IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословни храни – какви са ползите от шипката

7 ноември 2024 08 30

И има ли негативи от приема ѝ

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Шипките са плодове от дивите рози, които се образуват, след като цветните венчелистчета избледнеят. Богати на витамин С и други полезни съединения, те исторически са били използвани в много кулинарни и медицински продукти. В днешната култура шипките се предлагат на пазара заради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, в допълнение като добавка за здраве и уелнес

Младите шипки изглеждат зелени, но узряват в различни цветове и форми. Те могат да бъдат малки и под формата на грозд или да са доста по-големи. Някои шипки изглеждат гладки и полирани, докато други са бодливи и сухи. Много от тях имат малки, дразнещи косъмчета, които трябва да бъдат отстранени преди консумация. 

Шипките съдържат витамини С, Е, А и К. Те също имат основни минерали като калций, магнезий, калий и фосфор. Освен това съдържат фотохимикали, като каротеноиди и флавоноиди, с антиоксидантни свойства. Хранителната стойност на шипката ще варира в зависимост от вида на растението, методите на обработка и условията на отглеждане. 

Здравословни ползи от шипките

Шипките имат много потенциални ползи за здравето – от засилване на имунната система до поддържане на сърдечносъдовото здраве. Те могат също така да повлияят на здравето на кожата, храносмилането и метаболизма. 

Богати на витамин С

Непреработените шипки са богати на витамин С, който помага на имунната система, подобрява усвояването на желязото, повишава производството на колаген и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Портокалът например съдържа около 96 милиграма витамин С. Шипката, от друга страна, може да съдържа 541 милиграма – повече от пет пъти повече. Методите за обработка и консервиране обаче могат да намалят количеството на витамин С.

Противовъзпалителни свойства

Шипките имат противовъзпалителни свойства, като намаляват специфичните провъзпалителни цитокини и ензими. Шипките от Rosa canina са изследвани главно за ефекта им върху остеоартрит (ОА). В систематичен преглед на 15 рандомизирани контролирани проучвания изследователите заключиха, че има умерени доказателства, че шипките на R. canina могат да намалят болката и сковаността при пациенти с ОА. Това обаче не намалява значително употребата на аналгетици.

Здраве на кожата

Екстрактите или маслата от шипка могат да бъдат полезни за кожата. Те съдържат витамин С, витамин Е, здравословни мастни киселини и други фитонутриенти, които могат да предложат антиоксидантни качества.

Теоретизира се, че това може да повиши производството на колаген, да изсветли кожата, да намали бръчките и фините линии, да намали възпалението и да избледнеят белезите от акне. Някои продукти също се предлагат на пазара за заздравяване на рани, изгаряния и UV защита.

шипка istock

Снимка: iStock

Необходими са повече изследвания, за да се установят научно горните твърдения. Освен това формулировките за кожа обикновено имат добавени съставки, които спомагат за молекулярната стабилност и регенерацията на кожата. Когато избирате грижа за кожата с шипки, проверете съставките, за да сте сигурни, че не сте чувствителни към компонентите.

Храносмилателно здраве

Шипките са с високо съдържание на фибри, около 31 грама. Диетата с високо съдържание на фибри се свързва с подобрено здраве на червата, стабилизиране на нивата на кръвната захар и намален риск от някои видове рак. Въпреки това шипките сами по себе си не могат да осигурят фибрите, необходими за тази диета.

шипка istock

Снимка: iStock

Ако планирате да включите шипки за увеличаване на фибрите в диетата си, консумирайте ги умерено. Тъй като те са с високо съдържание на витамин С, яденето на твърде много шипки може да увеличи риска от камъни в бъбреците.

Управление на теглото

В рандомизирано, плацебо-контролирано проучване, изследователите изследват ефектите от 100 милиграма екстракт от шипка върху 32 индивида с наднормено тегло. Разпределени в две произволни групи, на индивидите е дадено плацебо или таблетка с екстракт от шипка. След 12 седмици без други диетични интервенции, изследователите установиха, че тези, които са приемали таблетката шипка, показват подобрения в коремните телесни мазнини, телесното тегло и индекса на телесна маса.

шипка istock

Снимка: iStock

Въпреки че проучването е малко, изследователите предполагат, че екстрактите от шипка могат да играят роля в управлението на теглото, особено в превенцията на затлъстяването. Необходими са допълнителни проучвания в подкрепа на тази потенциална полза.

Сърдечно-съдово здраве

Някои доказателства сочат, че екстрактите от шипка могат да намалят холестерола, кръвната захар на гладно, систоличното кръвно налягане и висцералните телесни мазнини. Тези констатации обаче са от по-малки проучвания с различни резултати. Докато екстрактите от шипка могат потенциално да са от полза за сърдечносъдовото здраве, учените трябва да проведат по-обширни, по-строги проучвания, за да установят връзка.

Как да използвате шипките

Шипките имат уникален, тръпчив вкус с флорални нотки и нотка на сладост. Те също могат да имат леко горчив вкус. Шипките могат да се консумират пресни или под друга форма, като чайове, прах или добавки. Те се продават и като кожни масла и екстракти.

Пресни шипки

Зрелите шипки са по-оцветени (червени или оранжеви, понякога лилави или черни). Те трябва да са твърди, но леко меки на допир. Когато берете пресни шипки, избягвайте тези, които са пръскани с пестициди или други химикали.

шипка istock

Снимка: iStock

Преди да боравите с пресни шипки, използвайте ръкавици, за да предотвратите нараняване или дразнене. Измийте добре шипките и отстранете върховете и дръжките. След това ги разрежете и отстранете подобните на семена ахени и космати влакна. Ахените обикновено са доста твърди за дъвчене и космите могат да причинят дразнене. След това можете да се насладите на външната плът.

Чай от шипки

Шипките се използват и като билков чай. Смята се, че шипковият чай благоприятства имунната система, поддържа здрава кожа и насърчава здравето.

чай от

Снимка: iStock

За да си направите чай у дома, сварете пресни шипки във вода. Като алтернатива изсушете шипките във фурната на ниска температура или използвайте дехидратор за храна. След това можете да съхранявате изсушените шипки за по-късна употреба. Когато сте готови да направите чай, накиснете изсушените шипки в гореща вода. Можете също така да го комбинирате с други аромати или подсладители, както желаете.

Шипкова пудра

пудра, шипка

Снимка: iStock

Шипка на прах може да се използва в смутита, печива и други рецепти. Продава се и като добавка за здраве и красота. Преди да вземете каквито и да било добавки, прегледайте внимателно продукта. Консултирайте се с вашия лекар дали би било безопасно за вас, особено ако приемате някакви лекарства.

Шипково масло

масло от

Снимка: Pexels

Маслото от шипка се предлага на пазара за подобряване на здравето и външния вид на кожата поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Указанията на продукта обикновено посочват да се поставят няколко капки от маслото върху лицето, шията и определени зони. Преди да се ангажирате да използвате продукт, опитайте маслото върху малък участък от кожата, за да проверите за чувствителност.

Потенциални странични ефекти

Шипките могат да причинят диария. Влакната на косъмчетата също могат да причинят сърбеж и дразнене. Други потенциални странични ефекти, като камъни в бъбреците, са свързани с прекомерното поглъщане на витамин С. Някои хора може да са алергични към шипки, шипков прашец и други членове на семейство Розоцветни, включително ябълки, праскови и кайсии. Симптомите могат да включват коремна болка, сърбеж и обрив. В редки случаи може да настъпи животозастрашаваща анафилаксия.

За още новини от света на здравето, красотата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари