IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крем за лице с етерични масла – как да си го направите у дома?

17 ноември 2022 10 40

Ето кои съставки за изглаждане на кожата са ви необходими

IStockphoto

IStockphoto

Крем за лице е задължителният продукт в грижата за кожата в студа. Без него тя става по-суха, груба и зачервена. Но истината е, че много от формулите, предлагани на пазара, съдържат парабени, фталати и синтетични аромати. Всички те често причиняват дразнене. Ето защо, ако имате възможност, заложете на естествени съставки от природата.

Все повече жени се ориентират към така наречената биокозметика. Вместо в магазина, те си поръчват крем, лосион или пък балсам за устни от малки производители. Именно те използват натурални средства за продукцията си, която не съдържа вредни вещества. Въобще, голяма част от тях са достъпни и всеки може да си приготви домашна козметика. И освен нейната цена, качеството ѝ със сигурност е по-различно.

Домашен крем за лице – съставките са важни

Естествените масла изглаждат и хидратират кожата. Освен това придават блясък. Можете да добавите по няколко капки към козметиката, която ползвате в момента. Или заедно с тях, в необходимите пропорции, да забъркате свой продукт за лице и тяло.

„Хубавото на използването на естествени съставки е, че много от тях се абсорбират лесно в кожата и понякога са много по-концентрирани“, казва холистичният естетик Дарън Хоуп. Той предупреждава, че при започване от нулата, набавянето на повечето неща за домашен крем е скъпо удоволствие. Но след това той ще ви се отплати чрез състоянието на вашата кожа. По думите на специалиста, въпросните натурални средства могат да се ползват и за други козметични цели. Например за балсам за устни или пък почистващ лосион.

алое вера,

IStock

Ето 8 съставки, които можете да използвате за вашия крем

Масло от шеа – богато на съставки, които действат овлажняващо и омекотяващо на кожата, задържайки влагата за по-дълго.

Гел от алое вера – има лечебен, успокояващ и антибактериален ефект. Той помага за възстановяване на кожата и повишава хидратацията.

Розова вода – страхотен продукт за вашето лице и тяло, който може да използвате за направата на крем. Водата намалява зачервяването и възпалението, като прави кожата супер гладка и сияйна.

масло от

IStock

Масло от жожоба – притежава мощен възстановяващ кожата ефект. То е и противовъзпалително средство.

Масло от семена на шипка – страхотен помощник при стареене. Пълно е с антиоксиданти, които успокояват сухата кожа.

Пчелен восък – има мощно хидратиращо и емулгаторно действие.

Етерично масло от тамян – естествено средство, което да добавите към вашия крем. То е ефикасно при бръчки и хиперпигментация, като същевременно повишава еластичността на кожата.

Етерично масло от роза – то има омекотяващо и противовъзпалително действие. Съдържа хидратиращи, овлажняващи и омекотяващи кожата вещества. И подобно на водата от роза, прави чудеса.

крем за

IStock

Домашен крем за лице с восък – как да си го направите?

Околоочен крем – кога и как да го използвате?

Антицелулитен крем – в кои случаи е ефикасен?

Как да си направите крем за лице у дома стъпка по стъпка

Ето и необходимите за целта съставки:

1/3 чаша масло от ший;
1/8 чаша пчелен восък;
¼ чаша масло от жожоба или шипка;
1/3 чаша розова вода;
½ чаша гел от алое;
15 капки етерично масло от тамян;
15 капки етерично масло от роза.

  • В подходяща купа разтопете масло от ший и пчелния восък. След като маслата се разтопят, оставете ги да се охладят леко.
  • Отделно смесете масло от жожоба или шипка, розовата вода и гела от алое вера. После загрейте сместа леко, което ще помогне да я добавите към масления разтвор.
  • С помощта на блендер или ръчен миксер разбъркайте нагрятата смес от алое и останалите съставки. На бавна струйка добавете от разтопените масло от шеа и восък. Разбийте за няколко минути, докато се получи по-пухкав и гъст крем. Накрая добавете етеричните масла и разбъркайте.
  • Прехвърлете току-що получения крем с помощта на шпатула – в голяма торбичка за фризер или подходяща кутийка. Така можете да го съхранявате в хладилник до една година, за да не се развали бързо.

крем за

IStock

Бонус – колко трае домашният крем за лице?

Въпросният продукт е много по-чист и полезен за изглаждането и хидратирането на вашата кожа. Но все пак, съставен от натурални средства, той не е толкова дълготраен в сравнение с козметиката в магазина.

4 етерични масла срещу бръчки

Грижа за косата: 5 ползи от употребата на масло от ший

Масло от жожоба – помага ли срещу акне?

Рициново масло – помага ли за растежа на косата?

Домашните кремове нямат добавени синтетични консерванти. Но пчелният восък и етеричните масла работят като естествени такива. Все пак, за да трае по-дълго вашият продукт за лице, съхранявайте го в хладилника. Всеки път, когато го използвате, не бъркайте в него с пръсти. А ползвайте чисти шпатули. Така ще предотвратите внасянето на бактерии и ще удължите срока на годност, който е 1 година.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията с дерматолог.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари