IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блестяща и красива кожа – ключът е в правилната ексфолиация

2 май 2023 10 50

Как да следвате метода по правилния начин

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ексфолирането може да бъде отговорът за по-чиста кожа, гладка текстура, по-ярък тен и може да помогне за генериране на синтеза на колаген. Все пак трябва да се внимава с упражнението, тъй като използването на грешен ексфолиант може да доведе до раздразнена и пареща кожа с компрометирана защитна бариера.

Добре е да приемате ексфолирането като обувка – никога не е универсално и всеки има различни нужди, които трябва да задоволи. Това, което работи при ваша приятелка с мазна кожа, може да не работи при вашата суха текстура или прекалена чувствителност. Именно затова трябва да знаете точния начин за ексфолиране и как да изберете най-добрия продукт за вашата кожа. Също така е добре да сте наясно какви стъпки да следвате, когато правите подобна операция у дома.

Какво е ексфолиация?

Ексфолирането е процес, при който се премахват мъртви кожни клетки от повърхността на кожата. Това може да стане чрез физическо ексфолиране, като се използва вид абразивно вещество или инструмент, или химическо ексфолиране, когато е ексфолираща киселина.

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

Химическите ексфолианти – млечна, бадемова и гликолова киселина – действат чрез разтваряне на връзките между кожните клетки и разхлабване на повърхностните клетки. От друга страна, физическото ексфолиране – като микродермабразио – работи чрез използване на твърди вещества за физическо почистване на мъртви кожни клетки.

Какви са ползите от ексфолирането?

Съществуват редица предимства от ексфолирането. Освен че премахва мъртвите кожни клетки, то намалява появата на хиперпигментация. Пигментът, който лежи повърхностно в кожата – като слънчеви петна, постинфламаторна хиперпигментация и някои форми на мелазма – може да бъде подобрен чрез ексфолирането на горните слоеве на кожата, където се намира източникът на обезцветяване. Разделянето на връзките на кожните клетки също е полезно за отпушване на порите, което намалява акнето, причинено от омазняване и мръсотия.

ексфолиране istock

Снимка: iStock

Сред по-дълготрайните ефекти е намаляването на фините линии. Постоянно ексфолиране с течение на времето може да направи фините линии и бръчките да изглеждат по-малко видими, тъй като то стимулира синтеза на колаген. Това е протеин в кожата, който я поддържа плътна и еластична. Подобреният синтез също служи за по-добра текстура, тонус и цялостна визия на кожата. Също така позволява на козметичните продукти да навлязат по-надълбоко и да осигурят по-добри резултати.

Каква е разликата между химично и физическо ексфолиране?

Една от най-важните стъпки в намирането на правилния метод за ексфолиране за вас е изборът между химическо и физическо ексфолиране. Експертите препоръчват да се насочите към химическото, тъй като е много по-малко абразивно, по-лесно се персонализира според типа кожа и може да проникне по-дълбоко от физическото. Ключът към успеха на киселината обаче е да я включите в рутинните си процедури седмично, а не ежедневно, тъй като прекомерното ексфолиране води до разрушена и възпалена кожна бариера.

Когато се прави твърде агресивно, физическото ексфолиране може да причини микроразкъсвания на кожата, което ви прави по-податливи на дразнене, екзема и инфекция, и изисква много внимание, за да сте сигурни, че избраните от вас ексфолиращи инструменти са много чисти. Като се има предвид това, физическото ексфолиране може да работи най-добре върху зони с много упорита, удебелена кожа по тялото като лактите и коленете.

ексфолиране, пилинг,

Снимка: iStock

Без значение какво, важно е да изберете ексфолираща частица, която е гладка и еднаква по размер, като например семена от жожоба. Ексфолиантите, които са абразивни и твърде агресивни, могат да повредят кожната бариера до степен, която може да изложи кожата на риск от нараняване. Това може да доведе до множество проблеми – от акне до кожна инфекция.

Нежни и красиви – 6 начина да победите бръчките

Грижа за кожата през пролетта – шест тенденции, които да следвате

Грижа за кожата – тайните на Ева Лонгория

Как да ексфолирате според типа кожа?

Различните типове кожа ще трябва да се ексфолират по различен начин. Хората със суха кожа също са склонни да бъдат чувствителни, тъй като размерът на мастната жлеза е по-малък, което означава, че кожата вероятно е по-тънка и по-податлива на дразнене от физическо ексфолиране. Така че, ако имате суха кожа, химическият ексфолиант вероятно е правилният начин. Просто не забравяйте да започнете внимателно. Ограничете употребата от веднъж до два пъти седмично и търсете продукти с овлажняващи съставки като кокосово масло, масло от шеа или серамиди.

ексфолиране, мъртва

Снимка: iStock

За комбинирана кожа най-добре е да използвате салицилова киселина. Тя помага за премахването на мъртвите кожни клетки, без да причинява дразнене, отпушва порите, намалява омазняването и в същото време е в състояние нежно да изглади грубата, суха и лющеща се кожа. Именно затова киселината е подходяща за лечение на омазняването на Т-зоната. Тук също е добре да започнете веднъж-два пъти седмично, за да видите как кожата ще реагира на киселината.

И накрая за хората с мазна кожа, ексфолирането всъщност е вашият най-добър приятел. Мазната кожа обикновено има по-дебела, по-твърда текстура и може да се възползва от ефектите както на физическото, така и на химическото ексфолиране. Така че какъвто и начин да изберете, не забравяйте да започнете бавно, за да не раздразните кожата си. Може да стартирате с веднъж до два пъти седмично и постепенно да увеличавате.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари