IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маска за лице с кафе: 5 невероятни ползи

6 май 2022 10 30

Добавете съставката към вашата грижа за кожата

IStockphoto

IStockphoto

Маска за лице с кафе – може ли да я включите в рутинната грижа за пролетта? Вместо да купувате готови, направете си сами у дома. За целта, след като приготвите ароматната напитка, запазете утайката. Трябват ви 1-2 лъжички, в зависимост от рецептата.

Кафето не само ни дава енергия сутрин. То има антиоксидантни и ексфолиращи свойства. Освен това е чудесно средство против стареене. И една маска за лице с кафе е много по-достъпна сравнение с някои продукти, които се предлагат на пазара.

Маска за лице с кафе – основни ползи

Както стана ясно, кафето е натурално средство, което има безброй предимства за кожата. То съдържа няколко различни съединения, включително кофеин, полифеноли и маслени вещества, наречени дитерпени. Тези съединения намаляват риска от рак на кожата.

1. Намалява увреждането на кожата

Кофеинът е химично съединение, свързано с висок антиоксидантен капацитет. Неговата активност помага за неутрализиране на свободните радикали. По този начин използването на маска за лице с кафе може да предпази клетките на кожата от увреждане. То често е свързано с токсини от околната среда – дим, пестициди и други замърсявания.

маска за

IStock

2. Бори се с първите признаци на стареене

Кофеинът намалява ефекта от фотостареенето. Излагането на UV лъчи може да причини разграждане на колагена в кожата и да доведе до бръчки, фини линии и старчески петна. Въпреки това, когато се прилага локално, тоест под формата на маска, намалява това отрицателно въздействие.

3. Намалява целулита, стяга кожата

Кофеинът помага за подобряване на еластичността на кожата и действа като антицелулитна съставка. Той намалява и излишното натрупване на мазнини в клетките на кожата, като по този начин потенциално я стяга.

Всяка маска за лице с кафе стимулира цикличния аденозин монофосфат. Той е ключов регулатор на вътреклетъчните функции и метаболизма. Това помага за регулиране натрупването на мазнини.

кафе, отслабване,

IStock

4. Намалява риска от рак на кожата

Кафето има антиоксидантни противовъзпалителни свойства. А те играят важна роля по отношение на превенцията от рак на кожата, пише Stylicraze.

5. Може да намали акнето

Кафето съдържа меланоидини и хлорогенова киселина. На тях се дължат толкова важните антибактериални и противовъзпалителни свойства. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението на кожата и акнето, показва изследване, качено в Ncbi.

Как да си направите маска за лице с кафе у дома?

Преди да стигнете до маските за лице, трябва да знаете, че някои видове кафе на пазара съдържат доста химикали. Следователно, в тях има токсични вещества като фунгициди, пестициди и синтетични торове. А те не са полезни за кожата. Затова внимавайте какво кафе ще ползвате.

кафе, маска

IStock

Ето няколко рецепти, които да изпробвате:

1. Маска с кафе и мляко

Тя ще ексфолира кожата ви и ще я поддържа еластична и гладка. Препоръчително е да се прилага до 3 пъти седмично. Млякото може да има успокояващ ефект върху кожата, въпреки че са необходими повече изследвания в това отношение.

Необходими продукти:

1 супена лъжица смляно кафе;
1 до 2 супени лъжици кисело мляко.

Смесете смляното кафе и млякото в купа, за да направите гъста паста.
Почистете лицето си и я нанесете върху лицето и шията. Оставете да действа поне 20 минути. После изплакнете с хладка вода.

2. Маска за лице с кафе, кисело мляко и куркума

Кафето ще изсветли кожата ви, докато куркумата може да изравни тена. Известно е също, че куркумата намалява появата на бръчки и други признаци на стареене. Киселото мляко овлажнява и повишава еластичността.

Тази маска е ефикасна и за кожа, склонна към акне.

Необходими продукти:

1 супена лъжица смляно кафе;
1 супена лъжица кисело мляко;
половин супена лъжица куркума.

Смесете куркумата, кафето и киселото мляко в купа, за да направите гъста каша. Нанесете равномерно върху лицето си. Оставете за около 20 минути. Нежно масажирайте кожата си с кръгови движения. После измийте с топла вода.

След маска за лице с кафе, си направете и други рецепти с него

Против торбички

Основната съставка може да намали подпухналостта и подуването под очите, докато медът ще осигури на кожата овлажняването, от което има нужда.

Необходими продукти:

1 супена лъжица смляно кафе;
1 чаена лъжичка мед;
няколко капки масло витамин Е.

Смесете съставките. Получава се каша, която нанасяте внимателно в областта под очите. Оставете за 15 минути, след което измийте.

кафе, скраб

IStock

Скраб с кафе

Утайката от кафе и захарта помагат за премахване на сухата, лющеща се кожа. Добавянето на кокосово масло към сместа я оставя мека, гладка и еластична.

Необходими продукти:

½ чаша утайка от кафе;
1/4 чаша кафява захар;
1/4 чаша кокосово масло.

Смесете всичко в купичка. Изсипете и съхранявайте сместа в херметически затворен съд. Ползвайте от 3 до 4 супени лъжици вместо ексфолиант. След това измийте със сапун.

Скрабът трябва да се държи в хладилник и да се използва в рамките на две седмици след направата му.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари