IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем плода с високо съдържание на протеин, които да включите в диетата си

5 януари 2024 15 00

Не пропускайте тази секция в магазините

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Протеинът е от съществено значение за здравословното хранене, но стереотипните източници като месо, яйца и животински продукти не са непременно едниствените начини да се насладите на ежедневната му консумация. Растителният протеин е все по-популярен и чудесен начин да си набавите необходимия дневен прием. В допълнение към зеленчуците с високо съдържание на протеини има и шепа плодове, които може да добавите към вашите закуски и ястия, за да увеличите приема на важния елемент. 

Въпреки че личните нужди от протеин на всеки човек варират, учените предлагат да се консумира 46 грама дневно за средностатистическа жена и 56 грама за мъж. Разбира се, високата физическа активнос може да изисква повече протеин, а консултацията с лекар или специалист по хранене може да ви помогне да определите точно колко протеин може да е подходящ за вашето тяло. 

Ако често изпитвате глад, това може да е знак, че трябва да консумирате повече протеин. Всяка добре балансирана диета се нуждае от протеини, така че ако искате да промените това, което ядете, или просто да добавите протеин от различни източници, помислете за тези плодове

Плодове, богати на протеин

Въпреки че плодовете обикновено не са известни с високо съдържание на протеин в сравнение с други групи храни като месо или бобови растения, някои от тях съдържат значително количество. Това означава, че е добре да ги включите в менюто си, дори да не искате те да са ви основният източник на протеин. 

1. Авокадо - 2.7 грама протеин

авокадов тост

Снимка: iStock

Известно със здравословните си мазнини и съдържание на фибри, авокадото е естествен източник на протеин. Яжте този здравословен плод самостоятелно с лъжица и малко сол за лека междиннна закуска или пък го използвайте в множество рецепти като тост, смесен в смути или за гуакамоле. 

2. Джакфрут - 2.8 грама протеин

Джакфрутът е тропически плод с текстура, която може да бъде доста подобна на крехко месо, като свинско или пилешко. Той е нежен и леко сладък, като предлага множество вкусове. Джакфрутът е популярен избор сред веганите и вегетарианците и има приблизително 3 грама. Той е много универсален и може да се използва като заместител на месо в различни ястия.

Джакфрут istock

Снимка: iStock

Джакфрутът може да се използва по почти безкрайни начини, включително в тако, пържени картофи или къри. Добавете го към десерти като пайове или го смесете в смутита за уникален вкус. 

3. Гуава - 4.2 грама протеин

Гуава istock

Снимка: iStock

Гуава е тропически плод с едно от най-високите нива на протеини сред всички плодове. И само с 5 грама захар, това е добър вариант да добавите малко протеини към вашата плодова салата, нарязани върху печено сирене или просто на кубчета, за да хапнете през горещ ден. Насладете се на гуава като освежаваща закуска или я включете във вашите смутита, салати или дори направете домашно сладко или желе. Пазете се от предварително опаковани продукти от гуава, които могат да съдържат много захар или добавки. 

4. Къпини - 2 грама протеин

къпини

Снимка: iStock

Къпините са добър източник на плодови протеини, защото са лесни за наслада и са с високо съдържание на фибри и много други хранителни вещества, включително антиоксиданти. Те могат да се добавят към всяка закуска - от кисело пляко до пудиг с чиа - или, разбира се, смесени в смути, за да му придадат малко наситен лилав цвят. Също така къпините се комбинират чудесно със солени храни. 

5. Киви - 1.9 грама протеин

здравословна закуска,

Снимка: iStock

Кивито не е само е интересен плод, но също така е супер вкусно, питателно и лесно за похапване. Просто разрежете цяло киви наполовина и му се насладете с лъжица или на парчета. В плода също така има калций, калий и малко фибри, но е с високо съдържание на захар и въглехидрати. Все пак може да бъде една от най-здравословните ежедневни добавки към вашата диета. 

6. Кайсии - 2.2 грама протеин

кайсии, чиния

Снимка: iStock

Кайсиите са костилков плод с високо съдържание на протеини, вкусни са и могат лесно да се консумират с кората. Те също така са хидратиращи и пълни с хранителни вещества, включително антиоксиданти, калий и бета-каротин. Кайсиите също се съчетават добре с месо, ако се опитвате да добавите повече протеин към храната си. 

7 популярни храни за закуска, които всъщност ви стресират

Здравословно хранене – растителните диети удължават живота

10 храни, които могат да отслабят имунната ви система

7. Грейпфрут - 2.4 грама протеин

грейпфрут Pexels

Снимка: Pexels

За цитрусов плод, който е толкова сочен, грейпфрутът е със забележително високо съдържание на протеини. Един плод съдържа повече от 2 грама и лесно може да се яде суров с лъжица или на парчета. Можете също така да поръсите малко захар отгоре за по-сладко удоволствие. Грейпфрутът е пълен с витамин С и повече ползи за здравето и може да се използва в широка гама от ястия за добавяне. 

8. Домат - 1.5 грама протеин

домати, istock

Снимка: iStock

Да, доматите са плод и имат малко протеин, въпреки че съдържанието ще варира според вида домат. Като сезонни добавки са отлични, просто нарязани и поръсени със сол, може би поляти с малко хубав зехтин и оцет. Разбира се, те правят отличен сос за паста, сервиран като основа за кремообразна супа или в къри. Потенциалът на доматите изглежда безкраен и те също са пълни с ползи за здравето, включително антиоксиданти, витамини и фибри.

За още новини от света на здравето и добрата форма последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари