IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подпухнало лице: 5 начина да решим проблема у дома

16 декември 2021 10 30

Няколко трика точно преди празниците

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички сме били в тази ситуация – събуждаш се сутрин, поглеждаш се в огледалото и си шокиран от това колко подпухнало изглежда лицето ти. Има много различни фактори, които могат да причинят този проблем.

Основната причина е задържането на вода, което може да възникне в резултат на няколко неща, вариращи от хормони до диета и стрес. По-конкретно, дехидратацията може да бъде основен фактор (и не забравяйте, че и кофеинът, и алкохолът дехидратират), както и високият прием на сол. Ето защо може да се събуждате подпухнали, ако предната вечер сте си направили парти с много чипс и алкохол. Липсата на сън, алергиите и дори времето също могат да допринесат за появата на подпухналост.

През декември стресът е увеличен с няколко нива, тъй като наближават празници, за които трябва сериозно да се подготвим. Мислим за подаръци, за тоалети, за меню, за украса и за какво ли още не. Рядко се наспиваме, защото заедно с всичките подготовки, трябва да работим и да се грижим за семейството и любимите хора. Излизанията с приятели също е добре да бъдат вместени някъде в плана, който се оказва доста голям за един 24-часов ден.

Добрата новина? Има няколко лесни трика, които може да направите, за да стопирате подпухналостта още в нейния зародиш.

1. Пийте повече вода

И по подобен начин се опитайте да намалите приема на сол, особено точно преди лягане. „Яденето на храни с високо съдържание на натрий, особено вечер, кара хората да ожаднеят, така че пият повече вода вечер. Тя се задържа в телата ни и се събира в различни области, включително и на лицето“, обяснява д-р Хаяг. По същия начин, когато пиете твърде много алкохол и/или кофеин, тялото може да задържа повече вода като отговор на дехидратиращите съставки.

вода, тренировка,

Снимка: iStock

В крайна сметка, наблюдаването на вашата диета и пиенето на много вода през целия ден, са най-добрите начини за борба с причините за подпухналостта. Така че, ако имате още една причина да се стремите към тези осем чаши вода на ден, това е тя.

2. Променете позицията си на сън

Спането по корем или настрани може да доведе до повишено задържане на течности в лицето. Вместо това опитайте да спите по гръб с повдигната глава на допълнителна възглавница. По този начин ще измамите гравитацията, за да помогнете за облекчаването на подпухналостта. Д-р Хаяг допълва, че този прост съвет е един от най-добрите начини да се събудите със забележително по-малко подпухнало лице.

3. Използвайте студена вода

Независимо дали става дума за измиване на лицето със студена вода, прокарване на кубче лед по лицето или поставяне на студен компрес, ниските температури са вашият трик за намаляване на подпухналостта. Според д-р Хаяг, това незабавно свива кръвоносните съдове и намалява отока.

4. Използвайте ролер за лице

Ролерът за лице е на мода тези дни и предимствата му са доказани. Търкането на кожата на лицето стимулира лимфния дренаж, като цялата тази застояла излишна течност се движи към лимфните възли, където може да бъде отнесена.

козметика, естествени

Снимка: iStock

За най-добри резултати ще трябва да търкате лицето си със странични движения, отдалечавайки се от центъра към лимфните възли, които са разположени по линията на челюстта и пред ушите. Ефектът ще бъде още по-голям, ако използвате студен ролер, който предварително сте поставили в хладилника или фризера.

5. Околоочен крем с кофеин

Подпухналостта около очите е много често срещана, защото кожата в тази област е изключително тънка и проблемът е доста по-видим. Всички горепосочени съвети и трикове могат да помогнат, но помислете и за избор на околоочен крем на базата на кофеин. Той свива кръвоносните съдове и в резултат на това намалява подпухналостта.

крем, лице,

Снимка: iStock

Правилното нанасяне също е от изключителна важност и може допълнително да увеличи ползите. Експертите съветват да поставите три точки върху зоната под очите и внимателно да я масажирате с безименния си пръст с широки движения.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

... ( преди 2 години )
i na men se slu4va. zabeliazala sum 4e zavisi ot hranata , pia posle mnogo voda , i gladuvam za da namalia problema
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар