IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маска за лице с джинджифил – 4 изпитани рецепти

26 април 2021 08 30

Ето как да ги приготвите у дома

IStockphoto

Едно от основните предимства от консумацията на джинджифил, е детоксикацията. В корена има много антиоксиданти, които помагат още при болки в гърлото и кашлица, за облекчение на сутрешното гадене или болките в ставите. Те се препоръчват и за подобряване работата на имунната система. Но не на последно място, действат добре на кожата, благодарение на противовъзпалителните си свойства.

След като ви разказахме защо е добре да ползвате маска за лице с джинджифил и как се отразява това на кожата, днес ще ви предложим няколко лесни рецепти, които да изпълните у дома. Ето ги и тях:

1. Маска с джинджифил, мед и куркума

Активните вещества в джинджифила почистват токсините, попаднали в кожата на лицето. Медът омекотява и същевременно овлажнява, с което я прави по-гладка и еластична. Куркумата помага за намаляване на хиперпигментацията.

Необходими продукти:

- 2 супени лъжици мед;
- 1 супена лъжица куркума;
- 4 супени лъжици джинджифил на прах.

джинджифил и

IStock

Смесете всички съставки в купа и бъркайте докато се получи гладка каша. Нанесете я върху добре почистено предварително лице и изчакайте да минат 15 минути. После изплакнете с хладка вода, попийте с памучна кърпа и накрая нанесете овлажняващ крем за лице.

2. Маска с джинджифил и зехтин

Освен че детоксикира кожата и овлажнява, маската е подходяща и при тъмни петна. Зехтинът е едно от натуралните средства за предотвратяване на сухота и задържане на влагата.

зехтин Pixabay

Pixabay

Необходими продукти:

- 2-3 чаени лъжички прясно настърган джинджифил;
- 2-3 чаени лъжички зехтин.

Настържете парченце джинджифил на по-ситната част на рендето. Добавете зехтина и разбъркайте. Поставете въпросната паста на лицето – най-добре това да го направи някой друг, докато вие сте в легнало положение. Изчакайте да изсъхне за около 15-20 минути, след което измийте лицето с хладка вода.

След подсушаване не е нужно да слагате овлажнител, защото зехтинът ще го замести отлично.

3. Маска с джинджифил, чай и козметична глина

маска за

IStock

Тя е подходяща за черни точки, които се появяват при запушване на порите с течение на времето. Доста са упорити и механичното им отстраняване чрез изстискване с пръсти и нокти не е решение! По-добре да пробвате въпросната маска.

Глината извлича замърсяванията и излишния себум от порите, които постепенно се разширяват. Лайката и зеленият чай успокояват кожата и помагат за намаляване на пъпките.

Необходими продукти:

- половин супена лъжица бяла глина;
- половин супена лъжица зелен чай;
- 1 супена лъжица чай от лайка;
- половин супена лъжица настърган джинджифил.

Трябва да смесите всички съставки. Първо изсипете козметичната глина, след това прибавете току-що направените чайове (а не самата билка на прах от пакетчето). Накрая настържете джинджифила на ситно ренде.

След като получите гъста каша, почистете лицето и я нанесете отгоре. Изчакайте поне 30 минути, преди да измиете, за да може да стегне хубаво глината. После измийте със студена вода. Може да повторите още един път за седмицата.

4. Маска с джинджифил, портокал и овесена каша

овесени ядки,

Pexels

Доказано е, че сокът от портокали, богат на витамин С, предотвратява увреждането на кожата от UV-лъчите, намалява фотостареенето и разграждането на колагена. От своя страна овесените ядки и кашата, получена от тях, успокояват сърбежа, обривите и помагат при сухата и люспеща се кожа, пише Stylecraze.

Необходими продукти:

- 3-4 супени лъжици фини овесени ядки;
- 4 супени лъжици мед;
- 2 супени лъжици настърган джинджифил;
- 3 супени лъжици пресен сок от портокал;
- 1-2 супени лъжици вода.

Смесете добре всички съставки до получаването на кремообразна паста. С пръсти нанесете внимателно върху кожата и я отмийте едва след 5-10 минути. За предпочитане е да ползвате хладка вода. В случай, че имате възпалени участъци или незараснали рани, внимавайте, защото заради сока може да получите леко щипене.

Бонус

Има ли странични ефекти от маската за лице с джинджифил?

Той има доста силен аромат и оставя леко парещо усещане, което може да причини дразнене при по-чувствителна кожа. Затова, какъвто и тип да е вашата, никога не бива да мажете лицето си само с него, а да го смесвате с други продукти като мед, глина, дори алое.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари