IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вана с овесена каша – за мека и хидратирана кожа

19 април 2021 10 30

Ето как да си направите въпросното лечение

Снимка: iStock

Накисването в топла вана, която съдържа фино смлени овесени ядки може да успокои няколко състояния на кожата, включително екзема и ухапвания от насекоми. Това лечение се предлага както за възрастни, така и за бебета, особено при поява на обриви от пелени.

Ако страдате от кожно заболяване или раздразнение, има голяма вероятност ваната с овесена каша да ви помогне. „Овесените ядки действат като омекотяващ и защитен овлажнител за суха кожа“, казва д-р Азза Халим пред Insider. По този начин се създава защитен слой върху кожата, който помага за улавянето на влагата и поддържането на хидратацията.

овесена каша

Снимка: iStock

Овесените ядки съдържат различни хранителни вещества като протеини, мазнини и витамини, което ги прави особено полезни в почистването и хидратирането на кожата. Според дерматолога д-р Микеле Грийн, те могат да успокоят голямо разнообразие от кожни заболявания включително акне, екзема, обриви, слънчево изгаряне, сухота, сърбеж, шарка, псориазис и ухапвания от насекоми.

В проучване от 2020 година хора с хронична дразнеща екзема на ръцете, които са използвали крем с овесени ядки, са забелязали намаляване на симптомите като интензивност и сърбеж. Само след една баня с овесени ядки кожата ви може да стане по-мека и гладка. Д-р Грийн обаче предупреждава, че ефектът може да се забави и да се появи след няколко седмици.

Как да си направим вана с овесена каша?

Ваните с овесени ядки не само са полезни, но и са лесни за приготвяне, тъй като изискват само две съставки – овес и вода. Въпреки че може да използвате обикновен овес, най-добре е да заложите на фино смлян, който ще защити кожата ви от допълнително раздразнение. Фино смленият овес е предназначен да се използва в грижата за кожата, а не да се яде. Може да се намери в аптеки и супермаркети.

Ето и стъпките за вана с овесена каша

1. Ако използвате обикновен овес, трябва да го смелите достатъчно ситно, за да може да се разтвори във вода. Ако използвате фино смлян, не трябва да преминавате през тази процедура.

2. Напълнете ваната с топла вода.

3. Изсипете 45 грама овес във ваната.

4. Накиснете се за около 15 минути.

5. Изплакнете тялото си с хладка вода.

6. Подсушете се, но не се трийте с кърпата. Това може да предизвика раздразнение. След това нанесете лосион без аромат.

Според Азза Халим, може да си правите вани с овесени ядки два пъти дневно. Ако обаче усетите зачервяване, сърбеж или дразнене, незабавно се свържете с дерматолог преди да повторите процедурата.

Преди да изкъпете детето си във вана с овесени ядки, направете тест с малко количество върху кожата му, за да сте сигурни, че няма да последва нежелана реакция. Поставете малко колоидна овесена каша върху задната част на дланта. След 15 минути изплакнете и следете за подуване или дразнене. Ако се получи такъв ефект, не къпете детето във вана с овесена каша.

овесена каша

Снимка: iStock

В доклад от 2012 година учени разглеждат потенциалните странични ефекти от използването на овесени ядки в грижата за кожата. Не се съобщава за алергии при изследването на много голям брой продукти, съдържащи овес. Хората със суха кожа също съобщават, че кожата им е по-хидратирана след използването на продукт, съдържащ овес.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари