IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бакучиол – алтернативата на ретинол, която ще помогне на кожата ви

15 февруари 2024 10 50

Ако сте твърде чувствителни, това е вашата съставка

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тъй като интересът към така наречената чиста красота продължава да нараства, бакучиолът се превърна в една от най-търсените съставки в тази категория поради предполагаемата му способност да насърчава здравословното стареене. Производителите му казват, че това е естествена, растителна алтернатива на ретиноид или ретинол – базиран на витамин А химикал, който помага за подобряване на обмяната на кожните клетки и стимулира синтеза на колаген за по-гладка и по-сияйна кожа. 

Бакучиолът има подобни на ретинола свойства, но е по-нежен към кожата, така че идеята е да получите същите предимства, но без опасността от зачервяване и раздразнение. Съставката се извлича от семената на Psoralea corylifolia, известно още като растението бабчи. Използва се в аюрведа и източната медицина от векове. Съвсем наскоро бакучиолът беше формулиран в продукти, предназначени да намалят появата на бръчки.

Бакучиол срещу ретинол – каква е разликата

Ретиноидите са съставката за грижа за кожата, която най-често се използва за справяне с бръчките и фините линии и се предлага с рецепта. Ретинолите, от друга страна, са по-слаба версия на ретиноидното съединение и се предлагат без рецепта. Бакучиолът се счита за естествена алтернатива на ретиноида и може да активира подобни пътища за стимулиране на производството на колаген. Въпреки че са необходими още проучвания, се смята, че съставката може да подобри тена и текстурата на кожата по подобен начин на ретиноидите без рецепта. 

Бакучиол istock

Снимка: iStock

Локалните ретиноиди са ефективни при изглаждане на бръчките и озаряване на кожата, тъй като увеличават обмяната на кожните клетки. Това може да предизвика странични ефекти, като парене, лющене, зачервяване и сухота. Но бакучиолът не изглежда да носи същите странични ефекти като ретиноидите, посочват по-ранни изследвания. Той като цяло е по-малко дразнещ и може да носи по-малък риск от странични ефекти като зачервяване или лющене. Бакучиолът може да помогне за обновяването на колагена и да подобри тена и текстурата на кожата и може да бъде по-безопасна алтернатива на ретинола за хора, страдащи от акне, хиперпигментация и чувствителна кожа.

Ефекти от бакучиола за кожата

Като цяло, малък брой опити са изследвали бакучиол и ползите от него. Някои проучвания показват, че бакучиолът може да помогне за намаляване на появата на фини линии и бръчки, както и за справяне с хиперпигментацията на кожата.

Например едно проучване установява, че крем с 0,5% бакучиол, използван в продължение на 12 седмици, е толкова ефективен за намаляване на бръчките и хиперпигментацията, колкото крем с 0,5 процента ретинол – и носи по-малко странични ефекти като пилинг и парене. Въпреки това, е важно да се отбележи, че това изследване сравнява бакучиола с ретинол, а не с ретиноид с рецепта, така че не е възможно да се знае дали растителната съставка е ефективна колкото медицинската. 

Бакучиол istock

Снимка: iStock

Бакучиолът може да бъде ефективен и при акне. В пилотно проучване, локален крем с 0,5 процента бакучиол намалява броя на възпалителните лезии и намалява обезцветяването, останало от зараснали петна от акне, което кара изследователите да заключат, че бакучиолът може да бъде ефективен при леко до умерено акне, особено при тъмна кожа. Важно е да се отбележи, че това проучване е направено само върху 13 души, така че са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно колко ефективна е съставката при лечение на акне и как се сравнява с ретиноидите, които обикновено се препоръчват за лечение на леко до умерено акне. 

Накратко, изследванията върху бакучиол досега изглеждат обещаващи, но са необходими повече проучвания. Трудно е да се определят количествено точните ползи за кожата, тъй като проучванията са били извършени инвитро, което означава не върху човешка кожа, а в лаборатория, или са извършени без перфектен дизайн на изследването, което затруднява извличането на твърди заключения.

Потенциални странични ефекти

Въпреки че бакучиолът се счита за по-нежна алтернатива на ретиноидите, все още съществува риск от чувствителност, включително зачервяване, сухота или щипене на кожата, особено при първоначална употреба. Това означава, че докато кожата ви не свикне с бакучиол, все още може да забележите известно дразнене.

За да намалите този риск, увеличавайте употребата бавно. Прилагайте го два или три пъти седмично през първата седмица. Ако кожата ви го понася добре, можете да увеличите честотата според поносимостта. 

бакучиол, козметика,

Снимка: iStock

Насоките на Европейската агенция по лекарствата съветват бременните жени да избягват използването на локални ретиноиди, тъй като те са потенциално вредни за неродените деца. Въпреки че някои потребители могат да се обърнат към алтернативи на ретиноиди по време на бременност, не се знае дали бакучиолът е безопасен избор, тъй като не са провеждани клинични изследвания по този въпрос. Говорете с вашия гинеколог, ако сте бременна и обмисляте да използвате продукт с бакучиол.

Какво да търсите в козметиката

Бакучиолът обикновено се предлага в серуми, кремове или пилинги за лице. Ще искате да се съсредоточите върху това кой тип предпочитате. Серумите например са по-леки и обикновено се прилагат под овлажнители, докато кремовете обикновено са по-тежки и се прилагат към края на вашата рутинна грижа за кожата.

Бакучиолът често се комбинира с други активни съставки. Разгледайте етикета на продукта, за да видите какви други активни съставки са включени и използвайте това, за да направите по-информиран избор. Някои продукти комбинират бакучиол и ретинол, за да увеличат максимално ефектите на тези съставки. Или потърсете продукт, който комбинира бакучиол с овлажняваща съставка като сквален.

козметика istock

Снимка: iStock

Не всички съставки, получени от растението Psoralea corylifolia, са еднакви. Бакучиол, масло от бакучи, прах от бакучи, масло от бабчи и прах от бабчи са най-често срещаните, но тяхната ефективност варира. За да сте сигурни, че получавате най-голяма полза от вашия продукт, потърсете продукт, който съдържа бакучиол, тъй като продуктите на базата на бакучи и бабчи обикновено са по-малко ефективни и дори могат да причинят дразнене на кожата. 

Ретинол и чувствителна кожа – какво трябва да знаете?

Ретинол – какво се случва, когато прекалите

Витамин С, ретинол, киселини – какво количество да използвате

Как да използвате бакучиол за кожата

Първо почистете и подсушете кожата си, след това нанесете продукта с бакучиол, последван от овлажнител. Но ако кожата ви е особено чувствителна или склонна към сухота, можете да нанесете овлажнител преди бакучиола, което ще помогне за буфериране на потенциалното дразнене. Можете да използвате бакучиол до два пъти на ден, веднъж вечер и веднъж сутрин, в зависимост от това колко добре го понася кожата ви. Тъй като бакучиолът стимулира обмяната на кожните клетки, нанесете слънцезащитен крем като последна стъпка сутрин, за да защитите кожата.

За още новини от света на красотата, здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари