IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маска за лице с джинджифил – кои са предимствата ѝ за кожата?

29 април 2021 08 30

Намалява възпалението

IStockphoto

Джинджифилът е суперхраната, която използваме за детоксикация и подсилване на имунната система по време на пандемия. Дали под формата на чай или настърган, смесен с мед и лимон, той може да се приема всеки ден, защото има доказани лечебни свойства. Той намалява възпалението, повишава защитните сили на организма и забавя стареенето.

Освен за консумация, коренът може да се употребява и като основна съставка за някои домашни маски за лице, с което да помогне при някои кожни проблеми.

Какво съдържа коренът?

Най-важните му съставки са джинджеролът и куркуминът. Те са ефикасни при гадене, болки в гърлото и стомаха. Но противовъзпалителното им действие е онова, което е най-ценно за кожата – зачервена, с обриви, сърбеж и пъпки.

Калий, мед, витамините С и В6, манган, магнезий, ниацин, фосфор, желязо, са другите вещества, които благоприятстват заздравяването и подобряването текстурата на кожата.

джинджифил и

IStock

Кои са основните ползи от маска за лице с джинджифил?

1. Понижава възпалението в кожата

Както стана ясно, противовъзпалителните свойства на джинджифила са ефикасни при кожни проблеми. Понякога локалното прилагане на джинджифил намалява инфекцията в кожата, с което предотвратява пъпките, зачервяването и сърбежа по лицето.

Маската за лице с джинджифил елиминира микробите и може да изчисти кожата след редовната ѝ употреба (всичко зависи от типа кожа и някои генетични фактори), по данни на Pubmed.ncbi.com.

2. Бори се с пигментацията

Проучване, цитирано от Stylecraze, показва, че джинджеролът – основната активна съставка в корена, има антимеланогенни свойства. Тоест изсветлява някои участъци от кожата на лицето, предизвикани от UV лъчите. Данните от тях са публикувани в Oxford Academic.

Екипът изследва принципите на действие на джинджерола и неговия инхибиращ ефект върху меланогенезата в меланомните клетки B16F10. Според заключенията, той понижава хиперпигментацията.

джинджифил, маска

IStock

3. Предотвратява акне

Изследване, резултатите от което са качени в Wiley Online Library, показват обещаващи резултати при лечение на акне вулгарис с джинджифил, който от години се използва както в традиционната медицина, така и при алтернативната.

Екипът разглежда лезиите на 31 участници, след което заключва, че хомеопатията с джинджифил действа положително на акне по лицето. Необходими са обаче още изследвания, за да се установи процентът на неговата ефикасност.

4. Забавя ранните признаци на стареене

суха, кожа,

IStock

Екстракт от джинджифил и куркума подобрява производството на колаген в кожата. Това доказа проучване, публикувано на Taylor & Francis, имащо за цел да изследва химичния състав и защитните ефекти на етеричното масло от джинджифил.

Учените откриват общо 43 съединения в него, като тестват как те действат на увреждане на кожата, бръчки и UVB облъчване при мишки. При лечението им с три различни концентрации, част от тях показват намаляване на некрозата и възпалението. Следователно, използването на етеричното масло от корена може да я предпази от някои слънчеви лъчи и да забави фотостареенето.

Как да си приготвите домашна маска с джинджифил и има ли странични ефекти за кожата, вижте  ТУК.  

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари