Нуждаете се от още една причина да опитате да ядете повече храни на растителна основа? Ново проучване предполага, че замяната на животински протеини с растителни опции, като ядки и бобови растения, е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и преждевременна смърт.
За целите на проучването изследователите са анализирали данни, събрани в продължение на приблизително две десетилетия, относно хранителните навици и здравните резултати на стотици хиляди хора в САЩ, Европа и Азия, които са участвали в 37 различни по-малки проучвания. По-специално учените са искали да видят кои видове диетични промени могат да имат най-голямо влияние върху здравето и дълголетието.
„Диета, богата на животински храни, е проблематична заради съдържанието на наситени мазнини, което влияе върху нивата на холестерола и сърдечносъдовото здраве. Начинът, по който тези храни се обработват и приготвят, и начина на живот, който често съпътства тази типична западна диета, също може да се окажат рискови фактори“, казва диетологът Саманта Хелър.
Тя добавя, че съединенията в червените и преработените меса повишават риска от някои видове рак, нарушават регулацията на микробиома на червата, увеличават вътрешното възпаление и е доказано, че повишават риска от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, когнитивен спад и смърт.
Замяната на преработени и червени меса прави най-голямата разлика
В проучването учените са разгледали ползите от замяната на различни животински протеини с растителни варианти след отчитане на други фактори, които могат да повлияят на риска от определени заболявания или преждевременна смърт. В тези причинители се включват пушене, пиене, консумация на твърде много калории или твърде малко движение.
Промените, включващи замяната на червено и преработено месо, изглежда правят най-голяма разлика, установява изследването.
Снимка: iStock
Например замяната на порция преработено месо с ядки се свързва с 21% по-нисък риск от преждевременна смърт поради много причини. По същия начин, замяната на порция червено или преработено месо с ядки, бобови растения или пълнозърнести храни е свързана с 23 до 36% по-нисък риск от сърдечни заболявания. Яденето на ядки вместо червено или преработено месо също е свързано с 8% по-нисък риск от диабет тип 2.
Едно ограничение на анализа е, че порциите варират в по-малките изследвания, което затруднява предлагането на конкретни размери на грамажи, които да се консумират, когато се правят промени в диетата.
Растителна диета, пилатес... Тайната на Ариана Гранде за добра форма
Растителна диета – как да я следвате и как може да помогне на здравето
Ползи от растителната диета
Новото проучване не е предназначено да докаже дали и как замяната на животински протеини с растителни варианти може директно да предотврати заболяване или да помогне на хората да живеят по-дълго.
Въпреки това е възможно яденето на повече храни на растителна основа да има положителен ефект върху здравето, тъй като тези храни съдържат много фибри, мастни киселини и така наречените фотохимикали, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, подобряването на кръвното налягане, понижаването на холестерола и забавяне на наддаването на тегло. Има и основателна причина, че по-специално червеното месо може да бъде видът животински протеин, който да бъде заместен с растителен.
„Известно е, че червеното месо е много вредно за сърдечносъдовото здраве поради високото си съдържание на наситени мазнини, холестерол, хем желязо, натрий и нитрати/нитрити, така че намаляването на приема му в замяна на увеличаването на здравословни храни на растителна основа определено би имало по-големи ползи за сърдечносъдовата система“, казва д-р Янг Ху от харвардския университет.
Снимка: iStock
Ако основната промяна на диетата ви се струва твърде обезсърчителна, може да е добро начало да замените червеното и преработеното месо с по-здравословни източници на животински протеин като птиче месо и морски дарове. Консумацията на птиче е по-малко свързана с хронични заболявания, а рибата е много добър източник на омега-3 мастни киселини, които са широко известни с кардиозащитните си ефекти.
Дори само ограничаването на студени разфасовки и деликатесни меса може да помогне.