IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красота и здраве – как да нанасяте слънцезащитния крем правилно?

30 април 2023 13 30

Правилната употреба е изключително важна за защитата от слънцето

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вече е общоизвестен факт, че носенето на слънцезащитни продукти всеки ден е изключително важно. В крайна сметка, те са най-добрата форма на защита срещу рак на кожата и други увреждания, причинени от вредните UV лъчи на слънцето.

По-неизвестното в това уравнение обаче е правилният начин за нанасяне на слънцезащитен крем. Може да ви се струва смешно, но всъщност има правилен и грешен начин за използване на продукта. Ако не се стараем достатъчно, способностите на слънцезащитния крем са по-малки и оставят кожата ни уязвима към слънцето, а с това и риска от поява на бръчки, слънчеви петна и рак.

Хубавата новина е, че прилагането на слънцезащитен крем не е квантова физика и след научаването на няколко трика, ще ви е много лесно да се предпазите от слънцето през цялата година.

Колко слънцезащита трябва да използвате?

Като общо правило от повечето дерматолози и фондации за борба с рака на кожата се препоръчва да използвате приблизително 30 грама слънцезащитен крем за тяло и около грахово зърно за лицето. Общото количество на това, което трябва да използвате върху лицето и тялото се равнява на една чаша за шот.

слънцезащита istock

Снимка: iStock

Не забравяйте обаче и за често пропусканите зони. Тук се включват линията на косата, шията, върховете на ушите и гърба на ръцете. Също така, когато ходите към плажа, задължително намажете горната и долната част на стъпалата.

Колко често трябва да прилагате?

Повторното нанасяне на слънцезащитен крем трябва да бъде на всеки два часа както за лицето, така и за тялото, особено ако прекарвате много време на открито. Трябва също така да се намажете отново, ако излизате от водата, тъй като тя може да е измила по-голямата част от продукта.

слънце, слънцезащита,

Снимка: iStock

Според дерматолози, твърденията, че някои слънцезащитни кремове издържат на пот и вода, са лъжа. Ако все пак видите, че на дадена опаковка пише „водоустойчиво“, трябва да потърсите указания за това след колко време трябва отново да нанесете крема. Обикновено това време варира между 40 и 80 минути.

Как да използвате спрейове?

Слънцезащитните спрейове определено са удобен вариант, но не са чак толкова ефективни колкото кремовете. Това е така, защото действителното количество спрей, което достига до кожата ви, трудно може да се види с просто око. Ако не искате да се отказвате от тях, просто не забравяйте да пръскате равномерно навсякъде, така че тялото ви да е добре покрито. Дерматолози предлагат да пръскате, докато получите равномерен блясък по кожата.

5 места по лицето и тялото, които често оставяте без слънцезащита

Слънцезащитен крем – минерален или химически?

Слънцезащитен крем – какво става, ако е по-стар?

Колко слънцезащита ви е необходима?

SPF, което означава слънцезащитен фактор, се отнася до това колко ултравиолетова радиация е необходима, за да предизвика слънчево изгаряне на защитена кожа спрямо количеството слънчева енергия, необходима за слънчево изгаряне на незащитена кожа. Според експерти, колкото по-висок е факторът, толкова по-добра е защитата.

SPF варира сред всички слънцезащитни продукти на пазара. За най-добра защита дерматолозите препоръчват използването на поне 30 фактор. Все пак е важно да знаете, че защитата нараства постепенно, така че не е нужно да използвате продукти със стотен фактор, не са по-добри от тези с 50. Те няма да ви предпазят през целия ден само с едно нанасяне и не са двойно по-ефективни от другите.

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Също толкова важно, колкото самия SPF, е повторното нанасяне, което поддържа вашето ниво на защита. Освен това имайте предвид, че пикът на слънчевата светлина е от 10 до 14 часа. Ако трябва да сте навън по това време, уверете се, че нанасяте слънцезащитен крем и носите слънцезащитно облекло, за да сте напълно предпазени от вредните лъчи.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари