IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можете ли да ядете плодово кисело мляко, докато сте на диета?

20 септември 2023 11 00

И кое е най-подходящото в случая

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато човек е на диета, той трябва да се откаже от много вкусни неща. Често сред тях е и сладкото, което заместваме с алтернативи като плодовото кисело мляко. Дали обаче то е подходящо за режима ви или пък ще ви донесе много захари и празни калории?

Когато избирате плодово кисело мляко като част от диетата си, е важно да изберете варианти, които са питателни и съответстват на вашите диетични цели.

Ето няколко съвета за избора на подходящ вид плодово кисело мляко:

Ниско съдържание на захар

Много от предлаганите в търговската мрежа плодови кисели млека могат да бъдат с високо съдържание на добавена захар, което може да допринесе за излишни калории и може да не е идеално за вашата диета. Търсете кисели млека с по-ниско съдържание на захар. Обикновеното кисело мляко или гръцко такова с добавени пресни плодове може да бъде по-добър вариант, тъй като можете да контролирате сладостта.

Обикновено кисело мляко

Помислете за избор на обикновено кисело мляко и добавяне на собствени пресни или замразени плодове. По този начин можете да контролирате количеството на плодовете и добавените захари. Обикновеното кисело мляко също така е с по-ниско съдържание на калории от овкусените разновидности.

Гръцко кисело мляко

Гръцкото кисело мляко често е с по-високо съдържание на протеини и по-ниско съдържание на въглехидрати от обикновеното кисело мляко. То може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време, което го прави добър вариант за задоволяване на глада по време на диета.

Пресни или замразени плодове

Ако добавяте плодове към киселото си мляко, избирайте пресни или замразени плодове, а не плодови консерви или сладки сиропи с вкус на плодове. Пресните плодове осигуряват естествена сладост и разнообразие от витамини, минерали и фибри.

Правилните плодове

Плодове като боровинки, ягоди, малини и къпини са нискокалорични и богати на антиоксиданти. Те са отличен избор за добавяне към киселото мляко.

Контрол на порциите

Внимавайте за размера на порциите. Въпреки че киселото мляко е здравословно, консумацията на големи порции може да доведе до увеличаване на калориите и захарите.

Четете етикетите

Когато купувате предварително опаковани плодови кисели млека, четете внимателно етикетите с хранителните стойности. Търсете варианти с минимално количество съставки, включително истински плодове и минимално количество добавени захари.

Пробиотици

Някои кисели млека съдържат живи и активни пробиотични култури, които могат да бъдат полезни за здравето на червата. Ако това е важно за вас, търсете кисели млека с етикет, че съдържат пробиотици.

Умереност

Въпреки че киселото мляко може да бъде здравословна добавка към вашата диета, все пак е важно да поддържате балансиран хранителен режим с разнообразни и богати на хранителни вещества храни.

Не забравяйте, че хранителните нужди и предпочитания могат да варират при различните хора. Ако спазвате специфичен хранителен режим или имате някакви диетични ограничения, добре е да се консултирате с регистриран диетолог или медицински специалист за индивидуални насоки относно включването на киселото мляко и други храни в диетата ви.

За още здравословни съвети и полезни храни и напитки последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари