Кайсии - един от плодовете, който има из пазарите през пролетта и лятото. Плодът е с кадифена кожа и сладък вкус. Но като че ли като се появят ягодите, мнозина от нас не го консумират толкова често.
Има различни видове кайсии, всеки от който е пълен с полезни вещества. Те са богати на есенциални витамини и минерали. Освен това са нискокалорични и затова влизат в много диетични режими. С високото си ниво на антиоксиданти, кайсиите са изключително полезни за организма. Грижат се и за здравето на кожата.
Кайсии - хранителен състав
Една купа с 155 г кайсии съдържа:
Калций: 20 мг (2% от препоръчителната дневна доза);
Желязо: 0,60 мг (3,33% от препоръчителната дневна доза);
Магнезий: 16 мг (4% от препоръчителната дневна доза);
Фосфор: 36 мг (5,14% от препоръчителната дневна доза);
Калий: 401 мг (25% от препоръчителната дневна доза);
Цинк: 0,31 мг (3,8% от препоръчителната дневна доза);
Витамин C: 15,5 мг (25,833% от препоръчителната дневна доза);
Витамин А (бета-каротин): 0,149 (16,5% от препоръчителната дневна доза);
Витамин Е: 1,38 mg (9,2% от препоръчителната дневна доза).
*** По данни на CureJoy
Pixabay
Цветът на този плод се дължи на голямото количество бета каротин (провитамин А). Той е богат и на витамин С. Катехини, проантоцианидини, кверцетин и други, са част от неговите антиоксиданти. Освен тях, кайсиите съдържат витамини от групата В, калий, магнезий, желязо, фосфор, натрий, йод и други - всяко от което има различно действие за органи и системи в тялото.
Кои са най-големите ползи от консумацията на кайсии?
1. Насърчава здравето на сърцето
Редовната консумация на оранжевия плод може да поддържа сърцето ви здраво. Проучванията са установили, че бета-каротинът, който действа като антиоксидант, предотвратява окисляването на LDL холестерола (лошия холестерол). Това е процес, при който частиците на LDL холестерола в тялото реагират със свободните радикали (нестабилни молекули, които са продукти на метаболизма, заболяване, или излагане на токсини). Тъй като окисляването на лошия холестерол е първата стъпка към сърдечните заболявания, редовният прием на кайсии може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания.
Освен че намалява оксидативния стрес, бета-каротинът понижава и възпалението, което също е жизненоважно за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, особено коронарна болест на сърцето.
2. Помага при кожни заболявания
Съдържанието на олеинова и линолова киселина, както и витамин Е в кайсиевото масло, например, се бори с акнето и предотвратява сухотата на кожата. Също така е ефикасно за намаляване на сърбежа и грапавостта, когато се прилага локално. Кайсиевото масло може също да намали увреждането от слънцето и да облекчи екземата, която причинява сърбеж и суха кожа.
Консумацията на кайсии помага при някои кожни заболявания. Проучванията показват, че редовното им похапване е ефикасно при лечение на:
Еритропоетична протопорфирия
То спада към генетични заболявания, наречени порфирия, които произтичат от наследствен дефицит на ензима ферохелатаза. Симптомите на това състояние включват неприятно, болезнено усещане за парене на кожата след излагане на слънце, особено по горната част на ръцете и краката, лицето и ушите. Може дори да се стигне до образуването на мехури по тези области на тялото. Установено е, че бета-каротинът в кайсиите намалява чувствителността към излагане на слънце при хора с еритропоетична протопорфирия.
IStock
Слънчево изгаряне
Еритема се отнася до зачервяване на кожата или лигавиците и се причинява от повишен кръвен поток в повърхностните капиляри. Когато е причинено от излагане на слънце, говорим за слънчево изгаряне. Проучванията са установили, че консумацията на бета-каротин в продължение на 12 седмици води до намаляване на появата на слънчево изгаряне.
Череши – защо да ги хапвате по-често това лято?
3. Поддържа здравето на стомашно-чревния тракт
Ако имате проблеми със стомаха, то задължително включете малко кайсии в менюто си. Изследванията показват, че плодовете могат да ви помогнат да се преборите със следните заболявания:
Запек
Кайсиите съдържат голямо количество фибри. Благодарение на тях повече вода остава в изпражненията и ги направи по-меки, за да могат по-лесно да минат през червата. Затова много често, когато деца или възрастни имат запек, им дават пресни кайсии или компот от тях.
IStock
4. Кайсиите насърчават здравето на костите
Различните видове съдържат калций, фосфор и желязо. Те също така са пълни с манган и мед по около 0,03 мг на една. Тези минерали допринасят за растежа и развитието на костите и предотвратяват появата на костни нарушения, включително фрактури, артрит и остеопороза.
5. Защитава зрението
Ако включите кайсии в менюто си през лятото, ще поддържате добро зрение. И така ще предотвратите свързаното с възрастта влошаване на зрението. Проучванията са установили, че консумацията на бета-каротин заедно с витамин С, цинк и мед може да предотврати макулна дегенерация. Тя се появява с напредването на възрастта. В допълнение към това, лутеинът и зеаксантинът в кайсиите намаляват щетите, причинени на ретината поради синята светлина от устройствата, които използваме.
6. Кайсии за по-здрава коса
Бета-каротинът в този плод е полезен и за косъма. Той се превръща във витамин А в тялото. А той е необходим за растежа на клетките, включително тези на косата. Недостигът им може да доведе до суха и безжизнена коса, както и до суха кожа на скалпа. Това от своя страна причинява пърхот. Витамин B6 в кайсиите подхранва клетките, което от своя страна насърчава растежа.
IStock
7. Плодът е добра диетична храна
Както стана ясно, кайсиите стават и за отслабване. Със само 133,84 калории на чаша от 155 г, те са подходящи за много диети. Също така съдържат 3,1 г, което гарантира, че ще останете сити за по-дълго време. Освен това са сочни и насърчават хидратацията на организма. От друга страна са нискокалоричен плод.
За предпочитане е да консумирате сурови кайсии. Дори и те да присъстват в състава на сладкиши, сладка или разни пакетирани храни, тази тяхна форма няма да даде положителен ефект върху тялото ви. Друг вариант е да добавяте кайсии във вашите смутита или плодови салати.
Този текст има информативен характер за ползите от консумацията на кайсии Той не замества консултацията със специалист.