IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ужасна кожа след прием на алкохол – вземете витамин С

6 декември 2022 10 50

Дерматолози разкриват какви са предимствата му за нея

IStockphoto

IStockphoto

Витамин C може да помогне за справяне с ефектите, които алкохолът нанася върху кожата. Това уверяват дерматолози дни преди предстоящите празници. На тях някои могат да прекалят с напитките, без да се замислят как ще изглеждат на другия ден. За тяхно щастие обаче, има какво да направят, за да не плашат близките, ставайки от леглото.

Какво се случва с кожата ви, когато пиете алкохол?

„Прекомерният прием на алкохол може да причини скок в кортизола, хормона на стреса. Това предизвиква много реакции в кожата, включително увеличаване на производството на мазнини, което може да доведе до запушени пори и пъпки“. Това обяснява д-р Тиви Марутапу, дерматолог и експерт по хранене.

Алкохолът може да направи кожата ни подпухнала, зачервена, суха и да подчертае фините линии и бръчки поради дехидратация. Освен това самата текстура на лицето е сива, без блясък. Причината е, че алкохолът я лишава от ценни витамини и хранителни вещества, посочва специалистът.

След пиянска вечер махмурлукът е налице. Но освен него, в тялото започва да се развива възпалението – един от най-големите странични ефекти от консумацията на алкохол. Ако сте забелязали, когато изпият чаша вино, някои от вашите приятели имат зачервени бузи или нос. Това се дължи на разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване притока на кръв към кожата над нормалните нива. Освен въпросното зачервяване, се случва и обостряне на някои възпалителни кожни състояния като акне и розацея.

Коледа, алкохол,

IStock

Доколко съдържанието на захар във различните видове алкохол влияе на кожата?

Всички знаем, че похапваме ли сладко, това може да спомогне за появата на пъпки. „Алкохолът с високо съдържание на захар причинява бърз скок на инсулина. Това води до освобождаване на андрогенен хормон, което кара кожата ни да произвежда повече мазнини. Това от своя страна може да причини черни точки, бели точки и акне“, обяснява д-р Шайра Насир, дерматолог.

Както стана ясно, алкохолът е провъзпалително средство. И когато пием повече от нужното количество, това си личи по лицето на другия ден. Той е отговорен за подпухналостта, както и за влошаването на възпалителните кожни състояния. Тъй като алкохолът е диуретик, той може да накара кожата да изглежда матова и да увеличи фините линии. Високото съдържание на захар в алкохола също причинява гликация. При този процес колагенът се втвърдява, карайки кожата да изглежда по-зряла и да старее по-бързо.

Диета и алкохол – как да пиете нискокалорично?

Дрога, депресия и алкохол съсипват модела Марго Хемингуей

Алкохол и секс – кои са недостатъците на комбинацията?

„Алкохолът причинява зачервяване и го влошава при тези с розацея чрез освобождаване на хистамин. Също така е известно, че предизвиква възпалителни кожни състояния като псориазис, екзема, себореен дерматит и уртикария (копривна треска). Прекомерният прием на алкохол също причинява увреждане на ДНК, водещо до стареене на кожата. Може да доведе до увеличаване на немеланомните ракови заболявания на кожата“, посочва експертът.

След като инсулинът скочи, тялото се опитва да разгради захарта. Това води до повишено количество освобождаване на хормон, наречен андроген, който увеличава производството на мазнини. От друга страна алкохолът увеличава възпалението, което също допринася за влошаване на акнето. Или по-просто казано – повишеното омазняване и възпаление са основен рисков фактор за акне и петна по кожата.

кожа, лице,

IStock

Защо цветът на кожата се променя при махмурлук?

„Кожата става суха, матова, бледа, а фините линии и бръчки стават по-изразени в резултат на дехидратация“, казва д-р Марутапу. По думите на дерматолога, умората и махмурлукът (които често вървят ръка за ръка) имат вредно въздействие върху кожата. И това си личи по торбичките под очите и липсата на свежест по лицето – заради химически, хормонални и възпалителни реакции в организма.

Витамин С и ретинол – може ли да ги ползвате заедно?

Витамин С за имунитет: какво количество е достатъчно?

Витамин С, хиалуронова киселина, ретинол – тайната на Винъс Уилямс за сияйна кожа

Алкохол и кожата – как да смекчите ефекта от махмурлука?

Няма как по Бъдни вечер, Коледа и на посрещането на Нова година да не пийнете малко алкохол. Все пак, каквото и количество да е, не бива да забравяме рутинната грижа за кожата.

краставици, лице,

IStock

„Свалете грима, като направите подходящо почистване и тонизиране, както обикновено правите, за да се отървете от излишната мръсотия. Уверете се, че носите повече овлажнител или нощен крем, преди да си легнете“, съветва д-р Рос Пери.

Дерматологът препоръчва използването на серум с витамин С, който ще озари кожата и едновременно с това ще я хидратира. Той може да намали зачервяването, което се появява при някои типове кожа при пиене на алкохол. Заедно с това ще намали и тъмните кръгове под очите.

Специалистите изтъкват още колко е важен приемът на достатъчно вода – преди и след прием на алкохол. В комбинация с витамин С на таблетки или някои тонизиращи напитки, лицето ви ще изглежда много по-добре в деня след партито.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари