IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин С и ретинол – може ли да ги ползвате заедно?

14 ноември 2022 10 40

Ето повече за козметиката с двете съставки

IStockphoto

IStockphoto

Витамин С и ретинол са популярни съставки в продуктите за грижа за кожата. Те са доста търсени щом стане дума за тъмни кръгове и фини линии. Все повече инфлуенсъри изтъкват техните предимства в клиповете си в социалните мрежи. И има защо – те имат положително действие. Но онова, което ни интересува е дали могат да се ползват заедно.

Какво е ретинол?

Той е производно на витамин А. Тя влиза в състава на много неща, предназначени за грижа за кожата – от обновяване на клетките до повишаване количеството на колагена и борба със свободните радикали, намаляване на бръчките и свиване на порите.

„Ретинолът има роля върху регенерацията на клетките“, казва дерматологът Азаде Ширази.

ретинол, козметика,

IStock

„Много хора смятат, че козметиката с ретинол изтънява кожата, но ретинолът всъщност удебелява дермата, по-дълбокия слой на кожата. Не само подобрява линиите и бръчките, но също така се бори с хиперпигментацията, лекува акне, омекотява грубите петна, подобрява циркулацията и цялостната текстура на кожата и нейния тон“, посочва специалистът.

Има разлика между ретинол и ретиноиди

Не бива да бъркате ретинол с ретиноиди. Може би не знаете, че той всъщност е вид ретиноид.

Ретиноидите се срещат в няколко различни форми на пазара:

  • Ретиноева киселина, която се предлага с рецепта;
  • Ретинол, който може да се купи без рецепта;

Ретиноевата киселина например се счита за „златен стандарт“ от много дерматолози. „Пациентът трябва да очаква резултати след три месеца, ако се лекува с ретиноева киселина. И след шест месеца с продукти с ретинол без рецепта“, казва дерматологът Тод Минарс. Той добавя, че когато негов пациент иска ефикасно средство против фотостареене на кожата, той му препоръчва първо ретиноиди.

Витамин С, хиалуронова киселина, ретинол – тайната на Винъс Уилямс за сияйна кожа

Ретинол – защо е полезен за кожата и как да го използваме

Ретиноид и ретинол – кой е по-добрият избор срещу акнето?

Какво е витамин С?

витамин С,

IStock

Всички знаем, че е мощен антиоксидант, който ни предпазва от вируси. Той защитава не само имунната система, но и нашата кожа – от свободните радикали. Д-р Ширази пояснява, че витамин С действа така, сякаш обикаля и изчиства тези силно реактивни молекули, които увреждат и стресират кожата.

„Антиоксидантните свойства на витамина също помагат за естествения регенеративен процес на кожата“, добавя дерматологът.

Може да ползвате витамин С и за да подобрите текстурата на кожата, както и да си върнете нейната руменина по скулите. Той също така помага при тъмни петна, защото насърчава производството на колаген.

„Антиоксидантът има някои припокриващи се ефекти с ретиноидите – по-специално ретинол – но те не са толкова добре проучени, предсказуеми или ефективни“, казва д-р Минар пред Byrdie. Експертът препоръчва ретиноиди на пациенти, които търсят продукт, който помага за подмладяване на кожата. Но в случаите, когато ретинолът я дразни, е добре да бъде заменен със серум, който съдържа витамин С. Действието му обаче не е толкова добро.

маска за

IStock

Ретинол и витамин С - може ли да ги използвате заедно?

Няма проблем да нанасяте както ретинол, така и витамин С. И двете съставки могат да бъдат включени във вашата рутинна грижа за кожата, според дерматолозите. Дори тази комбинация е още по-ефективна при бръчки, фини линии и тъмни кръгове. Но за да избегнете дразнене, поставяйте продукт с витамин С сутрин, докато ретинолът – вечер, за да действа през нощта.

От своя страна д-р Минарс казва, че и двата продукта могат да се нанасят през нощта, но евентуално раздразнение на кожата не е изключено. „Моята препоръка е да започнете едно по едно и след това да въвеждате другото през нощта, докато свикнете с него или можете спокойно да кажете, че не е дразнещо, когато се комбинира“, казва той.

Бюти съвети: Защо трябва да използваме ретинол върху цялото тяло?

Ретинол срещу бакучиол – кое е по-добре?

Бюти съвети: Как да използваме ретинол през зимата?

Кои са ползите от комбинирането на ретинол и витамин С?

Двете съставки (не е задължително да се прилагат едновременно) ще направят вашата кожа по-гладка и светла.

„Витамин С я защитава и подпомага производството на колаген, докато използването на ретинол обновява кожните клетки и стимулира колагена“, коментира д-р Ширази. И допълва, че и двете намаляват пигментацията и изсветляват лицето.

Макар ползите от комбинирането на витамин С и ретинол да са незначителни, ретинолът е доста ефективен сам по себе си, посочва д-р Минарс. „Ако кожата не се раздразни от комбинирането им, тогава можете да продължите“, казва още дерматологът.

ретинол iStock

IStock

Има ли странични ефекти от съчетаването на двете съставки?

Ако решите да използвате витамин С и ретинол във вашата рутинна грижа за кожата, дразненето е най-честият страничен ефект. С него ще се сблъскате, особено ако наслоите продуктите с двете съставки. Но то може да се избегне, ако разпределите нанасянето на всеки продукт, като използвате ретинол през нощта и витамин С на сутринта.

Друг недостатък на използването на ретинол и витамин С е цената на продуктите с тях. В сравнение с тези като овлажнител, ретинолът и витамин С могат да бъдат малко по-скъпи.

И двата дерматолози изтъкват, че козметиката с витамин С може да варира значително по отношение на качеството. Ако тя е с по-висок процент на антиоксиданта, може да причини пъпки по кожата, склонна към акне. Затова е най-добре неговото съотношение да е 5-10%, ако кожата е с пъпки или пък по-чувствителна.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията с дерматолог.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари