IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за красота – най-добрите антиейдж процедури за лице

31 май 2023 10 50

Кажете сбогом на годините

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Колкото и да не си го признаваме, притесняваме се от напредването на възрастта. Някои по-малко от други, но всеки си прави равносметка за постигнатото досега, пропуснатите възможности и се замисля дали всъщност е изпълнил онзи план, който си е правил като дете. Но едно от най-големите препятствия, свързани с възрастта, които искаме да прескочим, е появата на бръчки и фини линии по лицето.

Най-често грижата за кожата ни е свързана именно с предотвратяване или забавяне на стареенето. То се проявява с бръчки, отпуснатост и възрастови петна. Самото стареене включва взаимодействие между вътрешни, предварително програмирани биологични събития в тялото ни, и външни сили. Нормалното клетъчно стареене отразява вътрешното биологично стареене.

Няма начин да спрем процеса, защото той е заложен в нашия генетичен код. Неизбежен е. Можем обаче да се опитаме да забавим силите на околната среда, които преждевременно ни състаряват, като слънчевите лъчи.

Как да предотвратим кожното стареене?

Както казахме, не можете да предотвратите стареенето на кожата, но можете да успеете да го забавите. Правилната грижа е от съществено значение, като трябва да почиствате лицето си два пъти дневно, за да премахнете мръсотията, мазнините, бактериите и токсините, които увреждат кожата. Хидратирайте поне два пъти дневно, за да си набавите необходимата влага. И накрая, ежедневната употреба на слънцезащитен крем е жизненоважна за здравето на кожата и предотвратяването на преждевременното ѝ стареене.

суха кожа,

Снимка: iStock

Начинът на живот също играе огромна роля в състаряването на кожата. Сънят е жизненоважен, защото това е времето, когато тялото се възстановява. Богатата на антиоксиданти диета предпазва тялото от увреждане на свободните радикали, което ни състарява. Избягвайте прекомерната консумация на алкохол, защото той уврежда колагена и еластина, което причинява бръчки и отпусната кожа. Свободните радикали от тютюнопушенето и излагането на слънце увреждат колагена и еластина на кожата, което води до бръчки.

Най-добрите антиейдж лечения

С толкова много продукти на козметичния пазар, които се хвалят със своите антиейдж свойства, изборът на правилния е доста труден. Докато много добри научно подкрепени съставки могат да помогнат за забавяне на стареенето на кожата, някои не го правят. По-долу ви представяме някои продукти и съставки, които могат да помогнат за по-младолик външен вид:

Антиоксиданти

Антиоксидантите изчистват свободните радикали, които разрушават колагена и еластина. Телата ни произвеждат антиоксиданти, но произведеното количество намалява с възрастта. Прилагането на тези съставки върху кожата може да помогне за нейната защита и да я запази млада за по-дълго време. Най-известните антиоксиданти са витамините С и Е, които могат да се прилагат поотделно, но работят по-добре заедно.

Ретиноиди

ретинол iStock

Снимка: iStock

Ретиноидите, производни на витамин А, са продукт номер едно против стареенето. Те увеличават синтеза на колаген за борба с бръчките, ексфолират мъртвите кожни клетки, за да премахнат кафявите старчески петна и помагат в борбата с акнето чрез отпушване на порите. Най-добрите и мощни ретиноиди се предлагат с рецепта, но има и продукти с по-малко количествено съдържание, които могат да се закупят и без.

Алфа-хидрокси киселини

Алфа-хидрокси киселините, като гликоловата, са показали ефикасност в борбата срещу стареенето. Те могат да увеличат производството на колаген за борба с бръчките и да ексфолират мъртвите кожни клетки и кафявите петна, за да разкрият по-ярък тен. Някои продукти съчетават гликоловата киселина със съставки, борещи се с пигментацията, както и с такива, които хидратират кожата. Ако предпочитате почистващ препарат, потърсете продукт със съдържание на гликолова и фитинова киселина за озаряване на кожата.

Ниацинамид

Ниацинамидът, производно на витамин В3, може да стимулира синтеза на колаген, за да се бори с фините линии и бръчките, като в същото време да помогне за избледняването на кафявите петна. Също така е противовъзпалително, което може да бъде от полза за хора с розацея или чувствителна кожа.

Пептиди

пачи крак,

Снимка: iStock

Пептидите са една от по-новите съставки на пазара против стареене. Те комуникират с ДНК, за да помогнат на кожата да изглежда млада, като стимулират производството на колаген и еластин. Също така се борят с фините линии и бръчките, създавайки мощни продукти против стареене.

Лечение за клетъчно дълголетие

Изследването на клетъчното дълголетие е революционен, авангарден подход за предотвратяване на стареенето на кожата, който се опитва да коригира генетично обусловеното клетъчно стареене. Идеята е да се третират различни аспекти на клетъчното стареене, като естественото намаляване на производството на антиоксиданти, генетично програмирана клетъчна смърт или дисфункция на клетъчния метаболизъм в митохондриите.

Красота и здраве – как да нанасяте слънцезащитния крем правилно?

Блестяща и красива кожа – ключът е в правилната ексфолиация

Бюти съвети – как да минимизирате порите си

Професионални антиейдж процедури

Различни, минимално инвазивни нехирургични процедури могат да помогнат в борбата със стареенето. Те не са заместител на операцията, но не носят нейните рискове и изискват по-малък престой в болницата, което ги прави привлекателна алтернатива.

Ботокс – Нехирургична козметична процедура номер едно в света. Това включва инжектиране на мускулен релаксатор, за да се предотврати движението на мускулите, отговорно за образуването на бръчки.

Дермални филъри – Инжекционни субстанции, като хиалуронова киселина, които придават обем, плътност и контур на лицето, за да изглежда по-младо.

Лазери – Има различни видове лазери за изпълнение на различни задачи против стареене, като премахване на кафяви старчески петна или стимулиране на производството на колаген за намаляване на бръчките и отпуснатата кожа.

Химически пилинг – Пилингът може да стимулира производството на колаген, като премахва слоевете на увредената кожа, за да намали появата на бръчки. Освен това премахва кафявите петна, за да озари тена ви.

Микродермабразио – Премахва горния слой на увредената кожа, за да помогне срещу фини линии и кафяви петна.

Микронидлинг – Използват се устройства с множество малки игли, които причиняват микротравми на кожата. Тази малка травма стимулира производството на колаген, за да намали бръчките и да премахне кафявите петна. След иглата някои лекари инжектират или прилагат локално PRP – богата на тромбоцити плазма – или PRF - богат на тромбоцити фибрин, за да подобрят резултатите.

Този текст има само информативен характер. За по-детайлна информация и забавяне на стареенето, потърсете консултация с лекар!

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари