IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцезащита върху лицето – как и кога да я поставяте?

2 август 2022 12 30

Ето какво да направите, за да бъде ефективна тя

IStockphoto

IStockphoto

Слънцезащита – в летните жеги тя е една от задължителните стъпки във вашия бюти режим. Ако нямате много бяла и чувствителна кожа, може да заложите на продукт с фактор SPF 30. В случай, че лесно изгаряте, имате пигментация или много чувствителна кожа, по-добре заложете на по-висока защита – SPF 50.

Много дами имат някои съмнения кога и как да поставят слънцезащитния продукт, тъй като обикновено кремовете с висока слънцезащита са с по-гъста консистенция. Те оставят една белота по кожата, която може да им попречи да постигнат желания вид при поставяне на макиажа.

Слънцезащита върху лицето – кога и как?

Предлагаме ви няколко съвета, с които ще сте по-добре защитени и няма да се оплаквате от изгаряне:

1. Слънцезащитният крем трябва да бъде последната стъпка в рутината ви за грижа за кожата. Това означава, че трябва да го нанесете след вашия серум и овлажнител (ако използвате допълнителна хидратация). Можете да нанесете фон дьо тен или пудра върху слънцезащитния крем, като препоръчваме да дадете на слънцезащитния си крем 3-5 минути да попие напълно в кожата.

жена, шапка,

IStock

2. Ако наистина искате да защитите кожата си от външната среда, използвайте серум, богат на антиоксиданти, преди да нанесете слънцезащитен крем. Това помага да се предпази кожата от замърсяване и увреждане от околната среда.

3. Не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем върху всяка открита кожа. Често забравяните зони, които може да се нуждаят от допълнително внимание, са върховете на ушите и деликатната кожа около очите.

4. Изчакайте, преди да се облечете. Препоръчваме ви да оставите слънцезащитния крем да се абсорбира, преди да се облечете, в противен случай може да получите повече слънцезащитен крем върху дрехите си, отколкото върху кожата си.

слънцезащита, SPF,

IStock

Може ли да хванете тен на лицето си, докато имате слънцезащита?

Отговорът на този въпрос не е прост и зависи от различни фактори – колко лесно почернявате, какво ниво на SPF носите, какъв е UV индексът по време на излагане на слънце и т. н.

SPF се отнася до „слънцезащитен фактор“ и е мярка за количеството слънчева радиация, необходимо за предизвикване на изгаряне върху защитена кожа, спрямо количеството, необходимо за предизвикване на изгаряне върху незащитена кожа. Така че все още е възможно да почернявате или изгаряте със слънцезащитен крем, но за това е необходима по-голяма доза UV радиация.

Повечето хора не носят правилното количество слънцезащитен крем, нито нанасят повторно достатъчно често, за да достигнат нивото на SPF, посочено на опаковката на продукта. Така че да – някои UV лъчи все пак ще проникнат и ако почернявате лесно, може да получите тен дори и със слънцезащитен крем.

слънцезащита, SPF,

IStock

Колко слънцезащитен продукт трябва да нанесете?

Няма еднозначен отговор за това колко продукт да нанасяте, тъй като хората са с различни форми и размери и следователно ще трябва да нанесете продукта върху по-голяма или по-малка повърхност на кожата. Важно е да прилагате продукта щедро. Така че не бъдете твърде пестеливи.

Ако приложеното количество се чувства прекалено тежко върху кожата ви, нанесете продукти със SPF например фон дьо тен/пудра с фактор или хидратиращ крем.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари