IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магическите сили на маслото от ший

6 февруари 2024 08 40

Защо да го включите в грижата за косата и кожата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Невъзпетият герой на индустрията за красота, маслото от ший е мощна съставка, която заслужава място във вашия ежедневен режим. С множество ползи за кожата и косата, това е страхотно универсално средство, което горещо се препоръчва от експерти дерматолози. 

Не е тайна, че хидратираната кожа се равнява на здрава кожа, поради което толкова много от нашите продукти съдържат овлажнители за привличане на влага и омекотители за задържането ѝ, включително хиалуронова киселина, сквалан и глицерин. Един брилянтен емолиент е маслото от ший. Може би не е толкова вълнуващо, колкото други актуални съставки, но то все пак е спасител за кожата, който гарантира множеството резултати. 

Подходящо е за всички типове кожа, особено за сухата, като още по-добрата новина е, че една опаковка може да ви послужи както за тялото, така и за косата

Какво представлява маслото от ший?

масло, балсам

Снимка: iStock

За разлика от типичния продукт за тяло, маслото от ший не се прави в лаборатория. Според козметичния хирург д-р Ариел Остад, това е напълно естествено средство за красота, което е подходящо за всеки от нас. Маслото от ший е мазнина, извлечена от ядките на африканското дърво ший. То е богато на незаменими мастни киселини, включително олеинова, стеаринова и линолова. Също така съдържа витамини А и Е, както и канелена киселина. Тъй като маслото от ший е отличен овлажнител, то е популярна съставка както в продуктите за грижа за кожата, така и за косата. 

Ползи от маслото от ший за кожата

Хидратира кожата

Маслото от ший е оклузивна съставка, която помага за задържане на влагата, като предотвратява трансепидермалната загуба на вода. По този начин не позволява загубата на влага, като гарантира, че кожата ще остане хидратирана. 

Успокоява кожата

масло от

Снимка: iStock

Пълно с антиоксиданти и мастни киселини, маслото от ший помага за успокояването на увредената кожна бариера и активно допринася за нейното възстановяване. Тъй като сухата кожа е един от най-честите признаци на нарушена бариера, маслото от ший е особено полезно за тези проблеми. То ще омекоти сухата и напукана кожа. 

Уплътнява кожата

Маслото от ший се използва за овлажняване, подхранване и успокояване на кожата. То е страхотно за суха кожа и може да създаде по-мека, хидратирана и по-плътна текстура, особено през сухите зимни месеци. Съставката се намира в много балсами за устни, за да помогне при напукване, както и в овлажнители, които помагат за предотвратяване на стрии. 

Помага за избледняване на белези 

Маслото от ший може да помогне за избледняване на белези както от акне, така и от такива, причинени от проблеми, несвързани с пъпките, като в допълнение към това заздравява кожата след слънчево изгаряне. То успокоява кожни алергии като отровен бръшлян и ухапвания от насекоми, както и кожни заболявания като контактен дерматит и псориазис. 

Ползи от маслото от ший за косата

масло от

Снимка: iStock

Ако никога преди не сте използвали масло от ший върху косата си, нека просто кажем, че изпускате много. Подхранващата съставка премахва всички пречки за подобряване на здравето на косата и скалпа. Това включва както обръщане на щетите, нанесени на някога здравите кичури, така и помагане за предотвратяване на тези щети на първо място. 

Овлажнява

Едно от основните предимства на маслото от ший е, че то притежава уплътняващи свойства, които добавят влага и омекотяват косата. Ако искате да намалите триенето и да задържите влагата в кичурите си, тази съставка е вашето решение, тъй като тя осигурява по-добро покритие, което не е тежко. 

Възстановява

Усещате косата си суха, изтощена и неприятна? Посегнете към маслото от ший. Тъй като то е пълно с витамини А и Е, както и с есенциални мастни киселини, то може да намали сухотата и да предотврати цъфтящите краища, като същевременно увеличава блясъка и намалява накъдрянето. 

Намалява възпалението и раздразнението

Ако имате проблеми с раздразнен скалп, подхранващите ползи от маслото от ший могат да намалят възпалението и да подобрят състоянието на скалпа, без да запушат порите. Неговите антиоксидантни свойства могат да предпазят скалпа от увреждане от слънцето и да се борят с пърхота. 

Защитава

Знаем, че трябва да предпазим кожата си от вредните елементи на околната среда, но същото важи и за косата и скалпа. И маслото от ший може да помогне с тази задача, като предпази космените фоликули от токсините на околната среда и увреждане от слънцето. Разбира се, това не отменя използването на слънцезащита както върху кожата, така и върху косата. 

Домашен крем за лице с восък – как да си го направите?

Как да си направим: Домашен лосион за след слънце

3 рецепти за домашен скраб срещу целулит

Как да използвате маслото от ший?

Въпреки че трябва да следвате указанията на опаковката на всеки продукт с масло от ший, който използвате, най-добре е да го нанесете след измиване и подсушаване на кожата. Това ще помогне за задържане на влагата. 

Ако нанасяте чисто масло от ший, най-добре е да вземете малко количество и да го затоплите в дланите си. Нежно масажирайте върху чиста, суха кожа и се фокусирайте върху области, които се нуждаят от допълнително овлажняване, като лакти, колене и сухи петна. Може да се използва върху лицето, но се препоръчва само за тези, които имат суха или чувствителна кожа. След това просто го оставете да попие. 

масло от

Снимка: iStock

Ако използвате маслото от ший в грижата за косата, правете го пестеливо. В зависимост от вашия тип коса, започнете с малко. Винаги може да добавите още. Маслото от ший може да натежи на фината коса и вероятно е твърде мазно за хората с мазен скалп. 

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари