IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от манго: 6 доказани ползи от употребата му

31 март 2021 12 30

Подходящо както за кожата, така и за косата

IStockphoto

Пролетта е времето, в което се разделяме с козметиката, предназначена за по-студените дни и я заменяме с нова. Тя трябва да ексфолира, да омекотява и подхранва кожата в дълбочина. Освен това е хубаво сред продуктите да имаме и такъв със защитен фактор. Търсейки най-подходящите, със сигурност ще попаднете на публикации за маслото от манго, което много бюти влогъри препоръчват през последните няколко седмици.

Въпросният продукт се извлича от семената на растението Mangifera Indic. Подобно на кокосовото, има твърда консистенция, а когато се загрее, започва да се топи. Съдържа голямо количество от витамините А, С и D, както и антиоксиданти, които са чудесни за здравето на кожата. То е и източник на фолиева киселина, калий, калций и бета-каротин.

Предимството на маслото е, че е подходящо за всеки тип кожа. Освен това става и за включване в рутинната грижа за косата.

Кои са най-големите ползи от употребата на масло от манго?

масло от

IStock

1. Не е комедогенно

Маслото от манго не съдържа съединения, които дразнят кожата и причиняват образуването на комедони. Ето защо става за използване при всеки тип, дори и при чувствителна.

Все пак има и някои изключения – ако имате по-упорито акне, е добре да се консултирате с дерматолог, преди да започнете да го използвате.

Не съдържа съединения, за които е известно, че дразнят кожата, дори ако вашата е чувствителна.

2. Предпазва от UV лъчи

Мангото съдържа салицилова киселина и антиоксиданти, за които е доказано, че предпазват кожата от увреждане от слънцето, пише Healthline.

грижа за

IStock

Най-голямото предимство на маслото от манго е съдържанието на витамините С и Е. Проучване от 2012 г. показва, че когато се комбинират въпросните съставки защитават от някои увреждания от околната среда, сред които и вредните слънчеви лъчи.

3. Качествен овлажнител

Сега е идеалното време за използването на масло от манго върху кожата, защото тя е твърде суха от зимата и трябва да почистим мъртвите клетки и наблегнем на овлажняването ѝ. А това ще стане чрез витамините и антиоксидантите в нея, с които тя постепенно ще възвърне и блясъка си.

Благодарение на мастните киселини в него – олеинова, стеаринова и линолова киселини, маслото от манго може да замести успешно какаовото в много козметични продукти, предназначени за омекотяване на кожата.

Масажът с леко загрято масло, осъществен със специални движения, регенерира и омекотява кожата, като маслото достига и до най-дълбокия ѝ слой.

овлажнител, жена,

IStock

4. Няма тежък аромат

Също като кокосовото масло, това от манго има приятен аромат. Той не е изкуствен и не дразни кожата като някои лосиони за тяло.

5. Има антибактериални свойства

Healthline цитира данните от проучване от 2020 г., публикувани в Royal society of chemistry, според които маслото от манго е подходящо за използване както за кожата, така и за косата.

Изследователите откриват, че когато третирате кичурите с маслото, то ги предпазва от някои видове бактерии.

жена, лице,

IStock

6. Придава блясък

Маслото действа успокояващо и придава блясък не само на кожата. Маските с него омекотяват и хидратират косъма и скалпа, като намаляват сухотата и лющенето му.

Кога да избягвате маслото от манго?

По принцип то става за всеки тип кожа, но дерматолозите съветват да не го използвате при акне. Причината е, че има вероятност да го влоши. Това доказват данни на Американската академия по дерматология, според които високото съдържание на мазнини в продукта причинява запушване на порите, което води до появата на повече пъпки.

манго, масло

IStock

Антиоксидантите, съдържащи се в мангото, като витамин С, намаляват зачервяването и тъмните следи по кожата. Ако имате например стрии, не очаквайте те да изчезнат след използването му.

За какво да внимавате?

За да имате по-мека и гладка кожа или блестяща и гъста коса, внимавайте точно какво масло купувате. Потърсете лосион за тяло с по-висок процент масло, с екстракт от манго или си набавете 100% натурално.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Gerardocusly ( преди 1 година )
Роял Канин Макси Адалт киев
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар