата“, казва Кохацу. Тери добавя, че маслото може да помогне и за растежа на миглите.

Може ли да използвате сурово рициново масло?

Ако изберете плътно рициново масло, може да не харесате усещането, когато го нанасяте направо върху косата си или пък да се изнервите от дългото време, което ви отнема да го отмиете. Именно затова Кохацу препоръчва да изберете продукт, в който се съдържа тази съставка и е добре комбинирана с останалите. Тери съветва да масажирате косата си със сурово ямайско рициново масло, ако искате да помогнете за растежа ѝ.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари