IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ретинол през лятото – мисията възможна

11 май 2023 10 40

Как да избегнете раздразнението на кожата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ретиноидите са почитана съставка за грижата за кожата, но около тях има много дезинформация. Може би например сте чували, че те не трябва да се използват през лятото, ако искате да избегнете дразнене. Въпреки че това е преобладаващо вярване, разпространявано навсякъде, то е един голям мит.

Истината е, че ретинолът може и трябва да се използва през лятото и дори по всяко време на годината, ако трябва да сме честни. Трикът обаче е да го употребявате правилно, за да не изпитате нежелани странични ефекти. Имайки предвид това, не изхвърляйте или не се притеснявайте да закупувате нови продукти с ретинол за лятото, защото те могат спокойно да бъдат включени във вашата рутина.

Какво са ретиноидите?

Ретиноидите са производни на витамин А, които се превръщат в ретиноева киселина, за да се използват в продукти за грижа за кожата. Често ще видите ретиноиди и ретинол да се използват като взаимозаменяемо. Това е така, защото ретиноидът е общият термин както за ретиноиди с рецепта, така и за ретинол без рецепта.

Ретиноиди срещу ретинол

Ретиноидите подобряват текстурата на кожата, като насърчават обмяната на клетките и минимизират бръчките чрез стимулиране на колагена под кожата. Докато ретиноидите се предлагат без рецепта, най-мощни са тези с рецепта като третиноин.

ретинол, козметика,

Снимка: iStock

От друга страна, ретинолът се отнася до ретиноидите, съдържащи се в продуктите без рецепта. Въпреки че все още е ефективен, той е по-малко мощен от препаратите, отпускани от лекари и дерматолози. Причината е, че във формулата му се съдържа по-ниска концентрация на ретиноева киселина.

Начин на употреба

Добрата новина – ретиноидите могат спокойно да се използват ежедневно през лятото. Честотата на прилагане на ретинол или ретиноид през лятото не е задължително да се променя, освен ако нямате значителна чувствителност към използваните ретиноиди.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Имайте предвид обаче, че когато използвате ретиноиди, трябва да започнете бавно. Ако имате продукт с рецепта, е най-добре да нанасяте количество с размер на грахово зърно веднъж седмично, след което да увеличите интензитета, ако не виждате раздразнение. Що се отнася до ретинола, при него има няколко трика, които може да следвате. Започнете веднъж на няколко вечери, като нанасяте 30 минути след измиване на лицето. Смесете го първо с овлажнителя си, след което нанесете самостоятелно овлажнител за допълнителна хидратация.

Имайте предвид кожата си

Дерматологът д-р Шийла Фарханг казва, че е важно да имате предвид вашия тип кожа и кожни проблеми, както и другите съставки в рутинната ви грижа, когато използвате ретинол през лятото. Типовете кожа, при които трябва да се проявява внимание с продукта, са тези с мелазма. Също така хората, които използват ексфолиращи съставки като алфа-хидрокси киселина, хидрохинон и коджикова киселина е добре да внимават с ретинола. Същото важи и за по-тъмните тонове на кожата, които може да са по-склонни към хиперпигментация. Ако почувствате сухота, пилинг или ексфолиация, дерматолозите препоръчват да намалите честотата на употреба, за да предотвратите фоточувствителност.

► Носете слънцезащитен крем

Ретинолът прави кожата чувствителна към слънцето, така че винаги нанасяйте слънцезащита след него. Може също така да потърсите слънцезащитен крем с ретинол. Използвайте поне 30 защитен фактор на лицето, като е важно да нанасяте повторно на всеки два часа. Ако сте навън и се потите или извършвате физическа дейност, изберете водоустойчив слънцезащитен крем.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Важно е да запомните, че трябва да нанасяте слънцезащитен крем, дори ако не излизате навън. Ежедневната рутинна грижа за кожата трябва да включва използването на слънцезащита всяка сутрин, дори когато не планирате да сте на открито, за да избегнете риска от непланирано прекомерно излагане на слънце. И ако все пак излизате навън, дерматолозите препоръчват да носите шапка за допълнителна защита.

► Включете ретинола във вечерната си рутина

За да се повиши ефективността, дерматолозите казват да използвате вашия ретиноиден продукт през нощта и посочват, че по-високите концентрации на витамин А, които се намират в продуктите с рецепта, най-вероятно ще причинят дразнене. Въпреки че целта е да си проправите път до използването на ретиноида всяка вечер, ако кожата ви все още не го понася след няколко месеца, е най-добре да потърсите консултация с експерт и да се насочите към друг продукт.

Грижа за кожата – какво е ретинол сандвич и защо трябва да го пробвате?

Витамин С и ретинол – може ли да ги ползвате заедно?

Ретинол срещу бакучиол – кое е по-добре?

Как да се справите с дразненето?

Ако усетите някакво дразнене като зачервяване или лющене, незабавно спрете да използвате ретиноиди. Дайте си почивка за около седмица. Ако се забележи прекомерно зачервяване или лющене, локалното използване на стероид с ниска ефикасност като хидрокортизон крем с 0,5% може да помогне за намаляване на възпалителния отговор. Използвайте гел от алое вера през нощта, за да дадете на кожата възможност да се възстанови и излекува докато спите.

Този текст е само с информативна цел! За по-експертно мнение и лечение на кожни проблеми, потърсете консултация с дерматолог!

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари