IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представлява жълтата кожа и как да я третирате

22 февруари 2024 09 00

Ако сте усетили, че лицето ви изглежда малко по-различно в последно време, този текст е за вас

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Без значение колко стъпки използвате в ежедневната си грижа за кожата, поддържането на сияйност и хидратация става все по-голямо предизвикателство с напредване на възрастта. Тази млада, гладка, плътна и блестяща визия не остава такава завинаги в много случаи, особено след десетилетия излагане на слънце. Също така става все по-скъпо да бъдете в крак с продуктите и леченията, които също могат да помогнат за поддържането на здравословен тен. 

И тъй като има толкова много кожни проблеми, които се появяват с възрастта, може да бъде трудно да откриете точно какво се случва с кожата ви, когато нещата излязат от строя. Разбира се, съществуват типичните притеснения от появата на фини линии и бръчки, отпусната кожа и загуба на еластичност, но има и по-рядко обсъждан проблем – бледата кожа. Това е един от онези проблеми, които могат да завладеят тена ви, без да имате представа какво се случва или как да поправите нещата. 

За щастие, ние имаме няколко съвета за това как да третирате бледата кожа, какво я причинява и как може да я предотвратите. 

Какво е бледа или жълта кожа?

Ако в даден момент, когато се погледнете в огледалото и забележите, че кожата ви има жълт или кафяв оттенък, може би си имате работа с бледа кожа. По принцип тя се получава, когато естественият ви тен се промени. Това е състояние, при което кожата пожълтява или покафенява, като процесът се нарича гликозилиране. С напредване на възрастта вериги от захарни молекули се прикрепят към кожните протеини и с течение на времето причиняват жълтеникав оттенък. Това обикновено се случва при по-светла кожа и е свързано със стареенето и продължително излагане на слънце. 

@isomerskincare Replying to @Aριανα.Αρτ #aq#answeringquestions#answeringcomments#questionsigetasked#questions ♬ original sound - Isomerskincare

При хора с много бяла или розова кожа, състоянието може да причини по-видимо пожълтяване. За тези с маслени тонове, може да се забележи покафеняване. Това състояние не се среща често при по-тъмна кожа. В допълнение към обезцветяването, бледата кожа има тенденция да бъде суха, лющеща се и матова.

Какво причинява бледата кожа?

Жълтата кожа може да се появи естествено поради стареене, твърде много излагане на вредни UVA и UVB лъчи и лоши навици за грижа за кожата. Съществуват и различни здравословни състояния, които могат да причинят подобен проблем. Една от най-честите причини е анемията. Тя причинява липса на циркулация на кислород в останалата част от тялото, включително кожата, и може да доведе до блед тен или матова, жълтеникава кожа. 

коса, слънце,

Снимка: iStock

Дефицитът на витамини, тютюнопушенето и лошата диета също могат да бъдат виновници за бледата кожа. Други известни фактори включват дехидратация и стрес. Има случаи бледата кожа да се дължи на генетиката

Може ли състоянието да бъде предотвратено?

Според дерматолози, предотвратяването на бледата кожа се свежда до практикуването на добри здравословни навици, включително правилна диета, сън и адекватна хидратация. Като за начало, отказването от цигарите е задължително. Няма положителен ефект върху кожата или тялото и ще ви накара да остареете много по-бързо. 

Също така е добре ежедневно да почиствате кожата и да използвате серуми, околоочни кремове и овлажнители. Поддържането на тези здравословни навици са началните стъпки за създаване на солидна рутинна грижа. Премахването на мръсотия, натрупвания и масло е от съществено значение за ярка и здрава кожа. Правилното почистване е толкова важно, че дори да имате само пет свободни минути в деня си, то трябва да ги запълни. 

околоочен крем,

Снимка: iStock

Серумите, околоочните кремове и овлажнителите, които пасват на вашия конкретен тип кожа, помагат за справянето със специфичните проблеми и заключването на влагата като щит срещу природните елементи. Дори ако кожата не изглежда суха, тя все още се нуждае от овлажняващ слой защита. Когато не използвате овлажнител, това прави кожната бариера по-слаба и по-уязвима. 

И най-важното, не пропускайте слънцезащитния крем. Без значение каква е прогнозата за навън, ако излизате на открито, трябва да се намажете. Основният фокус на тези продукти е да предотвратят увреждане от слънцето, което може да причини както рак, така и друго фатално заболяване. Дерматолозите препоръчват както химически, така и физически слънцезащитни продукти, за да се осигури пълна защита. Но дори да изберете едното пред другото, ключът е да се уверите, че сте предпазили кожата си от суровите UVA и UVB лъчи. 

Магическите сили на маслото от ший

Ретинол и чувствителна кожа – какво трябва да знаете?

Колко често трябва да миете лицето си

Как да третирате жълтата кожа?

Има различни начини да поправите пожълтяването на кожата, ако смятате, че имате такова. В допълнение към превенцията, трябва да правите редовно ексфолиране. То прави чудеса за хиперпигментацията. Химическите ексфолианти, като AHA, BHA и PHA, ще помогнат за насърчаване на клетъчния обмен, премахването на белези, обезцветени кожни клетки и разкриване на здрави такива. 

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

Ексфолирането е от ключово значение за третиране на бледа кожа, но също така се препоръчва и добавяне на ретиноид към вечерната ви рутинна грижа. Ретиноидите са мощни съставки, когато става въпрос за справяне с редица проблеми, включително отпушване на порите, намаляване на фините линии и бръчки и увеличаване на обмяната на клетките, за да помогне за коригиране на обезцветяването. 

Ако сте опитали всичко, което изредихме, но все още страдате от бледа и жълтеникава кожа, трябва да се обадите на дерматолог за допълнителна консултация. 

Освен това използвайте хладка вода, тъй като тя взаимодейства най-добре с кожата и отваря порите, след което нанесете почистващо средство. Направете леко кръгово движение по лицето си, като започнете от центъра, насочите се към зоната около носа и над устата, след което тръгнете към челото, ушите и линията на челюстта

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари