IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети - 6 начина за постигане на по-ярка кожа

21 май 2023 12 00

Какво всъщност трябва да направите за този ефект

Снимка: iStock

Снимка: iStock

С толкова много термини в света на грижата за кожата е лесно да се объркате. А с новите продукти, които се лансират всеки ден и обещават да ви помогнат да постигнете различни цели, следенето на това какво всъщност работи и е полезно за вас става още по-трудно. 

Вземете, например, "озаряване на кожата" - термин, който вероятно сте забелязвали в описанието на ефектите на любимия ви витамин С или продукт за ексфолиране. Въпреки че двете думи звучат подобно, озаряването на кожата не е изсветляване на кожата. Първото се отнася до комбинация от ефекти, за да придадете на лицето си по-сияен блясък. То има по-малко общо с пигмента и повече с жизнеността, докато изсветляването се отнася до намаляване на обезцветяването и пигментацията на кожата. 

Какво е изсветляване на кожата?

Изсветляването на кожата се отнася до намаляване на матовостта й и я прави по-сияйна. Но, както отбелязват дерматолозите, термиът е субективен. 

Според по-задълбочената разбивка на метода, изсветляването на кожата се отнася до процеса на подобряване на блясъка и яркостта на кожата без да се променя няйният естествен цвят. Продуктите, използвани тук имат за цел да подобрят текстурата и тонуса на кожата чрез ексфолиране на мъртвите кожни клетки, насърчаване на обновяването им и увеличаване на хидратацията. Това може да помогне за намаляване на фини линии и белези от акне, както и да подобрят проникването и ефикасността на други продукти в грижата за кожата. 

упражнения за

Снимка: iStock

Тъй като избелващите агенти не влияят върху производството на меланин, те обикновено се считат за по-безопасни и по-щадящи от продуктите за озаряване на кожата. Въпреки това, някои хора все още могат да изпитат чувствителност или алергични реакции към определени съставки, така че трябва да внимавате при смесването на твърде много агенти. За да гарантирате безопаността на кожата, трябва да комбинирате тези продукти със слънцезащитен крем.

Как да изсветлите кожата си?

1. Ежедневена рутина за грижа

Трябва да започнете с основите, като първата стъпка е разработването на здравословна ежедневна рутина за грижа за кожата. Дерматолозите подчертават, че е от съществено значение да следвате последователен режим, който включва почистване, серуми за поддържане на кожната бариера, овлажняване и нанасяне на слънцезащитни продукти всеки ден. Редовното овлажняване на кожата може да я поддържа по-здрава, хидратирана и жизнена. 

2. Съставки като витамин С и ниацинамид

Витамин С е мощен антиоксидант и играе решаваща роля за здравето на кожата. Може да помогне за избистряне на тена, да намали появта на тъмни петна и да предпази кожата от увреждане, причинено от свободните радикали. 

серум витамин

Снимка: iStock

Други полезни съставки включват алфа-хидрокси киселини, като млечна и гликолова, които нежно разхлабват връзките между мъртвите кожни клетки и подпомагат процеса на ексфолиране. Ретинолите, които регулират обмяната на клетките и помагат за предотвратяването на натрупване на мъртви кожни клетки и омазняване, също са добър избор. Ниацинамидът пък може да подобри блясъка на кожата чрез повишаване на хидратацията и минимизирането на възпалението. 

3. Ексфолиране

Общо взето, експертите са съгласни, че ексфолирането е решаваща стъпка в изсветляването на кожата, но трябва да се прави с повишено внимание. То може да подобри яркостта, като улесни естествения процес, чрез който кожните клетки се отделят. Премахването на матовия, мъртъв горен слой кожа ще разкрие по-здрав и по-жизнен.

ексфолиране, пилинг,

Снимка: iStock

Има обаче и проблем, наречен прекалено ексфолиране и е важно да го избегнете. Дерматолозите препоръчват да ексфолирате един до два пъти седмично, за да се отървете от мъртвите кожни клетки и да се сдобиете с освежен вид. Прекалено честото ескфолиране може да наруши кожната бариера и да предизвика зачервяване и чувствителност.

Бюти съвети – как да изглеждате естествено, дори с грим

Бюти съвети – как да минимизирате порите си

Нежни и красиви – 6 начина да победите бръчките

4. Професионални процедури и пилинг

Процедурите при професионалист са жизненоважни за поддържане на освежена и здрава кожа. Трябва да работите с дерматолог или естетик, за да разберете най-добрия курс на лечение за вас. Когато става за изсветляване, експертите споделят своите най-добри предпочитания:

► Лазерен ресърфейсинг - това лечение стимулира производството на нов колаген и може да озари кожата, подобрявайки както тонуса, така и текстурата. 

► Микронидлинг - това създава микронаранявания на кожата, за да се стимулира нов колаген, като същевременно се подобрява тонуса. Като цяло тук са необходими множество лечения за най-добри резултати.

► Химически пилинг - често използвайки по-висока концентрация на ексфолиращи киселини, химическият пилинг може да бъде чудесен начин да помогнете за изсветляването на кожата. Те могат да варират в интензивност, като някои изискват по-чести сесии, докато други могат да издържат и на дълго прекъсване. Пилингът е чудесен начин да разкриете по-ярка кожа, като същевременно се справяте със специфични кожни проблеми, като акне, тъмни петна или фини линии. 

► Дълбоко почистващи процедури за лице - те помагат за почистване на порите, нежно възстановяват повърхността на кожата и я хидратират.

5. Пълноценен сън

сън, жена,

Снимка: iStock

Както при много неща в живота, понякога ключът към подобрението се крие в добрия сън. Получването на достатъчно сън е от съществено значение за цялостното здраве, включително и това на кожата. Когато спим, тялото ни се възстановява и това включва кожата. Неадекватният сън може да доведе до уморена и набръчкана кожа.

6. Балансирана диета

Балансираната диета може да направи чудеса, независимо дали говорим за психическо, физическо здраве или естествен блясък на кожата. Здравословният и балансиран режим на хранене може да помогне за насърчаване на естествената красота. Приемът на храни, богати на антиоксиданти, витамини и минерали може да помогне за поддържането на ярък тен. 

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари