IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата – 7 алтернативи на ретинол

11 януари 2023 08 30

За всеки от вас, чиято кожа е твърде чувствителна за силната съставка

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Не може да се отрече, че в света на съставките за грижа за кожата ретиноидите царуват едва ли не от вечни времена. Те са каймакът на „реколтата“, обичани от дерматолози заради способността им да предоставят цялостен блясък и редица ползи за кожата. Тази група производни на витамин А, от които ретинолът е една версия без рецепта, могат да направят почти всичко. Те намаляват фините линии и бръчки, като стимулират производството на колаген и еластин, подтикват клетките на повърхността да се отделят, което води до по-ярка кожа и по-равномерен тен, като намаляват излишната пигментация чрез инхибиране на ензима, необходим за производството на меланин.

Ретиноидите също са обичани от дерматолози, когато става въпрос за лечение на акне, благодарение на способността им да поддържат порите чисти и заради противовъзпалителните си ефекти. На всичкото отгоре, те имат дълъг и доказан опит в областта и са добре проучени от професионалисти.

За някои хора обаче всички тези предимства могат да дойдат със сериозни недостатъци. Ретиноидите са известни със своите досадни потенциални странични ефекти, включително зачервяване, сухота и общо дразнене. Да не говорим, че не могат да се използват от бременни или кърмещи поради потенциала им за създаване на вродени дефекти.

Добрата новина е, че имате други възможности – естествени алтернативи на ретинол. Тъй като терминът „естествен“ няма всъщност определена дефиниция, ние ще го използваме като определение на предимно растителни съставки.

Грижа за кожата – 7 естествени алтернативи на ретинол

1. Бакучиол

Бакучиолът е може би най-известната и добре проучена алтернатива с резултати, които са сходни с тези на ретинола. Получава се от листата и семената на растението бабчи (бакучи) и макар да не е производно на витамин А, функционира по подобен начин, като действа по същите схеми като ретинола, когато става въпрос за стимулиране на производството на колаген и еластин. Също така бакучиолът е много богат на антиоксиданти и има противовъзпалителни ефекти.

Бакучиол istock

Снимка: iStock

Основното му предимство пред ретинола е, че е по-подходящ за чувствителна кожа. Всъщност, в пряко проучване, сравняващо двете съставки се установява, че те подобряват бръчките, пигментацията, еластичността и стегнатостта на кожата, но бакучиолът е по-щадящ. Освен това, тъй като не е производно на витамин А, бременните и кърмещите жени могат съвсем спокойно да го използват.

2. Шипково масло

масло от

Снимка: Pexels

Маслото от шипка съдържа малки количества ретиноева киселина, в която трябва да се превърне ретинолът, за да има ефект върху кожата. Според експерти, шипковото масло е отлично за регенериране на кожата, увеличаването на производството на колаген и възстановяването на блясъка на тена. Тъй като е богато на мастни киселини, то също така е от съществено значение за поддържането на здрава кожна бариера и може да помогне за подобряване на видимите признаци на стареене, като предотвратява загубата на влага.

3. Рамбутан

рамбутан istock

Снимка: iStock

В интернет се разпространява доста информация, сравняваща рамбутан с ретинола, въпреки че дерматолози казват, че няма добри научни данни в подкрепа на твърденията, че тропическият плод подобрява производството на колаген и еластин. Все пак рамбутанът може да има солидни ефекти против стареене на кожата поради високото си съдържание на антиоксиданти. По този начин неутрализира свободните радикали, защитавайки кожата от окислително увреждане и намаляване на възпалението, разрушаването на колагена и еластичната тъкан.

4. Масло от семена на моркови

масло от

Снимка: iStock

Произведено от семената на диви моркови, маслото е богато на бета-каротин, който е предшественик на витамин А и показва в изследвания, че може да помогне за клетъчната регенерация. Освен това е пълно с антиоксиданти – витамини А, Е и С – които помагат за подмладяването на кожата.

5. Масло от морски зърнастец

масло от

Снимка: iStock

Сокът от плодовете на морски зърнастец е хранителен концентрат, богат на витамини, минерали и хранителни вещества. По-конкретно, маслото често се използва в грижата за кожата, като до голяма степен заради високата си концентрация на антиоксиданти, включително каротини, витамини Е и С и флавоноиди. Освен това е богато на незаменими мастни киселини, което го прави изключително подхранваща съставка. Според няколко проучвания, маслото от морски зърнастец насърчава производството на колаген и е полезно при заздравяване на рани.

6. Азелаинова киселина

Азелаиновата киселина се среща естествено в зърнени култури като пшеница, ечемик и ръж и също така се създава естествено върху кожата ни от дрождите Malassezia furfur, които са част от нормалната ни кожна флора. Въпреки че няма изследвания, свързващи киселината с ретинола, има много припокриване между ползите им.

азелаинова киселина

Снимка: iStock

Азелаиновата киселина например също е прекрасно средство да се борите с акнето. Тя убива бактериите, които инфектират порите, намалява възпалението и зачервяването, като в същото време ексфолира и намалява производството на кератин. Освен това е доказано, че намалява пигментните клетки, поради което се използва за лечение на мелазма и постинфламаторна хиперпигментация.

Торбички под очите – 5 натурални средства, с които да ги премахнете

Ужасна кожа след прием на алкохол – вземете витамин С

Крем за лице с етерични масла – как да си го направите у дома?

7. Ниацинамид

Това вещество е малко по-различно от другите съставки в този списък, тъй като не е на растителна основа, а по-скоро е форма на витамин В-3. Ниацинамидът предлага много от същите предимства като ретинола, а именно намаляване на възпалението, увеличаване на производството на колаген, лечение на акне и намаляване на нежеланата или прекомерна хиперпигментация.

ниацинамид istock

Снимка: iStock

Това, в което двете съставки се различават, е когато става дума за хидратация. Докато ретинолът изсушава, ниацинамидът помага да се поддържа овлажняването в кожата. Поради тази причина е добър избор за всички типове кожа и понякога дори се комбинира с ретинол в определени формулировки. Дерматолозите обаче препоръчват ниацинамид на хора с много чувствителна кожа.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари