IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцезащита – 6 места по тялото, които пропускате

19 април 2023 10 40

Лицето не е единствената уязвима зона

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Преди да излезете навън, вероятно имате навика да нанасяте слънцезащитен крем върху лицето, ръцете и краката си. Това е похвално, но не спирайте дотук.

Според дерматолози, повечето възрастни се нуждаят от близо 30 грама слънцезащитен крем, за да покрият откритата кожа по цялото тяло. Но, добавят те, повечето хора прилагат само 25 до 50% от това количество.

Слънцезащитният крем трябва да се използва ежедневно, независимо от времето, и да се нанася отново на всеки два часа. Ако плувате или се потите, нанесете веднага, след като отстраните влагата от тялото си.

И докато лицето и част от ръцете са мястото, на което всеки от нас нанася слънцезащитен крем, често се пренебрегват зоните като скалп, устни, уши, шия и гърди или защото нанасянето на продукт там е неудобно, или защото зоната не ни се струва толкова уязвима на слънцето. Но много от тези области всъщност са с висок риск от развитие на рак на кожата.

Според фондацията за борба с рака на кожата, ако имате пет или повече слънчеви изгаряния, рискът от меланом, потенциално смъртоносна форма на рак на кожата, се удвоява. Но ежедневната употреба на слънцезащитен крем с 15 или по-висок фактор намалява този риск с 50%, така че е важно да нанасяте продукта навсякъде, където слънцето докосва кожата ви.

Нуждаете се от друга причина да се заредите със SPF? Помислете за други дългосрочни ефекти на UV лъчите върху кожата ви. Деветдесет процента от стареенето на кожата може да бъде приписано на слънцето. Според експерти, ежедневната употреба на слънцезащитен крем с 15 или по-висок фактор допринася за 25% по-малко стареене на кожата.

6 места по тялото, освен лицето, които се нуждаят от слънцезащита

1. Уши

Благодарение на всичките им гънки, ушите не са най-лесното място за нанасяне на слънцезащитен крем. Но те биват огрявани от голямо количество слънчеви лъчи, така че не ги пропускайте, дори и да имате дълга коса. Според експерти, ушите са третото най-често срещано място за развитие на рак на кожата.

Но не нанасяйте крем само върху повърхността. Ракът на кожата може да се появи върху всички части на външното ухо и дори до ушния канал. Зад ушите, включително гънката зад ухото, също е често срещано място, където се образуват ракови заболявания на кожата.

жена, шапка,

Снимка: iStock

Нанесете широкоспектърен слънцезащитен крем със защитен фактор от 30 или по-висок, за да минимизирате рисковете. Уверете се, че сте покрили всички области отпред и отзад. Също така е добре да носите шапка с периферия и да търсите сянката в най-слънчевите часове на деня.

2. Скалп

Ако мислите, че косата ви защитава скалпа, помислете отново. Това е най-високата точка на тялото и следователно е по-вероятно да изгори. За да се предотврати рак на кожата, слънцезащитният крем трябва да се прилага върху скалпа и линията на косата. Въпреки че ракът на кожата на скалпа е рядко срещан, пак не трябва да пренебрегвате зоната. Шапката може да помогне и тук.

слънцезащита istock

Снимка: iStock

Слънцезащитният крем за скалпа не трябва да оставя петна, както си мислите. Има набор от продукти, които са формулирани да предпазват кожата на главата, без да оставят остатъци или омазняване на косата. Може да ги срещнете под формата на прах или просто като специално предназначени продукти, на чиито етикети е указана правилната употреба.

3. Клепачи

Кожата около очите ви е тънка и това я прави податлива на рак на кожата, както и поява на признаци на стареене като бръчки и слънчеви петна. Ракът на кожата на клепачите представлява 10% от всички видове рак.

Според експерти, много хора се въздържат от нанасяне на слънцезащита върху клепачите поради чувствителността на зоната. За защита без дразнене изберете минерален слънцезащитен крем, който съдържа титанов диоксид или цинков оксид. Може също така да потърсите продукт, който е специално формулиран за чувствителна кожа. Като алтернатива може да използвате околоочен крем, който съдържа слънцезащитен фактор.

слънчеви очила,

Снимка: iStock

И накрая, не забравяйте слънчевите очила. Избирането на чифт, който предлага UV защита, е страхотна инвестиция и може да помогне за допълнителна защита на клепачите от рак на кожата и признаци на стареене, които се ускоряват от слънчевите лъчи. Слънчевите очила също ще помогнат за защитата на кожата точно по протежението на клепача.

4. Устни

Може да не мислите за устните си като част от кожата, но те са и там също може да се развие рак. За щастие, защитата на тази област е лесна. Всичко, от което се нуждаете, е балсам за устни със слънцезащитен фактор от 30 или по-висок. Това е добра практика не само за предотвратяване на рак, но и за защита от появата на бръчки.

балсам за

Снимка: iStock

Най-трудната част ще бъде да запомните да използвате балсама си през целия ден. Дерматолози съветват да го нанасяте на всеки два часа или дори по-често, ако плувате или се потите прекалено, за да сте сигурни и защитени.

Слънцезащита върху лицето – как и кога да я поставяте?

Грижа за косата и скалпа – нуждаят ли се от слънцезащита?

Слънцезащитен крем – минерален или химически?

5. Шия и гърди

Може усърдно да нанасяте слънцезащитен крем върху лицето си, преди да излезете, но не забравяйте да покажете малко любов към врата и шията си. Около 20% от всички нови случаи на меланом се откриват в областта на главата и шията, според дерматолози. Може да използвате прозрачен цинков оксид върху гърдите и шията, тъй като цветните слънцезащитни продукти могат да оставят следи по дрехите.

6. Стъпала

Освен ако не носите затворена обувка, предпазваща целия ви крак, е задължително да нанесете слънцезащитен крем и в тази област.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари